Сезона алергија је у пуном јеку. Како да олакшате симптоме код деце?

Foto: Canva

Алергијска кијавица код деце је, баш као и код одраслих, рефлексни одговор организма на иритацију носне слузнице. У овом периоду године, алергије проузроковане прекомерном концентрацијом полена у ваздуху, посебно су у порасту, а нарочито у последњих неколико година, објашњавају лекари у Универзитетској дечјој клиници у Тиршовој за Блиц.

– Негде од четврте, пете године живота они могу да имају типичне симптоме. То су симптоми алергијске кијавице, нарочито код млађе деце. То је манифестно цурење из носа, обично трљају очи након тога. Још увек рефлексно искашљавање није успостављено, понекад буде праћено и тим искашљавањем – објашњава Катарина Милошевић, алерголог у Универзитетској дечијој клиници у Тиршовој.

Симптоми код деце за одлазак код лекара

Ако родитељи код детета препознају симптоме алергијске кијавице, требало би да посете изабраног педијатра који ће, ако је потребно, дете даље упутити на преглед код алерголога.

Докторка Милошевић објашњава да последњих година имају и специфичну терапију за децу која не реагују на лекове за сузбијање симптома.

– Ми кажемо фармакотерапија, а то су одређени лекови који се дају за сузбијање симптома алергије у носу, а обично имају симптоме и у очима. Последњих година имамо и специфичне терапије за одређене пацијенте који испуњавају индикацију, а обично су везане за децу која имају озбиљне симптоме, слабо реагују на фармакотерапију, а то је започињање специфичне имунотерапије на тај одређени алерген – каже др Милошевић, алерголог Универзитетске дечије клинике у Тиршовој.

Највећа концентрација полена у ваздуху је у преподневним часовима, па стручњаци саветују да се шетња са децом или друге активности у природи одложе за други део дана.

Др Мирјана Митровић, Руководилац групе за полен Агенције за заштиту животне средине упозорила, гостујући на Блиц ТВ, упозорила је грађане да нам период цветања амброзије тек следи.

– Полен амброзије има највећи алергени потенцијал. Апелујем на све институције да се крене на време са сузбијањем, да се не бисмо освестили у периоду цветања, а тада је већ касно – каже Мирјана Митровић.

Симптоми алергија на полен

Неки најчешћи симптоми алергије на полен су црвенило и сузење очију, зачепљење и свраб у носу, кијање, кашаљ, отежано дисање, астма, промене на кожи, промене у пробави.

Како ублажити тегобе

– Током дана прозоре држите затворене

– Не излазите напоље по ветровитом времену

– Не излазите из куће у току преподнева, тада је највише полена у ваздуху

– Често се умивајте

– Чешће перите косу

– Веш перите чешће али га не сушите напољу, осим увече

– Истресајте постељину

– Склоните се из окружења у коме расте узрочник алергије

– 10 до 15 дана пре повећања концентрације алергена у ваздуху почните са терапијом

Извор: Блиц/Зелена учионица