Скоро четири и по хиљаде оних који су вишак могу да се пријаве на 27.000 слободних радних места у просвети

27 августа, 2017

Скоро четири и по хиљаде људи – толики је технолошки вишак у просвети, показују подаци ресрног министарства. То међутим не значи да сви ти људи остају без посла, објашњава за Н1 саветник министра просвете Марко Благојевић.

Следи процес преузимања – однодно преласка на друга слободна радна места у просвети, после кога ће бити јасније колико је њих заиста вишак.
Школска година, извесно је, почеће штрајком и отпуштањима просветара. Иако их је на листи технолошког вишка четири и по хиљаде, колико њих се сели на биро још није јасно.
Прочитајте и Slobodna radna mesta u školama za školsku 2017/2018. godinu
“То не значи да је 4.500 људи остало без посла, него да су они изгубили део норме или целу норму. Следи тај процес преузимања тих људи како би у петак 1. спетембра могли да објавимо нову листу са новим пресеком стања и да видимо шта се то урадило у току ове недеље”, рекао је марко Благојевић из Министарства просвете.
Скоро четири и по хиљаде оних који су вишак могу да се пријаве на 27.000 слободних радних места у просвети. У синдикатима упозораву да то преузимање није баш једноставно, јер се понуда и потражња најчешће не подударају.
“Јасно је да је немогуће потребу за наставником балета задовољити тако што ће прећи наставник математике, српског језика или биологије у ту школу и изводити наставу”, каже Весна Војводић из Синдиката просветних радника Независност.
Осим што није једноставно, такозвано преузимање у просвети за неке ће значити отказ. Јер су такозвана слободна радна места на која претендују вишкови, заправо радна места на којима раде људи на одређено. И којима онда следи прекид уговора.
“То су неки млади људи који раде пет или шест година и таман је расписан конкурс и онда је донета одлука Владе Републике Србије да не може да се заснива радни однос на неодређено време и они раде”, рекао је Слободан Брајковић из Синдиката радника у просвети.
Све док неко од сталног запослених ко постане вишак не дође на њихово радно место и пошаље их на биро. То је прича која ће се у српској просвети понављати сваке године – јер је деце све мање па су вишкови неминовни.
“Па ја не знам за још неку годину коме ћемо ми држати наставу, ако се смањује број деце смањује се број одељења и просветних радника”, додаје Брајковић.
Тако је у српским школама ове године 800 одељења мање него прошле.
Извор: Н1

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


4 коментара на "Скоро четири и по хиљаде оних који су вишак могу да се пријаве на 27.000 слободних радних места у просвети

 1. Natasa каже:

  Prosto je neverovatno da niko nije pogledao listu i dao komentar. Reklo bi se konformisti.
  Primer: Ako pogledate listu budete iznenađeni, pa tako na pr. u Zablacu je otvorena norma za bibliotekara od 50 sati isto tako i u Slatini i Donjoj Trepci. To znaci da taj bibliotekar koji po mojoj brzoj računici treba dva puta sedmicno po 45 minuta da bude u biblioteci ( 1,5 sat sedmično x 37 nedjelja ) I tako u 3-4 skole, pretpostavljam. Mislim da je svaki komentar suvišan u kom pravcu ide “racionalizacija”.

 2. IQ каже:

  Sta mislite da oni rade dalekosezne analize i projekcije. Njihov primarni cilj je ad hok otarasiti se odredjenog broja ljudi, u zavisnosti od trenutnih zahteva MMF-a, stanja u budzetu i procene vladajuce partije kako da najbolje ostvari interese. Sta se desava posle toga, bio bi prevelik zalogaj za uposlenike ministarstva. Onda ministar izadje pred javnost, identifikuje novonastali problem, utvrdi da ga je a. prouzrokovala neka visa sila b. bezobrazni nastavnici c. bezobrazni ucenici d. bezobrazni roditelji (zaokruzi tacan odgovor). Ono sto je najstrasniji deo citave price je sto su zabranom zaposljavanja uveli lizing radnika na mala vrata. Sada vec imate ustanove koje uopste nemaju za pojedine predmete stalno zaposlene radnike. Kako ce se ostarivati dugorocni interesi, ako su prisutni ucenjeni, danas jesam, sutra nisam kadrovi. Sta ce biti onog trenutka kada ustanove udju u proces verifikacije, a morace, gde ce osim neadekvatnih materijalno-tehnickih uslova biti konstatovan i nedovoljan broj stalno zaposlenih kadrova. To implicira automatsko zatvaranje skola.

  1. Ana каже:

   IQ status zaposlenih Ugovorima je los.Manipulisu njima.”Rintaju”sve poslove,kao i oni zaposleni na neodredjeno,u svim su dezurstvima,komisijama,imaju obaveze a nikakva prava…..recimo da im se produzavaju ugovori ili da imaju neku prednost.Svake godine ”novi”kadar za ta klizna mesta.Dok je zabrana zaposljavanja nek im da ju bolji status.Realno na tim mestima je neko otisao u penziju ili nema predmetnih predavaca (Nis za nemacki jezik)

 3. IQ каже:

  Onaj ko se bavio prodajom informacija u duhu konzumerizma, a ne sistemom usvajanje i prenosenje znanja ( o cemu samo deklarativno govori ali se u praksi demantuje) nas sigurno nece odvesti u zeljenom pravcu, niti stiti nacionalne interese. To je vec formirana osoba, sa ustaljenim matricama razmisljanja i ponasanja, programirana na cvrstu valutu.

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама