Школа у Норвешкој: Прваци имају један домаћи недељно, пет предмета, а родитељи сваког петка добијају извештај

– Пре 4 месеца смо се преселили за Норвешку. Наша ћерка напунила је шест година мало пре Нове године, па смо били у законској обавези да је упишемо у први разред јер деца у Норвешкој крећу у први разред у оној години у којој пуне шест, било да су рођени у јануару или у децембру.

Овако за наш портал почиње своју причу мама која је одлучила да с нама подели своје искуство живота у Норвешкој, а пре свега оног дела који се односи на вртиће и рад с децом.

Foto: Canva

Како каже, одмах по доласку у Норвешку отишли су на разговор у школу којој територијално припадају. Да је њена девојчица рођена само неколико дана касније, она би кренула у предшколско и они су то и желели. Међутим, како је рођена 2016, полазак у школу је био неминован.

– Рекли су нам да ће нас назвати за неколико дана, јер морају да се припреме за њен долазак с обзиром на то да не зна језик. Није било никаквих прегледа, разговора са дететом нити услова за њен упис. Након десетак дана су нас позвали и рекли да од сутра може да крене. Тако смо и урадили. Првог дана је остала пар сати и допало јој се. Следећег дана је остала мало више од четири сата, колико и траје настава. Касније је кренула и у продужени боравак.

Како нам ова мама објашњава, прваци у Норвешкој имају три часа од по сат времена, два краћа часа и један дужи одмор.

– Од предмета уче норвешки, енглески, математику, физичко и домаћинство (природа и друштво). Када питам дете како је било и шта су радили, скоро увек одговара “играли смо се”… И тако и уче. Кроз игру. На часу не морају да седе за столом, на једном месту. Често седе и на поду, али могу да се крећу током наставе. Стално нешто праве од папира, глине, перлица, жица. У току дана буду напољу и до три пута, што за одморе, што кроз предмет. – прича ова мама која је ипак желела да остане анонимна.

Када је реч о ужини, деца једу оно што донесу од куће у кутији за храну: парче хлеба намазано џемом, са саламом, пачетом сира, остаци од вечере, воће… Што једноставније и углавном је парче хлеба и још нешто приде.

– Обавезна је зимска опрема: скафандер, чизме, капа, шал, рукавице… Ако родитељи нису у могућности да детету приуште зимску опрему, постоје удружења у којима можете гратис добити комплетну зимску гардеробу за децу. Под снегом смо више од 3 месеца, стално их воде на клизање и скијање, санкање. Сада је кренуо снег да се топи, али је опет пре пар дана било обилнијих падавина па су ове недеље у школи одлучили да их воде у петак на брдо да се санкају, пале ватру и роштиљају, да искористе последњи снег. – каже ова мама и додаје да на часовима физичког деца комбинују задатке и активност, па тако, на пример, сабирају или одузимају како би прешли на следећу препреку.

– Имају ЈЕДАН домаћи НЕДЕЉНО. Некад на школском таблету, некад на папиру. Цео систем има апликацију путем које се обавља комуникација између родитеља и школе. Све везано за школу је у апликацији. Уколико је дете у продуженој настави, обавесте вас када је почео продужени боравак и када је дете напустило школу. Оба родитеља добијају поруке о свему. Родитељи пријављују и изостанак путем апликације.

Оно што нам се посебно допало је и то што родитељи петком, на крају недеље, добијају поруку где се прецизно информишу о томе су деца радила те недеље и шта је у плану за наредну.

– На iPad-у имају неколико апликација на којима кроз игру уче. Једна апликација садржи све предмете. Кроз занимљиве илустрације и звукове се објасне слова или бројеви, сабирање, одузимање, а садржи и део за проверу знања који је у облику игрице где се освајају нивои уколико се да тачан одговор.

Како каже ова мама, за 8. март није било поклона ни учитељицама ни мамама, нормално се одвијала настава.

– Друштво је разнолико, па се веома води рачуна о томе да све религије и веровања буду испоштовани. Тако смо у школској апликацији давали сагласност за игре око јелке, одлазак у цркву, сликање, објављивање слика на страници школе, унутар школе… Заступају једнакост, разумевање и прихватање различитости. За било који вид дискриминација и насиља важи нулта толеранција. На пар недеља мењају парове у клупама, у којима седи по четири ђака, како би се свако са сваким дружио, да се не би стварале групе. – каже нам ова мама и додаје да су журке петком, пред крај школског дана, врло честа пракса у норвешким школама.

Ако и ви живите ван Србије и желите да са нама поделите на који начин функционише школа или вртић у вашем месту боравка, пишите нам на marketing@zelenaucionica.com.