Sindikat traži povlačenje izmena zakona – kombinovanje odeljenja od 5. do 8. razreda ugroziće kvalitet nastave i stvoriti tehnološke viškove

23 decembra, 2021

Sindikat obrazovanja Srbije oglasio se juče saopštenjem u kom se izražava ogromno nezadovoljstvo zbog činjenice da je u skupštinskoj proceduri dato na usvajanje izmene i dopune pet zakona iz oblasti obrazovanja, a da pritom sindikati nisu obavešteni, niti je traženo njihovo mišljenje.

Foto: Canva

“To se odnosi na izmene i dopune Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, Zakona o osnovnom obrazovanju i vaspitanju, Zakona o srednjem obrazovanju i vaspitanju, Zakona o predškolskom vaspitanju i obrazovanju i Zakona o prosvetnoj inspekciji.” – navodi se u saopštenju koje potpisuje predsednica mr Valentina Ilić.

Ona tvrdi da, već duže vreme, Sindikat obrazovanja Srbije od resornog ministarstva traži uspostavljanje socijalnog dijaloga po svim važnim pitanjima iz oblasti obrazovanja.

“Ali očigledno ne postoji volja da se kroz pregovore Ministarstvo upozna sa stavovima i predlozima sindikata za rešavanje ključnih problema, koji se iz dana u dan uvećavaju.” – tvrdi Valentina Ilić.

Kako stoji u saopštenju, nedopustivo je da se predlažu izmene i dopune zakona iz oblasti obrazovanja koje se direktno odnose na radni položaj zaposlenih, bez javne rasprave i bez učešća sindikata.

U Sindikatu se posebno osvrću na izmenu člana 31. Zakona o osnovnom obrazovanju i vaspitanju, kojom se propisuje organizacija obrazovno – vaspitnog rada sa dopunom istog da „obrazovno – vaspitni rad, od petog do osmog razreda, može da se organizuje i u kombinovanom odeljenju“.

“Spajanje dva, tri ili četiri razreda u kombinovano odeljenje, zbog uzrasta učenika, prirode planova i programa nastave i učenja, koji se realizuju, nesumnjivo će negativno uticati na kvalitet nastave, a posebno će prouzrokovati i ogroman broj tehnoloških viškova” – objašnjava Ilić.

“Zbog svega navedenog, od vas tražimo da povučete navedene predloge izmena i dopuna zakona iz skupštinske procedure, dok se sindikati o njima ne izjasne. Ovakav odnos prema obrazovanju, ključnoj delatnosti u društvu, imaće dalekosežne posledice na kvalitet i ishode obrazovanja.”

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama