ОДЛУЧЕНО: Школски распуст још недељу дана због епидемије грипа

Препорука Министарства здравља да се због вируса грипа распуст продужи за недељу дана усвојена је данас на седници Владе, те ће све основне и средње школе у Србији почети са радом седам дана касније него што је планирано – 25. фебруара.

Министар здравља Златибор Лончар предложио је на данашњој седници Владе Србије да се зимски распуст за основце и средњошколце продужи за још недељу дана.

Према подацима Института за јавно здравље „Батут“ до сада је од грипа оболело 104.867 пацијената, а умрло је 29 пацијената чија се смрт може довести у везу са грипом.

„Велика већина пацијената који су умрли имала је удружзене болести, хроничне болести- дијабетес, повишен притисак. Здравствени систем је спреман, довољни респитратора, довољно лека тамифлу“, појаснио је министар.

Лончар појашњава да је епидемиолошка ситуација у складу с кретањем обољења за ово доба године, да се ранијих година дешавало да од грипа у сезони умре од 250 до 300 људи.

Министарство здравља упутиће данас препоруку да се школски распуст продужи за недељу дана како би се смањила могућност преношења вируса грипа.

Такву је одлуку Министарство здравља донело на основу стручног мишљења Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“, а препоруку ће упутити Министарству просвете.

У саопштењу Министарства здравља наводи се да ће продужетак распуиста значајно утицати на смањење оболевања од грипа, имајући у виду актуелну епидемиолошку ситуацију и растући тренд обољења сличних грипу.

Такође, Министарство је имало у виду чињеницу да се налазимо на врхунцу епидемијског периода у овој сезони, а да деца у узрасту до 15 година најчешће оболевају од болести сличних грипу.

У саопштењу напомињу да се на основу искустава из претходнигх година очекује да ће након овог временског периода број оболелих почети да се смањује.

Извор: ТАНЈУГ