Синдром средњег детета – све што треба да знате!

Средње дете у породици може се осећати занемарено, због чега постоји могућност да развије неке посебне особине личности.

средње-дете-девојчица-бунтовник
Canva.com

Као и сва деца, средња деца ће имати јединствене потребе које могу бити појачане њиховим редоследом рођења. На пример, могли би да се осећају као да су у сенци старијег брата или сестре или као да не добијају пажњу као најмлађи. Због тога се неретко могу осећати искључено и несхваћено — феномен који се често назива „синдром средњег детета“.

Ево неколико савета како да помогнете вашем средњем детету да заблиста.

Шта је синдром средњег детета?

Иако нема егзактних научних доказа, чињеница је да редослед рођења може утицати на личност особе. Најстарија деца, примера ради, имају тенденцију да буду поузданија и савеснија. Можда нагињу ка перфекционизму, вероватно зато што родитељи са првим дететом доследно прате „правила“ и посвећују му пуну пажњу.

С друге стране, са најмлађом браћом и сестрама родитељи су опуштенији и искуснији, тако да последње рођена деца обично имају различите особине личности Међутим, пошто млађа браћа и сестре могу покушати да живе у складу са старијом браћом и сестрама, они такође могу бити егоцентричнији и више жељни пажње.

Где се ту уклапа средње дете? Вероватно није хваљено као њихов старији брат или сестра или мажено као млађи, због чега се може осећати искључено или занемарено. Овај феномен, назван синдром средњег детета, такође може да их остави без осећаја места у породици. Могло би да осећа/каже:

“Нико ме не разуме нити слуша шта говорим.”

„Мој велики брат мора прво да уради све забавне ствари, а сви чувају моју млађу сестру. Ја сам изостављен.“

Карактеристике синдрома средњег детета

Да би надокнадило уочени недостатак пажње, средње дете може да се понаша бунтовно или да покуша да удовољи другима. Његово понашање делиично може да се заснива на личности старијег брата/сестре. Уколико је, на пример, старији брат одговоран и одличан ђак, средње дете би могло да се побуни, слабије учи – како би привукло пажњу.

„Средња деца често иду у крајност да би привукла пажњу, због чега нека фарбају косу у љубичасто или постану фанатични према одређеној певачкој групи — јер им је заиста потребан идентитет“, каже дечија и породична терапеуткиња Мери Волас.

Средња деца такође имају тенденцију да буду пријатнија и блажа, јер често морају да праве компромисе током живота и да се повинују жељама најстаријих и најмлађих у породици. Ово им помаже да постану независнији и задрже реална очекивања. Штавише, средња деца имају тенденцију да граде више односа ван породице, често имају велике друштвене кругове и блиска пријатељства.

Синдром средњег детета код одраслих

Занимљиво је да чак и као одрасла, средња деца и даље могу задржати исте особине које су развиле у детињству. Ако су се осећали занемарено током детиењства, могл и би имати проблеме са самопоуздањем и кад одрасту. С друге стране, могли би да буду изврсни у посредовању у конфликтима у свом личном или професионалном животу.

Ако ваш малишан показује знаке синдрома средњег детета – ево како да му помогнете:

Понудите сигурност

Ако ваше дете погреши, нагласите да његово кажњавање није везано за његову браћу и сестре, и то не мења чињеницу да вам је и даље стало до њега. Објашњење које понудите као разлог за казно је кључно.

Не изостављајте га

Посветите свом средњем детету довољно пажње како не би осећало потребу да глуми. Уз раскошне похвале за њихове невероватне штафелајне слике, ваше средње дете ће бити мање склоно да прстима слика Пикаса по зиду дневне собе како бисте га приметили.

Током вечере, питајте средње дете: „Какав ти је био дан?“ Проведите време сами са њим. Фокусирајте се на њега како бисте га уверили да је подједнако важно као и њихова браћа и сестре.

Нека његова достигнућа буду велика ствар

Знамо, мале су шансе да се након целог „циркуса“ постигнућа, диплома и медаља старијег детета одушевите ваше друго, треће или четврто дете добије златну звезду или медаљу за есеј о књизи. Међутим, јако је важно да покажете средњем детету да су и његова појединачна достигнућа вредна прослављања, такође.

Подстичите разлике

Ваш најстарији је шампион у правопису широм округа? Иако би било лепо да ваше средње дете крене неговим стопама, заправо управо ту постоји безброј прилика за потенцијална осећања анимозитета и инфериорности. Уместо тога, охрабрите своје средње дете да пронађе активност у којој ужива, развија се и постиже успехе. Академка постигнућа, уметност или спорт – шта год да изабере, подстакните га на том путу!

Одржавајте отворену комуникацију

У савршеном свету, сви бисмо могли да читамо мисли једни другима. Међутим, за родитеља може бити скоро немогуће да разликује кад дете прави сцену зато што је узнемирено, а кад зато што је гладно, на пример. Чак и ако се ваше средње дете осећа игнорисано, можда неће ништа рећи. Да би се ово поправило, отворено разговарајте с њим о томе како се осећају као средње дете. Можете рећи:

„Видим да је тешко, јер морамо да бринемо о беби, а твој старији брат се спрема за средњу школу. Ако се осећаш изостављено, разговарај са нама. Реци нам „треба ми пажња”. Ту смо за тебе.“

Стварајте успомене

Постарајте се да породични фото албум има део посвећен сликама вашег средњег детета. Не дозволите да постану жртве стереотипне судбине да виде хиљаде слика старијег брата или сестре и само неколико на којима су они или млађа деца.

Aska - crna ovca i pisac. Kalinina i Lazareva mama. Žmuova. Budna već tri veka.