Sindikat predškolskog obrazovanja: „Mi smo protiv toga da se vrtići otvore 11. maja“

Samostalni sindikat obrazovanja i vaspitanja je protiv otvaranja vrtića 11. maja jer za to ne postoje adekvatni uslovi i nema dovoljno vremena da se sve neophodne epidemiološke mere sprovedu, kaže predsednica ovog sindikata Bosiljka Jovanović za Nova.rs.

Foto: Canva

“Mi ćemo 11. maja otvoriti predškolske ustanove i danas smo imali veliki sastanak u Vladi gde smo angažovali četiri ministarstva – državna uprava, socijala, medicina i prosveta, plus gradski sekretarijat, plus pokrajinski, plus sindikati. Danas smo napravili mnoge protokole, završićemo ih do kraja nedelje”, rekao je juče ministar prosvete Mladen Šarčević gostujući na B92.

Bosiljka Jovanović kaže da je ona, kao predstavnica sindikata, prisustvovala sastanku u Vladi Srbije, ali da je u pitanju bio sastanak Radne grupe za pripremu otvaranja predškolskih ustanova nakon prekida vanrednog stanja, na kojem su svi prisutni došli bez prethodnog znanja da će vrtići biti tako brzo otvoreni.

“Nama je na tom sastanku ministar Šarčević samo saopštio da je odluka o tome da se vrtići ponovo otvore 11. maja već doneta juče ujutru na Kriznom štabu. Nas niko nije pitao, mi smo protiv toga”, kaže Jovanović za Nova.rs

Predsednica Samostalnog sindikata obrazovanja i vaspitanja tvrdi da odluka o skorom otvaranju vrtića nije dobra, jer za adekvatnu pripremu nema dovoljno vremena.

Sindikat je, kako kaže, na sastanku u Vladi iskoristio priliku da iznese šta sve treba rešiti pre otvaranja vrtića, a spisak je dug.

“Prvo nam je potrebna zaštita, maske i rukavice. Za preko 60 ljudi je istekao sanitarni pregled, nemamo dovoljno sredstava za higijenu. Kako će se organizovati potvrde za decu, da li će biti testiranje dece i zaposlenih na kovid, kako ćemo urediti procedure od dolaska deteta do odlaska”, objašnjava ona.

Kako kaže, veliki problem će biti i kadar, jer su neke medicinske sestre vaspitači trenutno angažovane u kovid bolnicama, a značajan broj vaspitača spada i u rizičnu kategoriju.

“Mi se slažemo sa epidemiolozima da otvaranje bude 1. juna. Zaista treba krenuti mnogo ranije sa pripremama, ako imate zaposlene koji su u kovid bolnicama i treba da budu u izolaciji, ako imate sanitarne preglede koji treba da se odrade. To su pripreme za koje zaista treba vreme”, objašnjava ona.

Vaspitači uvređeni zbog poziva Tiodorovića da uče decu

Mnogi vaspitači su uvređeni zbog jučerašnje izjave epidemiologa Branislava Tiodorovića, u kojoj im poručuje da uče decu, ne samo da ih čuvaju, kaže predsednica Samostalnog sindikata obrazovanja i vaspitanja Bosiljka Jovanović.

“Veoma je važno da njihovi vaspitači koriste tu situaciju i da ih uče, a ne samo da ih čuvaju”, rekao je Tiodorović objašnjavajući da će deca nova pravila ponašanja, uvedena u toku epidemije morati da uče u vrtićima i produženom boravku.

“U predškolskim ustanovama se oduvek obavlja vaspitno-obrazovni rad, ne čuvanje dece”, naglasila je Jovanović.

Sledeći sastanak je, kaže, u četvrtak, i predstavnci sindikata će prisustvovati, kako bi ukazali na probleme.

Tada je predviđeno da se u preporuke koje je doneo Gradski zavod za javno zdravlje Beograda “ugrade” sve nedoumice zaposlenih u vrtiću, a jedna od njih je i problem socijalnog distanciranja, objašnjava Jovanović.

“Ko poznaje vaspitno-obrazovni rad, zna da je socijalna distanca kod tako male dece nemoguća, to nije zdravo za decu da se drže odvojeno na po dva metra”, kaže ona.

Po rečima ministra prosvete, tačan broj dece koja bi uskoro krenula u vriće biće poznat za dva dana.