Šerilin rođendan – singapurski zadatak koji je mnoge zbunio

25 februara, 2018

Jedan zadatak iz školskog testa iz matematike za mlade Singapurce začudio je roditelje učenika, ali i razbesneo ih jer smatraju da se od njihove dece previše traži.
Potrebno je izabrati jedan od ponuđenih datuma, odnosno pogoditi kada je Šerilin rođendan sa što manje datih podataka.
„Albert i Bernard postali su prijatelji sa Šeril i želeli su da znaju kada joj je rođendan. Šeril im je dala listu 10 mogućih datuma“, počinje zadatak.

Od ponuđenih datuma su 15, 16, 19. maj, 17. i 18. jun, 14. i 16. jul, 14, 15. i 17. avgust. Šeril onda kaže Albertu mesec, a Bernardu dan svog rođenja
Albert kaže da ne zna kada joj je rođendan, ali da je siguran da ni Bernard ne zna. Bernard onda kaže da isprva nije znao kada je Šeril rođena, ali da sada zna. Onda i Albert kaže da sada i on zna kada je rođena.
Glavno pitanje glasi: „Kada je Šerilin rođendan?“
Kenet Kong, jedan od roditelja, fotografisao je zadatak i postavio ga na Fejsbuku ističući da se nalazio na testu za jedanaestogodišnjake.
Iako se Singapur tradicionalno odlično kotira kada su u pitanju vrhunski matematičari, zadatak je izazvao buru reakcija zabrinutih roditelja i kritiku obrazovnog sistema.
Međutim, kasnije je objavljeno da je zadatak bio namenjen za decu od 15 godina, koja su učestvovala u prošlonedeljnoj Azijskoj matematičkoj olimpijadi organizovanoj u Singapuru.
Organizatori su rekli da je test namenjen za nadareniju decu, odnosno kao svojevrsno rešeto na kom bi se probrali bolji učenici.

 
 


 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


6 komentara na "Šerilin rođendan – singapurski zadatak koji je mnoge zbunio

 1. Milena kaže:

  18. jun

 2. Bg kaže:

  16. jul je tačan odgovor

  1. Luka kaže:

   a kako znas

   1. Miloš kaže:

    16. juli.
    Polazimo: Al. zna mjesec. Pošto tvrdi da Be. ne zna – onda Be. shvata da otpadaju maj i jun (Al. na osnovu meseca zna da ne dolaze u obzir JEDNOZNAČNI datumi 18. i 19.)
    Be. je pametan i pročitao je Al. i shvatio da pošto to nisu maj i jun, onda ima jasnu sliku -kod njega je datum koji nije 14, jer da jeste, u tom slučaju bio i dalje bio u nedoumici. Pošto je Be. rešio slučaj, Al. koji ima mesec (juli) na osnovu Be. odlučnosti sada zna da to nije 14. (Da je 14. Be. bi dalje bio u nedoumici juli ili avgust.) Dakle, ostao je samo 16. (Da je Al. imao avgust i dalje bi bio u nedoumici koji datum je dobio Be. – 15. ili 17. Pošto nije bio u nedoumici, znači da mu je saopšten juli.

    1. Betty kaže:

     Bravo Miloše!

 3. Milan kaže:

  rođendan je18.juna.

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama