Vučić: Moguće povećanje plata i penzija u ovoj godini

26 marta, 2015

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da postoji mogućnost da se plate i penzije povećaju u ovoj godini i dodaje da su to prvi znaci oporavka srpske ekonomije. Premijer je na otvaranju “Regionalne konferencije poslovnih ljudi” rekao da je neophodna ekonomska integracija regiona i da je Srbija u političkom i u ekonomskom smislu spremna.

Izjava Aleksandra Vučića

“Mi smo predvideli sa MMF-om, kad smo ulazili u teške mere, budžetski deficit od 55 milijardi za prvi kvartal, a on neće preći 27 milijardi, što je dvostruko bolje od onog što se očekivalo”, navodi Vučić.
Kaže da su to prvi znaci oporavka srpske ekonomije.
“Svi zajedno smo uspeli, želim da zahvalim penzionerima i radnicima u javnom i privatnom sektoru”, rekao je Vučić na konferenciji za novinare u Beogradu.
Ukoliko budemo uspešni u drugom i trećem kvartalu, razgovaraćemo sa MMF-om o povećanju plata i penzija, zaključio je Vučić.
Premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je na otvaranju “Regionalne konferencije poslovnih ljudi” da je stadijum hladnih odnosa iz proteklog perioda prevaziđen i da Srbija gleda u budućnost.
“Mi smo posle mnogo vremena različitih sukoba ili neretko hladnih odnosa u proteklom periodu uspeli da taj stadijum prevaziđemo i da razmišljamo o budućnosti, a, što se Srbije tiče, mi gledamo u budućnost i razmišljamo o napretku”, rekao je Vučić.
Prema njegovim rečima, ključne reči danas su stabilnost, ali i najviši stepen integracije.
“Mi smo male zemlje sa relativno malim ili nevelikim brojem stanovnika, kao tržište nismo dovoljno veliki, kao jedinstveno tržište postajemo mnogo privlačniji, a time i naša snaga i produktivnost”, poručio je premijer.
Vučić je ponovio da je Srbija zainteresovana za sve integrativne procese da kompanije iz regiona izlaze zajedno na treća tržišta.
“To da li se volimo ili možemo više da se volimo, nije pitanje. Pitanje je da li možemo da budemo konkurentni, a ekonomske integracije su od ključnog značaja za zemlje regiona, a i za Srbiju”, istakao je premijer.
“Uspešna ekonomija uslov za progres zemalja u regionu”
Vučić je dodao da je na skupu u Berlinu prošle godine video da neki nisu dovoljno spremni za otvaranje prema regionu, verovatno zbog političkih razloga, i ponovio da Srbija jeste, uz poruku da bi takvo otvaranje i bliže povezivanje svima mnogo značilo.
“Može neko da pripada EU ili ne – geografiju ne možete da izmenite. Živimo jedni pored drugih”, rekao je srpski premijer.
Kako je dodao, ekonomski i politički uslovi za međusobno otvaranje i uklanjanje nepotrebnih barijera nisu nikad bili bolji.
Premijer je rekao da je dobra i uspešna ekonomija uslov za progres zemalja u regionu i da im za bliže povezivanje ne treba ni supervizor ni kontrola.
Vučić je rekao da se Srbija zalaže za viši stepen integracija zemalja regiona, da kamioni ne stoje na granicama deset i više sati, kao i za dalje oslobađanje protoka ljudi i robe.
Premijer je naveo da je Srbija sprovela teške mere da bi ozdravila ekonomiju i upozorio da bez čvršćeg regionalnog povezivanja i saradnje to nije moguće.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić

Premijer Srbije Aleksandar Vučić

Vučić je dodao i da bi zajedničkom saradnjom i izlaskom na treća tržišta, investicijama, mogli da povećaju izvoz u odnosu na uvoz, pa čak i u slučaju izvoza iz Evropske unije i uvoza u Uniju.
Podsetivši da Srbija ima trgovinske sporazume sa EU, ali i sa Rusijom, Kazahstanom i sa Turskom, Vučić je rekao da zato kroz zajednički izlazak na treća tržišta treba iskoristiti to što neke zemlje imaju bolje odnose sa pojedinim državama.
Vučić je u tom smislu pomenuo Olimpijadu u Sočiju i saradnju sa Slovencima u građevinskoj industriji, istakavši da je to primer koji pokazuje da možemo zajednički da radimo i sarađujemo, naglasivši da je ta vrsta ekonomskih integracija od ključnog značaja za sve zemlje u regionu.
Odgovarajući na pitanja novinara, premijer je naveo i da je uvek spreman da razgovara sa svima, pa i sa prosvetnim radnicima koji štrajkuju, ali da prethodno treba videti da li je moguće postići dogovor i sporazum.
Upitan da li će ići na obeležavanje dvadesetogodišnjice zločina u Srebrenici, Vučić je rekao da o tome nije razmišljao, jer je još rano, s obzirom na to da je obeležavanje u junu.
Komentarišući trenutnu političku situaciju u Makedoniji i odnose dve zemlje, premijer je ponovio stav da se Srbija ne meša u unutrašnje stvari Makedonije.
Dodao je da dve zemlje imaju dobru saradnju i podsetio na dve zajedničke sednice vlada, kao i na činjenicu da se računa da će robna razmena u narednom periodu dostići i milijardu evra.
Zaključio je da veruje da će odnosi dve države, bez obzira na to ko bude na vlasti u Srbiji i Makedoniji, uvek biti dobri.
Vučić: Normalno je da razgovaram sa Mustafom  
Predsednik Vlade Srbije objašnjava i da je s premijerom Kosova Isom Mustafom razgovarao o problemima koje Srbi imaju na Kosovu i Metohiji, ali i o nastavku dijaloga Beograd–Priština.
Vučić je novinarima u pauzi konferencije u beogradskom Hotelu “Crown plaza” rekao da on i Mustafa imaju drugačiji pogled na svet, na budućnost, na Kosovo, ali da je normalno da razgovaraju.
“Moj posao je da razgovaram i uvek ću razgovarati sa njim. Kao što mi je uvek drago da razgovaram sa Angelom Merkel, sa Putinom, tako mi je normalno da razgovaram sa nekim ko nije tako popularan. Ali, ja ne mogu i ne želim da izgovorim nijednu lošu reč o tome, jer je i moj i njegov posao da rešavamo probleme” rekao je premijer.
Vučić je dodao da je sa Mustafom sinoć razgovarao i o tome kako nastaviti dijalog.
Dijalog dve strane uz posredovanje EU, sada je u zastoju jer kosovska strana traži da se pre otvaranja novih tema u potpunosti sprovedu ranije postignuti dogovori, dok Beograd sada želi razgovore o formiranju Zajednice srpskih opština.
Poslednji sastanak u Briselu bio je 9. februara, kada je postignut dogovor o pravosuđu.
Na skupu u beogradskom Hotelu “Crown plaza” učestvuje više od 200 direktora, predsednika i članova uprava i vlasnika nekih od najuspešnijih kompanija.
“Regionalnu konferenciju poslovnih ljudi” organizuju medijski partneri iz šest država regiona.

Vučić o skupovima i mitinzima

Upitan kada će biti miting podrške Vladi, s obzirom na to da je za datum kada je taj miting planiran, DS najavio protestni skup protiv Vlade u Beogradu, Vučić je rekao da ne zna šta će kog dana biti, ali da nema nameru da deli Srbiju, prenosi Tanjug.
“Meni ne pada na pamet da delim Srbiju iako to ne bi bilo ni na približno jednake delove, već bi odnos bio deset prema jedan po broju prisutnih. Malo sam odgovorniji od nekih drugih”, rekao je Vučić.
Premijer je dodao da će o skupovima i mitinzima kasnije razmišljati, jer sada postoje druge stvari o kojima se razgovara.
Izvor: www.rts.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.


2 komentara na "Vučić: Moguće povećanje plata i penzija u ovoj godini

  1. Zorica kaže:

    Kako to do pre dva dana nema para a sad odjednom povecanje penzija i plata?Pa gospodo necete vi nama nista povecati,nego vratiti mrvice od kolaca koji ste nam nezakonito uzeli.Da li mislite da smo bas toliko slepi i ograniceni?Nemojte nam vredjati inteligenciju! Ili ne znate kako da se izvucete iz ovih protivzakonitih radnji,shvativsi da nemate dan bez strajka u raznim delatnostima,a ponajvise u prosveti,jednom od stubova svake drzave!!!

  2. Marija kaže:

    Nadam se da to povećanje neće biti 2 %, a onda kad zafali da bude još -10%.
    Mislim ,nada umire na kraju.

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama