Škola u Norveškoj: Prvaci imaju jedan domaći nedeljno, pet predmeta, a roditelji svakog petka dobijaju izveštaj

20 marta, 2023

– Pre 4 meseca smo se preselili za Norvešku. Naša ćerka napunila je šest godina malo pre Nove godine, pa smo bili u zakonskoj obavezi da je upišemo u prvi razred jer deca u Norveškoj kreću u prvi razred u onoj godini u kojoj pune šest, bilo da su rođeni u januaru ili u decembru.

Ovako za naš portal počinje svoju priču mama koja je odlučila da s nama podeli svoje iskustvo života u Norveškoj, a pre svega onog dela koji se odnosi na vrtiće i rad s decom.

Foto: Canva

Kako kaže, odmah po dolasku u Norvešku otišli su na razgovor u školu kojoj teritorijalno pripadaju. Da je njena devojčica rođena samo nekoliko dana kasnije, ona bi krenula u predškolsko i oni su to i želeli. Međutim, kako je rođena 2016, polazak u školu je bio neminovan.

– Rekli su nam da će nas nazvati za nekoliko dana, jer moraju da se pripreme za njen dolazak s obzirom na to da ne zna jezik. Nije bilo nikakvih pregleda, razgovora sa detetom niti uslova za njen upis. Nakon desetak dana su nas pozvali i rekli da od sutra može da krene. Tako smo i uradili. Prvog dana je ostala par sati i dopalo joj se. Sledećeg dana je ostala malo više od četiri sata, koliko i traje nastava. Kasnije je krenula i u produženi boravak.

Kako nam ova mama objašnjava, prvaci u Norveškoj imaju tri časa od po sat vremena, dva kraća časa i jedan duži odmor.

– Od predmeta uče norveški, engleski, matematiku, fizičko i domaćinstvo (priroda i društvo). Kada pitam dete kako je bilo i šta su radili, skoro uvek odgovara “igrali smo se”… I tako i uče. Kroz igru. Na času ne moraju da sede za stolom, na jednom mestu. Često sede i na podu, ali mogu da se kreću tokom nastave. Stalno nešto prave od papira, gline, perlica, žica. U toku dana budu napolju i do tri puta, što za odmore, što kroz predmet. – priča ova mama koja je ipak želela da ostane anonimna.

Kada je reč o užini, deca jedu ono što donesu od kuće u kutiji za hranu: parče hleba namazano džemom, sa salamom, pačetom sira, ostaci od večere, voće… Što jednostavnije i uglavnom je parče hleba i još nešto pride.

– Obavezna je zimska oprema: skafander, čizme, kapa, šal, rukavice… Ako roditelji nisu u mogućnosti da detetu priušte zimsku opremu, postoje udruženja u kojima možete gratis dobiti kompletnu zimsku garderobu za decu. Pod snegom smo više od 3 meseca, stalno ih vode na klizanje i skijanje, sankanje. Sada je krenuo sneg da se topi, ali je opet pre par dana bilo obilnijih padavina pa su ove nedelje u školi odlučili da ih vode u petak na brdo da se sankaju, pale vatru i roštiljaju, da iskoriste poslednji sneg. – kaže ova mama i dodaje da na časovima fizičkog deca kombinuju zadatke i aktivnost, pa tako, na primer, sabiraju ili oduzimaju kako bi prešli na sledeću prepreku.

– Imaju JEDAN domaći NEDELJNO. Nekad na školskom tabletu, nekad na papiru. Ceo sistem ima aplikaciju putem koje se obavlja komunikacija između roditelja i škole. Sve vezano za školu je u aplikaciji. Ukoliko je dete u produženoj nastavi, obaveste vas kada je počeo produženi boravak i kada je dete napustilo školu. Oba roditelja dobijaju poruke o svemu. Roditelji prijavljuju i izostanak putem aplikacije.

Ono što nam se posebno dopalo je i to što roditelji petkom, na kraju nedelje, dobijaju poruku gde se precizno informišu o tome su deca radila te nedelje i šta je u planu za narednu.

– Na iPad-u imaju nekoliko aplikacija na kojima kroz igru uče. Jedna aplikacija sadrži sve predmete. Kroz zanimljive ilustracije i zvukove se objasne slova ili brojevi, sabiranje, oduzimanje, a sadrži i deo za proveru znanja koji je u obliku igrice gde se osvajaju nivoi ukoliko se da tačan odgovor.

Kako kaže ova mama, za 8. mart nije bilo poklona ni učiteljicama ni mamama, normalno se odvijala nastava.

– Društvo je raznoliko, pa se veoma vodi računa o tome da sve religije i verovanja budu ispoštovani. Tako smo u školskoj aplikaciji davali saglasnost za igre oko jelke, odlazak u crkvu, slikanje, objavljivanje slika na stranici škole, unutar škole… Zastupaju jednakost, razumevanje i prihvatanje različitosti. Za bilo koji vid diskriminacija i nasilja važi nulta tolerancija. Na par nedelja menjaju parove u klupama, u kojima sedi po četiri đaka, kako bi se svako sa svakim družio, da se ne bi stvarale grupe. – kaže nam ova mama i dodaje da su žurke petkom, pred kraj školskog dana, vrlo česta praksa u norveškim školama.

Ako i vi živite van Srbije i želite da sa nama podelite na koji način funkcioniše škola ili vrtić u vašem mestu boravka, pišite nam na marketing@zelenaucionica.com.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


12 komentara na "Škola u Norveškoj: Prvaci imaju jedan domaći nedeljno, pet predmeta, a roditelji svakog petka dobijaju izveštaj

 1. Velja kaže:

  Ali to je Norveška a mi zivimo u Srbiji. U uredjenoj drzavi je lako ziveti

 2. Senka kaže:

  Sad mi je jasno zašto uvoze strane doktore, inženjere…
  Mojih dvoje komšija, ona mikrobiolog, a on lekar specijalista, već nekoliko godina tamo šefuju. Lepo zarađuju, jer Norvežani imaju para. Otkad su otkrili naftu, neke 1973, recimo, leže na novcu pa ne moraju ni da uče. Sve mogu da plate.

 3. Misa kaže:

  Kod nas nastavni kadar jedva odrzi cas od 45min Obicno kasne na cas pa dok upisu ko je odsutan pa dok smire djake….prodje tako 15 min od casa
  Da bi radili kako treba bilo bi potrebno da vole rad sa decom a vecina to ne voli Cudno jeste sto kod nas deca znaju kad je nastavnom kadru rodjendan…..kupuje se zlato….sve u svemu srozana profesija

  1. Nevena kaže:

   Sramota šta ste napisali. Prosvetni radnici u Srbiji rade u odeljenjima sa blizu 30 učenika, za platu od 500 evra… Stvarno su srozana profesija ali ne zbog toga o čemu Vi pišete. U bliskoj budućnosti, kada stariji kadar ode u penziju(ako je doživi jer raditi treba do 65), neće imati ko da Vam uči decu. I treba tako, niko neće studirati da bi za tu platu radio i da bi ga pljuvali polupismeni i nepismeni… Daleko smo mi od Norveške…

  2. Milena kaže:

   Da, srozana profesija. Svako ima pravo da nas pljune. Svi se razumete u naš posao i svi ste ubeđeni da mi ništa ne radimo! Toliko ništa ne radimo da niko više neće da se bavi ovim poslom. Škole će se zaželeti nastavnika, ali njih nigde biti neće! Meni u diplomi piše: master profesor, a poslodavac me zove nastavnikom! Šta mislite zašto nam treba po 10 minuta da smirimo vaše anđele, zašto ne možemo odmah da počnemo čas? 32 godine radim u školi, nikada nije bilo ovako loše.

   1. Mama 3je dece kaže:

    Isto tako je i u Norveskoj na casu. Ta mama koja pise, ne prati bas mnogo novine Norveske i na sta se zale njihov nastavnici. Oni tek ne mogu da odrze red na casu kad imaju u odeljenju i min 1 autisticno dete i 5-toro sa ADHD sindromom koji jure i skacu po ucionici, i ometaju svu decu. Ne izadju oni narocito pismeni iz skole. Taj njihov sistem je napravljen da izbacuje buducu radnu snagu koja ce sve sto im mediji serviraju, bez otpora da prihvate.

 4. Ceca kaže:

  Zaista je strašno da roditelji, najčešće potpuno nekompetentni, procenjuju kvalitet sistema obrazovanja neke zemlje!
  Pogotovo njemu potpuno nepoznate zemlje, sa satanističkim sistemom vrednosti!
  U to se dotična gospođa razume, mogu da zamislim!
  Ali mi smo već skroz propali, kao narod, i sve zapadno je još uvek veoma primamljivo, čak i više nego pre!
  Nekritički odnos dominira i dalje!

 5. Jelena Antić kaže:

  Ta zemlja je divna za život. Nema nezadovoljnih ko god da je otišao.
  Prosto je tužno kako je kod nas u Srbiji

 6. Istinoljubac kaže:

  Laže pa satire. Nevešto izmišljena priča.

 7. Milena kaže:

  Deca ne sede u klupama, a onda im menjaju mesta u klupama?
  Toliko o logici samog teksta na sajtu koji se bavi obrazovanjem.

 8. Mama 3je dece kaže:

  Sve je to tacno i OK. Ali ta mama je izgleda nova u Norveskoj pa jos uvek nije videla sve. Jako se puno radi na jednakosti i prihvatanju različitosti, tacno je to.
  Narocito se puno radi na objasnjavanju deci da to sto su rodjeni kao decak/devojcica ne treba da bude definitivno, da mogu da promene pol kada god zele i da niko ne sme da ih pritiska da budu to sto jesu. Za njih vise ne postoje decaci i devojcice, vec samo deca neutralnog pola. Od 2020 god su doneli zakon gde su nastavnici u skolama i vrticima zakonski obavezno da vrse aktivnu edukaciju dece o mogucnosti promene pola. Moji decaci (5 i 3 godina) redovno dolaze sa nalakiranim noktima iz vrtica, jer vaspitacice insistiraju da to nije rezervisano samo za devojcice. Mojoj prijateljica sina oblace u haljinice…. Narocito je veliki fokus na to septembra/oktobra kada se sprovode parade sirom sveta.
  Svaka zlatna medalja ima dve strane. Pazite vi u Srbiji da i vas ne zarazi ovaj “savrseni zapad” koji mnogo toga provlaci ispod zita uz stvarno lepe i korisne stvari. Njihova omladina je potpuno onesposobljena za rad i zivot, od silne slobode odlucivanja i mogucnosti koje imaju.
  Jedino sto deci u Srbiji hvali je vise fizicke aktivnosti, sve te privilegije sa aplikacijama i Ipedovima su suvisne.

 9. Putnik kaže:

  Ma verujem da od tog obrazovanja pomocu gline izrastu veliki strucnjaci.
  Ne znam samo zasto ljudi toliko omalovazavaju Srbiju,ako vam se ne svidja pa idite u tu krasnu i divnu evropu niko vas nije zakovo za Srbiju.

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama