Вучић: Могуће повећање плата и пензија у овој години

Премијер Србије Александар Вучић изјавио је да постоји могућност да се плате и пензије повећају у овој години и додаје да су то први знаци опоравка српске економије. Премијер је на отварању “Регионалне конференције пословних људи” рекао да је неопходна економска интеграција региона и да је Србија у политичком и у економском смислу спремна.

Изјава Александра Вучића

“Ми смо предвидели са ММФ-ом, кад смо улазили у тешке мере, буџетски дефицит од 55 милијарди за први квартал, а он неће прећи 27 милијарди, што је двоструко боље од оног што се очекивало”, наводи Вучић.
Каже да су то први знаци опоравка српске економије.
“Сви заједно смо успели, желим да захвалим пензионерима и радницима у јавном и приватном сектору”, рекао је Вучић на конференцији за новинаре у Београду.
Уколико будемо успешни у другом и трећем кварталу, разговараћемо са ММФ-ом о повећању плата и пензија, закључио је Вучић.
Премијер Србије Александар Вучић рекао је на отварању “Регионалне конференције пословних људи” да је стадијум хладних односа из протеклог периода превазиђен и да Србија гледа у будућност.
“Ми смо после много времена различитих сукоба или неретко хладних односа у протеклом периоду успели да тај стадијум превазиђемо и да размишљамо о будућности, а, што се Србије тиче, ми гледамо у будућност и размишљамо о напретку”, рекао је Вучић.
Према његовим речима, кључне речи данас су стабилност, али и највиши степен интеграције.
“Ми смо мале земље са релативно малим или невеликим бројем становника, као тржиште нисмо довољно велики, као јединствено тржиште постајемо много привлачнији, а тиме и наша снага и продуктивност”, поручио је премијер.
Вучић је поновио да је Србија заинтересована за све интегративне процесе да компаније из региона излазе заједно на трећа тржишта.
“То да ли се волимо или можемо више да се волимо, није питање. Питање је да ли можемо да будемо конкурентни, а економске интеграције су од кључног значаја за земље региона, а и за Србију”, истакао је премијер.
“Успешна економија услов за прогрес земаља у региону”
Вучић је додао да је на скупу у Берлину прошле године видео да неки нису довољно спремни за отварање према региону, вероватно због политичких разлога, и поновио да Србија јесте, уз поруку да би такво отварање и ближе повезивање свима много значило.
“Може неко да припада ЕУ или не – географију не можете да измените. Живимо једни поред других”, рекао је српски премијер.
Како је додао, економски и политички услови за међусобно отварање и уклањање непотребних баријера нису никад били бољи.
Премијер је рекао да је добра и успешна економија услов за прогрес земаља у региону и да им за ближе повезивање не треба ни супервизор ни контрола.
Вучић је рекао да се Србија залаже за виши степен интеграција земаља региона, да камиони не стоје на границама десет и више сати, као и за даље ослобађање протока људи и робе.
Премијер је навео да је Србија спровела тешке мере да би оздравила економију и упозорио да без чвршћег регионалног повезивања и сарадње то није могуће.

Премијер Србије Александар Вучић

Премијер Србије Александар Вучић

Вучић је додао и да би заједничком сарадњом и изласком на трећа тржишта, инвестицијама, могли да повећају извоз у односу на увоз, па чак и у случају извоза из Европске уније и увоза у Унију.
Подсетивши да Србија има трговинске споразуме са ЕУ, али и са Русијом, Казахстаном и са Турском, Вучић је рекао да зато кроз заједнички излазак на трећа тржишта треба искористити то што неке земље имају боље односе са појединим државама.
Вучић је у том смислу поменуо Олимпијаду у Сочију и сарадњу са Словенцима у грађевинској индустрији, истакавши да је то пример који показује да можемо заједнички да радимо и сарађујемо, нагласивши да је та врста економских интеграција од кључног значаја за све земље у региону.
Одговарајући на питања новинара, премијер је навео и да је увек спреман да разговара са свима, па и са просветним радницима који штрајкују, али да претходно треба видети да ли је могуће постићи договор и споразум.
Упитан да ли ће ићи на обележавање двадесетогодишњице злочина у Сребреници, Вучић је рекао да о томе није размишљао, јер је још рано, с обзиром на то да је обележавање у јуну.
Коментаришући тренутну политичку ситуацију у Македонији и односе две земље, премијер је поновио став да се Србија не меша у унутрашње ствари Македоније.
Додао је да две земље имају добру сарадњу и подсетио на две заједничке седнице влада, као и на чињеницу да се рачуна да ће робна размена у наредном периоду достићи и милијарду евра.
Закључио је да верује да ће односи две државе, без обзира на то ко буде на власти у Србији и Македонији, увек бити добри.
Вучић: Нормално је да разговарам са Мустафом  
Председник Владе Србије објашњава и да је с премијером Косова Исом Мустафом разговарао о проблемима које Срби имају на Косову и Метохији, али и о наставку дијалога Београд–Приштина.
Вучић је новинарима у паузи конференције у београдском Хотелу “Crown plaza” рекао да он и Мустафа имају другачији поглед на свет, на будућност, на Косово, али да је нормално да разговарају.
“Мој посао је да разговарам и увек ћу разговарати са њим. Као што ми је увек драго да разговарам са Ангелом Меркел, са Путином, тако ми је нормално да разговарам са неким ко није тако популаран. Али, ја не могу и не желим да изговорим ниједну лошу реч о томе, јер је и мој и његов посао да решавамо проблеме” рекао је премијер.
Вучић је додао да је са Мустафом синоћ разговарао и о томе како наставити дијалог.
Дијалог две стране уз посредовање ЕУ, сада је у застоју јер косовска страна тражи да се пре отварања нових тема у потпуности спроведу раније постигнути договори, док Београд сада жели разговоре о формирању Заједнице српских општина.
Последњи састанак у Бриселу био је 9. фебруара, када је постигнут договор о правосуђу.
На скупу у београдском Хотелу “Crown plaza” учествује више од 200 директора, председника и чланова управа и власника неких од најуспешнијих компанија.
“Регионалну конференцију пословних људи” организују медијски партнери из шест држава региона.

Вучић о скуповима и митинзима

Упитан када ће бити митинг подршке Влади, с обзиром на то да је за датум када је тај митинг планиран, ДС најавио протестни скуп против Владе у Београду, Вучић је рекао да не зна шта ће ког дана бити, али да нема намеру да дели Србију, преноси Танјуг.
“Мени не пада на памет да делим Србију иако то не би било ни на приближно једнаке делове, већ би однос био десет према један по броју присутних. Мало сам одговорнији од неких других”, рекао је Вучић.
Премијер је додао да ће о скуповима и митинзима касније размишљати, јер сада постоје друге ствари о којима се разговара.
Извор: www.rts.rs