Skupljanje igračaka – sve roditeljske faze

5 oktobra, 2016

Jedan tata koji prati našu stranicu poslao nam je svoje iskustvo o tome koje sve faze roditelji prolaze u sakupljanju dečjih igračaka.

Evo kako on to vidi…


1. U prvoj fazi roditelji lepo slažu igračke, svaka na svoje mesto, sortirane po vrsti, veličini, boji, nameni. Posebno se ređaju plišane igračke (posebno mede, posebno kuce, posebno zeke…), posebno autići, kamioni, avioni, bageri, vozovi… Posebno lopte, lopatice, grabuljice, kofice. Na jednu stranu su odvojene i igračke koje nisu igračke, ali se dete igra njima: flašice, poklopci, čančići od hrane…

2. U drugoj fazi se igračke takođe sortiraju, ali se ne vodi računa o tome da budu lepo složene. Dakle, plišane igračke na jednu gomilu, vozni park na drugu, igračke neigračke na treću itd.

3. Treća faza već uključuje kutije jer su se gomile vremenom uvećale. Kutije su najčešće od velikih pakovanja pelena ili se nabave iz obližnje trgovine. Sređivanje igračaka podrazumeva trpanje svake vrste igračke u zasebnu kutiju.

4. Faza broj četiri i dalje koristi kutije, sa tom razlikom što se sad baš i ne gleda šta se u koju kutiju stavlja. Igračke se ubacuju redom, kad se jedna kutija napuni, prelazi se na drugu, treću…

5. U petoj fazi se odvaja jedna kutija posebno u koju se stavljaju sad već omiljene igračke i stvari sa kojima dete najviše voli da se igra. Jer nasumičnim trpanjem se nešto zagubi, pa je potrebno mnogo vremena dok se sve kutije isprazne da bi se našao recimo autić veličine par santimetara ili da se nađe prikolica traktora koji je bio u kutiji broj jedan. U ovoj fazi je takođe karakteristično to što se ne skupljaju igračke koje su u drugim sobama, u hodniku ili dvorištu. U ranijim fazama se to radilo, ali se sada skupljaju samo igračke u vidokrugu.

6. Faza šesta. Izbegava se stavljanje igračaka u kutije jer će ih dete svakako sve prosuti na pod, trebale one njemu ili ne. U ovoj fazi sve igračke se gurnu u ćošak sobe ili ispod stola da bi moglo normalno da se prolazi kroz kuću.

7. U sedmoj fazi se igračke ne skupljaju. Ne slažu se niti se pomeraju. Ostaju gde su jer nikada ne znate kada će baš ta igračka zatrebati. Prolaz kroz kuću pravite u hodu pomerajući igračke levo/desno rukama ili češće stopalima.

8. Faza osam je u suštini nastavak faze sedam kada ni ne pomerate igračke jer u brzini morate da hodate po njima. Žurite na posao, kipi vam kafa, ručak ili slično. U osmoj fazi je najbitnije to da u brzini ipak odaberete koje ćete igračke zgaziti i da na stopalima imate papuče sa debelim đonom. U suprotnom može nastati sveopšti haos jer je neka igračka polomljena ili možete skočiti do plafona ako recimo bosonogi zgazite igračkicu iz Kinder jajeta.

Faze same po sebi nemaju tačan vremenski period trajanja. Sve je individualno i zavisi kako od deteta tako i od roditelja. Zavisi i od toga ko vam dolazi u goste. Kada dolaze gosti dozvoljeno je skakanje iz faze u fazu, po potrebi.

Nenad Todorović

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Jedan komentar na "Skupljanje igračaka – sve roditeljske faze"

  1. pametnjakovic kaže:

    ne vidim da ima igde faze da deca sklanjaju igracke ili ona, moja omiljena, bacanje igracaka u djubre, koja je u stvari malo tuzna i greota, ali deca se sve manje igraju s igrackama kako rastu. A medjufaza nekupovine igracaka i govorenje bliskim osobama, rodbini, da ne kupuju igracke uopste i to ste propustili eeee

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama