Spremni testovi za malu maturu, savet iz ZUOV-a osmacima da pogledaju testove od prošle i pretprošle godine

15 juna, 2023

U Zavodu za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja pripremljeni su i odštampani testovi za polaganje male mature i spremni su za distribuciju ka školama, a polaganje je zakazano je za 21, 22, i 23. jun, objavio je Tanjug.

Foto: RTV, Dejan Kreculj

– Ovogodišnji osmaci ne treba da brinu jer je njihova matura spremna, rekao je za Tanjug direktor Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja Branislav Ranđelović.

Kada je reč o strukturi testova, kroz oblasti, kako je naveo, poštuju se uvek iste oblasti, one koje su date u pravilnicima i ostaloj regulativi i to se neće promeniti.

– Svaki osmak može da pogleda završni ispit od prošle (2022) i pretprošle godine (2021) i probne završne ispite i to će biti ponovo ispoštovano i u smislu oblasti i u smislu raspodele zadataka na tri nivoa – osnovnom, srednjem i naprednom. Struktura zadataka je na neki način tajna, ali svako ko pogleda nekoliko poslednjih testova videće da struktura konvergira ka sličnom izgledu. Poštovaćemo ono što su imala prethodne generacije, ništa neće biti teže, niti postoji bilo šta oko čega bi osmaci trebalo da se sekiraju. Gradivo je ono koje su učili u školi i sve što su izučili u školskom programu bez problema će položiti malu maturu, rekao je Ranđelović.

Prema njegovim rečima, sistem bodovanja će ostati isti, maternji jezik i matematika sada nose po 14 bodova u ukupnom zbiru, a treći ispit 12 bodova, uz 60 bodova koje đaci nose iz škole, rekao je Ranđelović.

Izvor: Tanjug/RTV

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


3 komentara na "Spremni testovi za malu maturu, savet iz ZUOV-a osmacima da pogledaju testove od prošle i pretprošle godine

  1. Milan kaže:

    Zdravo

  2. Velja kaže:

    Test za malu maturu se priprema po nivoima osnovni, srednji i napredni. To je gradivo koje se uci na redovnoj nastavi. Nije mi jasno zasto se toliko prica o tome kada deca koja imaju prelaznu ocenu to treba da znaju

  3. Dejan Milic kaže:

    Strasno je sramotno stavljati deci trik pitanja,dvosmislena..bukvalno ih navoditi na gresku..pod stresom neko se igransa njima..jezivo i jadno od svih koji prave i biraju pitanja.Jadni i malodusni ljudi verovatno bez porodice,dece..smatraju da je zanimljivo da se deca “love”na trik pitanja..kao da nema dovoljno lekcija,cistih,tacnih pitanja..Ne,oni ce ih nauciti,tako,kako se misli..strasno

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama