Zašto ne treba da večito ponavljate svojoj deci da je škola važnija od svega

februar 15, 2023

Deca kojima roditelji svakodnevno drže lekciju da je škola važnija od svega, uglavnom ne uspevaju da ovladaju socijalnim veštinama i zaostaju za vršnjacima u emocionalnoj inteligenciji.

To je pokazalo istraživanje nemačkih pedagoga, koji su želeli da otkriju šta se dešava sa mališanima koje su naučeni da je uspeh u školi ispred svakog drugog.

– Fokus na ocenama i savladavanju gradiva je pozitivan, ali ne sme da bude stvar o kojoj mame i tate najčešće pričaju sa decom – kaže dr Robert Klaus.

– Ambiciozni roditelji zaboravljaju da škola nije mesto u kojem se samo uče matematičke i istorijske zakonitosti, nego i životne. Poželjno je da svakog dana, osim o peticama i takmičenjima, sa decom razgovaraju na temu drugarstva, simpatija, odnosa prema nastavnicima, obrocima koje jedu na odmoru, modi, muzici, filmu…

Studija je pokazala da izostanak roditeljske brige i interesovanja o drugim aspektima školovanja, od dece pravi dobre đake, ali loše prijatelje i partnere, koji u svakodnevnim stvarima ne znaju da se snađu.

Izvor: Novosti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama