Шерилин рођендан – сингапурски задатак који је многе збунио

Један задатак из школског теста из математике за младе Сингапурце зачудио је родитеље ученика, али и разбеснео их јер сматрају да се од њихове деце превише тражи.
Потребно је изабрати један од понуђених датума, односно погодити када је Шерилин рођендан са што мање датих података.
„Алберт и Бернард постали су пријатељи са Шерил и желели су да знају када јој је рођендан. Шерил им је дала листу 10 могућих датума“, почиње задатак.

Од понуђених датума су 15, 16, 19. мај, 17. и 18. јун, 14. и 16. јул, 14, 15. и 17. август. Шерил онда каже Алберту месец, а Бернарду дан свог рођења
Алберт каже да не зна када јој је рођендан, али да је сигуран да ни Бернард не зна. Бернард онда каже да испрва није знао када је Шерил рођена, али да сада зна. Онда и Алберт каже да сада и он зна када је рођена.
Главно питање гласи: „Када је Шерилин рођендан?“
Кенет Конг, један од родитеља, фотографисао је задатак и поставио га на Фејсбуку истичући да се налазио на тесту за једанаестогодишњаке.
Иако се Сингапур традиционално одлично котира када су у питању врхунски математичари, задатак је изазвао буру реакција забринутих родитеља и критику образовног система.
Међутим, касније је објављено да је задатак био намењен за децу од 15 година, која су учествовала у прошлонедељној Азијској математичкој олимпијади организованој у Сингапуру.
Организатори су рекли да је тест намењен за надаренију децу, односно као својеврсно решето на ком би се пробрали бољи ученици.