Školama upućeno Stručno uputstvo za prepoznavanje, podršku i praćenje darovite dece

septembar 20, 2023

Ministarstvo prosvete uputilo je danas školama Stručno uputstvo za prepoznavanje, podršku i praćenje obrazovanja i vaspitanja učenika i učenica sa izuzetnim, odnosno posebnim sposobnostima, kojim se prvi put, na jednom mestu objedinjuju svi procesi identifikacije, različiti oblici podrške koji su na raspolaganju, kao i načini praćenje uspeha učenika sa izuzetnim/posebnim sposobnostima.

Stručno uputstvo se donosi u cilju podrške školama u identifikaciji, praćenju i podsticanju učenika sa izuzetnim, odnosno posebnim sposobnostima kako bi se obezbedili jednakost i dostupnost obrazovanja svoj deci, raznovrsni oblici učenja, nastave i ocenjivanja kojima se izlazi u susret različitim potrebama deteta i učenika, ali i razvila motivacija za učenje i podigao kvalitet obrazovnih postignuća talentovanih i darovitih učenika.

Njime su sistematizovane i predstavljene ključne oblasti celokupnog procesa prepoznavanja nadarenih učenika i rada sa njima. Ono ukazuje na oblasti i načine ispoljavanja izuzetnih, odnosno posebnih sposobnosti, posebne obrazovne i vaspitne potrebe koje proizlaze iz izuzetnih sposobnosti, na svrhu i principe njihovog valjanog prepoznavanja, kao i na načine pružanja podrške učenicima sa izuzetnim sposobnostima u redovnoj nastavi, ali u vanškolskom kontekstu.

Utvrđen je način vođenja evidencija i izrade plana tranzicije za učenike sa izuzetnim sposobnostima, kao i načini pružanja podrške nastavnicima i roditeljima i praćenja efekata prepoznavanja i podrške učenicima sa izuzetnim sposobnostima u osnovnom i srednjem obrazovanju.

Stručno uputstvo je namenjeno nastavnicima, stručnim saradnicima, učenicima, roditeljima, odnosno drugim zakonskim zastupnicima učenika, prosvetnim savetnicima i ostalim zaposlenim u Ministarstvu prosvete, kao i drugim organizacijama i licima koja su zainteresovana za navedena pitanja, a ono sadrži i grafički prikaz celokupnog procesa.

Stručno uputstvo za prepoznavanje, podršku i praćenje obrazovanja i vaspitanja učenika i učenica sa izuzetnim, odnosno posebnim sposobnostima aktivnost je predviđena Strategijom razvoja obrazovanja i vaspitanja u Republici Srbiji do 2030. godine, kao i Akcionim planom 2023-2026. godine. Izrada Stručnog uputstva deo je aktivnosti kojima se unapređuje sistem prepoznavanja i usmeravanja učenika sa izuzetnim sposobnostima kako bi im se omogućilo da dostignu svoje maksimalne kapacitete i budu uspešni članovi društva.

PREUZMITE:

Stručno uputstvo za prepoznavanje, podršku i praćenje obrazovanja i vaspitanja učenika i učenica sa izuzetnim, odnosno posebnim sposobnostima

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Jedan komentar na "Školama upućeno Stručno uputstvo za prepoznavanje, podršku i praćenje darovite dece"

  1. Tatjana kaže:

    Nastavnicima nametnuli IOP 1, pa IOP 2, sad će i IOP 3… Sve je to rad koji je propraćen gomilom administrativnih poslova. Zaista se još više zatrpava prosveta administrativnim obavezama, a plate na istom nivou, uz blago povećanje koje kad se uporedi sa standardima u zemlji ne vrede ništa… Plus na sve to da dodamo vreme koje je potrebno za administraciju, za vaspitanje dece, a obrazovanje koje je primarna funkcija ostaje na zadnjem mestu i ako se stigne…

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama