Srpski jezik nikada nije bio u većoj krizi

Srpski jezik nikada nije bio u većoj krizi, upozoravaju lingvisti. Očuvanje i negovanje maternjeg jezika trebalo bi da bude jedan od najvećih nacionalnih interesa. Zbog toga su jezički stručnjaci i univerzitetski profesori pri Srpskoj Institut 2 književnoj zadruzi osnovali Odbor za srpski jezik kako bi probudili savest najšire javnosti i spasili jezičku kulturu. Jedan od glavnih zahteva Odbora je zakonska obaveza o nužnom postojanju lektora u svim javnim institucijama i medijima.
Đaci se pravdaju da javne ličnosti često koriste neprimerene izraze, da ima mnogo loših uzora koji koriste ulični jezik, i da je teško pravilno se izražavati pored jezika koji se može čuti u medijima.
Više nego ikada ranije, ogorman medijski prostor dobili su oni koji nisu funkcionalno pismeni, a to znači da ne umeju da koriste srpski jezik u skladu sa situacijom u kojoj se nalaze, tvrde stručnjaci.
ulice

.

Profesori srpskog nude rešenje
Kako ističu, prvo na čemu će insistirati jeste da se srpski jezik vrati u srednje škole. Drugo, da se srpski jezik uvede na fakultete i to ne drvena gramatika nego da ljudi postanu funkcionalno pismeni, kao što su kompjuterski, poručuju profesori.