Spontanost je kad zgazim baš na muzičku igračku u vreme kad deca spavaju!

Supermama
Rizikujući da zvučim pretenciozno, moram da kažem da sam ja jedna prava Supermama. Onako baš, baš! Za to su zaslužne određene karakteristike koje krase svaku Supermamu i ja ću ih stručno nabrojati.

BRZINA

Ona se ogleda u uspavljivanju. Ali ne dece, ne. Već mame, tj.mene. Mogu da zaspim za tri i po sekunde bilo kad, bilo gde, bilo kako.
Brzo mi zagori ručak, takođe. To je prosto nešto neverovatno. Samo što stavim šerpu na šporet – a deca, a kuća, a malo fejzbuk i gle čuda, ručak ode dođavola.

Hlađenje kafe. Užas živi! Ja ne znam kako mi to uspe, koje to sposobnosti imam da na kafu redovno zaboravim ali večito je pijem hladnu.

Flekanje odeće. Ma majstor sam pravi, a te moje moći su izgleda i moja deca nasledila od mene. Dnevno operem tri mašine veša. Ljubi ih majka!

Buđenje dece. Koliko god da ležim pored njih kad ih uspavam probudiće se onom brzinom koliko je meni potrebno da ustanem iz kreveta i izađem iz sobe.

Gubljenje muževljevih čarapa i rasparivanje istih. To je možda moja najveća moć od svih… Redovno se dešava, događa se neverovatnom brzinom i praćena je muževljevom žalopojkom: „Vazda kasnim, Jelena!“

SPONTANOST

Spontano zgazim baš na muzičku igračku kad krenem da ih skupljam, baš u vreme kad deca spavaju!

Spontano krenem da lupam na vrata terase i da se derem pa da me komšije čudno gledaju jer me je moj dvoipogodišnji sin zatvorio na terasi dok sam širila veš, a on za to vreme poliva smoki vodom i pravi kašu.

Spontano lupim sebi šamar kad se iznerviram pa tako smirim samu sebe.

Sasvim spontano krenem da brišem pokućstvo vlažnim maramicama kad mi se najave nenajavljeni gosti 5 minuta pre nego što treba da stignu.

Spontano se zaplačem onako bez razloga i isto tako spontano krenem da se smejem.

SNAGA

Ne štedim svoja leđa u kakvom god da su stanju već điham decu po ceo dan. Kako da odolim na njihovo: „ Kika mama!“?
Isto tako (pod izgovorom da bih u teretani imala isti napor), oboje ih držim u naručju dok igramo – a to je 30 kg!

IZDRŽLJIVOST

Uvežbala sam organizam da ne moram da jedem do 2 popodne i ne, ne hvalim se tim! To je užasna, užasna navika.
Mogu da guram kolica u kojima su oboje više kilometara, a da se ne umorim.

Skupim njihove igračke 750 puta dnevno bez zvocanja.

FLEKSIBILNOST

U kupatilu sve radnje obavljam javno. Sve! Sa otvorenim vratima i uz publiku. Često i sa otvaranjem tuš zavese dok se tuširam uz uzvik: „Vidi mama,vidi!“ I to je ok.

Mogu da meditiram na jednoj nozi samo da imam 5 minuta mira.

Ako će deca da mi pojedu sve, a hranjenje treba da se obavi u dnevnoj sobi – neka bude tako. Nisam pristalica toliko krutih pravila.

Dajem deci i slatkiše. Da, dajem. Umem to da uradim i pre ručka. Ovim rizikujem da me napadnu pristalice zdrave i hrono ishrane ali gospodo, ne brinite! Deca su mi zdrava, jaka i napredna. Časna reč!

Kad ne možemo da idemo u igraonicu, napravimo igraonicu kod kuće. Samo rasturimo pola dnevne sobe i celu garnituru, ali najbitnija je dečja sreća.

TRADICIJA

Moja deca jedu i pasulj i kupus i sarmu. Nije fensi kao acai bobice sa prelivom od manga i papaje, ali mi držimo do tradicije i jakih jela.

Za svaku slavu, praznik i proslavu se tradicionalno posvađam sa svima, a deca se razbole.

KREATIVNOST

Umem da napravim deci kućicu od raznih stvari i predmeta za tili čas.

Ne mrzi me da im održavam lutkarske predstave u bilo koje doba.

Puštam ih da mi lakiraju nokte flomasterima.

Crtam sinu brkove i tako ga puštam u javnost. Ipak je on Crnogorac!;

Izađem napolje sa 10 šarenih šnalica u kosi jer zaboravim da sam ih tu stavila.

I eto. Sedam veličanstvenih karakteristika svake Supermame. Ne postoji takav super junak kao što je Supermama jer iza nje stoji bezgranična superljubav prema svojoj deci a to je, priznaćete, najveća moć na svetu.

Autor Jelena Čobrenović

Izvor: keva.rs