Шест јасних знакова да ваше дете није ни тешко ни размажено већ високо сензитивно

Ако никад нисте били у неком блиском контакту са дететом или одраслом особом која је високо сензитивна, а онда добијете такво дете, врло је могуће да ћете његово (или њено) понашање приписати размажености, тврдоглавости или томе што је једноставно „тешко“ дете.

Фото: Patrick Fore, Unsplash

Имаћете, можда, осећај да све време нешто радите погрешно, али вам никако неће бити јасно шта. Само једна погрешна реч може изазвати лавину емоција. О томе је највише писала и ту тему изучавала др Elaine Aron, психолошкиња специјализована управо за рад са високо сензитивним особама. Она је чак и аутор те кованице – високо сензитивна особа.

Ако бисмо оно о чему је говорила могли да сумирамо, симптоми који одају високо осетљиве особе могли би се, у најкраћем, свести на ових 6.

1. Лако их узнемире јака светла, звуци и мириси.

Високо осетљива деца лако осете буру емоција и буду превише стимулисана. У окружењима где има много гласних звукова или јако светла и других стимуланса, могу постати нерасположени, фрустрирани или преемотивни.

2. Постављају много питања.

Високо осетљива деца емоције „хватају“ и разумеју много боље и брже од остале деце. Могу често приметити и неке ствари које ни одрасли не примећују, када су у питању емоције. И зато је вероватно да ће вам постављати тону питања коју су често изненађујућа и необично зрела за њихов узраст.

3. Осећају и туђа расположења и осећања.

Високо сензитивна деца могу јако добро приметити туђа осећања, толико добро да их рефлектују на себе. Рецимо, могу бити сасвим мирни, а онда их можете увести у просторију препуну људи где ће постати изузетно узнемирени на тренутак, затим то осећање може прећи у узбуђење, док се не прилагоде и не осете смирено поново. Можете приметити да су те емоције заправо сличне оним које показују други људи у тој просторији.

4. Склони су бурним емотивним епизодама.

Логично, с обзиром на то да није потребно много да се њихова чула пробуде и „престимулишу“, осетљива деца склонија су емотивним испадима. Прејака стимулација је највећи окидач за љутњу и фрустрацију.

5. Најбоље функционишу кад имају рутину.

Високо осетљивој деци рутина је неопходна јер осећају да морају да имају ствари под контролом у сваком моменту. Зато, што им је рутина конзистентнија, лакше им је да остану смирени.

6. Јако се плаше непознатих, нових ситуација.

Не сналазе се најбоље кад се деси нешто неочекивано. Што је ситуација познатија, то им је лакше да се снађу. У новим и непознатим ситуацијама често су анксиозни и неспремни на сарадњу.