Златна правила за скидање температуре код деце

Вечита је дилема да ли треба одмах попити лек за скидање температуре, чак и онда када жива на топломеру једва прелази 37,5 или треба сачекати док она не скочи. Доктори стално упозоравају да је повишена температура наша најснажнија урођена заштита од вируса и бактерија, али мало ко се тога држи, поготову када се ради о деци.

С доласком зиме повећава се број оболелих од прехладе, упала и инфекција проузрокованих вирусима и бактеријама које прати температура. И зато ево шта треба урадити када скочи температура, који је то моменат када треба попити нешто за њено скидање и шта радити ако су ноге и руке хладне, а особа гори од температуре.

Основно правило

Температура се спушта лековима тек када пређе 38,5, подсећа др Невенка Димитријевић, специјалиста опште медицине у Дому здравља „Вождовац“.

– Висина температуре, међутим, не указује нужно да се ради о озбиљној ситуацији. Мања болест може проузроковати високу температуру, а каткада озбиљна болест не мора подићи телесну температуру. Треба водити рачуна и одмах се јавити лекару када особа има дрхтавицу, малаксалост, а температура јој је ниска. То је разлог да се додатно испита засто се то догађа – упозорава др Димитријевић.

Висока температура спречава развој вируса

Последица благог повишења телесне температуре је убрзавање метаболизма, што помаже у борби против инфекције или упала. Висока температура или грозница стање је када температура нарасте изнад уобичајеног распона. Она се разликује од појединца до појединца.

– На температури изнад 39 степени микроби се не могу размножавати. Способност организма да развије високе температуре указује на снажан организам и виталност. Код високе температуре убрзавају се метаболички процеси за пет до осам пута, повећава се производња интерферона који спречавају развој вируса, док се количина гвожђа у плазми смањује, а то је важно за спречавање раста бактерија – објашњава докторка.

Тада се повећава и покретљивост и деловање белих крвних зрнаца које уништавају микробе.

Болест дуже траје ако се скида ниска температура

Код благо повишене температуре, оне која није виша од 37,5 степени, лекари не препоручују спуштање лековима, јер би се тако болест могла продужити.

– Треба истаћи да вируси који проузрокују прехладе и друге респираторне инфекције напредују на нормалној телесној температури, а изазивањем стања благо повишене температуре организам можда жели елиминисати те вирус – каже др Димитријевић.

Висока температура најчешће се снижава лековима попут парацетамола, ибупрофена или сличних аналгетика и антипиретика. Помаже и стављање млаких облога, а препоручљиво је и туширање млаком водом.

Шта када су деци хладне ноге и руке, а они горе

Ситуација која се често догађа јесте она када родитељи не могу деци да скину високу температуру. Већина се тада узнемири, па дете више пута тушира, ставља млаке облоге, али температура иако мало падне, брзо поново скочи преко 39 степени.

Тада треба обратити пажњу да ли су деци хладне ноге и руке. Уколико јесу, температура не може да се скине све док се ноге и руке не утопле. Зато је најбоље ставити их у топлу воду и тако их загрејати.

Помоћ лекара, напомиње др Димитријевић, треба потражити ако тело досегне температуру од 40 степени, која се не спушта без лекова ни након три дана, а прати је осећај јаке исцрпљености.

Извор: Блиц