Dr Bojanin: Vrlo smo se kasno setili da decu NE TREBA da vaspitavamo ni da ZA njih živimo

14 septembra, 2022

Kroz istoriju se menjao problem ljudske prirode. Počeli smo svi iz jednog egocentrizma, gde je važilo “znam samo ono što ja znam, a sve ostalo oko mene ima i treba da se tome što ja znam prilagodi”. Postepeno, razvojem, uviđali smo da mi kao ličnosti nismo gospodari sveta već taj svet delimo s drugima. A deca su bila na kraju tog lanca.

Vrlo smo kasno se setili da decu ne treba da vaspitavamo, da za njih ne treba da živimo, već da živimo SA decom i da se s njima volimo. Svako je dete kreativno i svako dete želi da zna i želi da može. Samo smo mi odrasli pomalo ili nestrpljivi ili nespretni ili, što je u ljudskoj prirodi, samoživi i nikako da shvatimo da je naš zadatak da dete RAZUMEMO, pa da ga tek onda VODIMO kroz njegove sposobnosti, od jedne do druge.

Još u 18. veku je Komenski (čuveni češki pedagog) rekao da deci ne treba dati više nego što oni mogu ni drugo od onoga što žele. Svi naši pedagozi to uče i polažu ispite, ali škola nikad nije imala potrebu da to ostvari. Jedina koja je to u nekoj meri ostvarila je Marija Montesori.

Dakle, kad govorimo o vaspitanju dece, tu zapravo govorimo o sebi i o našoj potrebi da se razumemo s decom.

Dr Svetomir Bojanin, za Agape

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama