Škole u Finskoj ukidaju predmete

23 marta, 2015

Helsinki — Finska bi uskoro mogla da izvrši najradikalniju promenu obrazovnog sistema koja je ikad učinjena i to tako što će odbaciti “predmete“ i izučavati fenomene.
Moja finska (7)
Ova skandinavska država već ima jedan od najboljih obrazovnih sistema, a mladi Finci su među prvima u rangiranju PISA.
Ipak, većina 16-godišnjaka smatra da je učenje po predmetima prevaziđeno, nadležni planiraju da ih poslušaju i uvedu sistem istraživanja fenomena, poput Evropske unije, u okviru kog će đaci učiti o jezicima, istoriji, politici i geografiji.
Sistem je ujednačen, svaki segment ima određeno vreme, a poenta svega je da se eliminiše često pitanje: “Šta je poenta ovoga što učim?“
Menadžer za razvoj iz Helsinkija Pasi Silander ističe da se svet toliko promenio zahvaljujući napretku tehnologije da stari načini edukacije više nemaju nikakvu praktičnu primenu.
“Mladi sada koriste kompjutere, uzmite recimo primer banaka, nekada su one imale mnoštvo službenika, a sada veliki deo njihovog posla završavaju mašine“, istakao je Silander.
Ipak, promenama sistema se protive nastavnici koji su se “specijalizovali“ za jedan predmet, a nije teško zaključiti zašto. Novi sistem bi ih primorao da prošire svoje znanje, kao i da međusobno sarađuju.
“Nastavnici koji bi to prihvatili dobijali bi novčani bonus. Ima škola koje imaju staromodne sisteme koji su funkcionisali u prošlom veku. Sada nam treba nešto novo, nešto što bi bilo primenljivo u 21. veku“, istakala je menadžerka za obrazovanje Marjo Kilonen.
Ona je dodala da bi nov sistem obrazovanja mogao da se proširi na sve škole u državi do 2020. godine.
Izvor: www.b92.net

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


4 komentara na "Škole u Finskoj ukidaju predmete

 1. JASMINA kaže:

  Neka Finske .Nismo mi u slicnoj situaciji kao oni.Mi moramo traziti resenja koja su za na najbolja,uzimajuci u obzir celokupno stanje u kom se nalazimo.Imamo i mi dobrih rezultata ,ali mozda ih nismo dovoljno otkrili.Sacuvajmo svoj identitet i ne prepisujmo ono sto kod nas ne moze da se primi.Kalemljenje je postutak za biljke,a ne za ljude.Priroda je moc.

 2. Marina kaže:

  Bravo za Finsku !!! Beze nam sto godina u svakom pogledu. Sve sto je dobro, i bolje treba prihvatiti ma cije bilo……. !

 3. Sunčica kaže:

  Jasmina, ako je nešto bolje i daje željene rezultate i ostvarene uspehe na takmičenjima zašto ne prepisivati. Uopšte nije reč o izgubljenom identitetu već o kvalitetu koji se nečim dobija…A kod nas je situacija nažalost takva, da čak ni moja generacija (imam 46 godina) nije osetila bog zna kakvu dobit od “kvaliteta” ovdašnjeg školovanja jer se sve svodilo na “bubaličko” a ne praktično učenje a za našu decu situacija je još gora. Nije ni čudo što nam se sve veći broj fakulteta napolju ne priznaje, jer nema praktičnu primenljivost već zastarelu i prevaziđenu teoriju. Zar nije surovo studirati u nadaleko poznatim lošim uslovima a kad se dobije željena diploma nema se gde primeniti niti šta istraživati, pa kad se ode napolje još samo fali nekakvo doškolovavanje?
  Kao što Marina reče, uvek treba prihvatiti promene ako je za opšte dobro…Kod nas sistem školstva ne valja i “menja” se već 40 godina a nikako da se promeni. Ako može Hrvatska i ostale zemlje u okruženju da slede sistem Finske, zašto se kod nas večito prave pametni i time nas unazađuju a posle se i nama i našoj deci sve to obije o glavu!!!

 4. Nenad Nis kaže:

  Drage gospodje/gospodjice (izvinite ako titula vredja vasu tzv. rodnu ravnopravnost 😛 ), imam cast da sam zavrsio fakultet tehnicke provinijencije koji je imao i jos uvek ima veoma dobar rejting, kako bi Vi rekle, napolju.
  Nasa prosveta NIJE losa! Ili mi Vi mozda mozete navesti bar tri proslavljena imena finskih naucnika?!?
  Da Vas podestim: stara Jugoslavija je bila jedna od pet zemalja u Evropi koja je proizvodila automobile (kakve – takv, za nase trziste sasvim ok); jedna od sest zemalja u svetu koja je proizvodila avione (kakve-takve); jedna od cetiri zemlje u Evropi koje su proizvodile televizore (kakve-takve, mnogi jos uvek rade)…Lekove, pumpe, rentgen aparate, kamione… Nisu nam po fabrikama radili ni francuzi ni nemci ni finsci ni holandjani… vec NASI OBRAZOVANI kadrovi…
  Sta su proizvodili vasi Finci??? Oni danas imaju NOVAC… I nista vise…
  Molim Vas, nemojte pljuvati po svojoj zemlji… i njenom obrazovanju… Ovde svako ko mu se digne… rejting… prvo pocinje da reformise prosvetu… Ostavite naucnicke gromade Finske, Danske i Svedske na miru… Nafta je cudo…

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama