Šta bi trebalo da radite ako ste roditelj koji želi da poboljša odnos sa školom i učiteljem

30 novembra, 2019

Sarađujući sa školom svaki roditelj se informiše o načinima i ciljevima rada ove ustanove, ali i o tome kako se njihovo dete oseća u školi, kakve su mu radne navike, da li postiže kontinuiran uspeh i da li je u stanju da prati obrazovne zahteve, sa kim se druži i ko su mu prijatelji. Takođe, proširuju se i produbljuju znanja roditelja po pitanju obrazovnih i vaspitnih ciljeva škole.

Odnos porodice i škole će zavisiti od zainteresovanosti roditelja za saradnju i od očekivanja koja roditelji stavljaju pred svoju decu. Naravno, svaki roditelj želi najbolje za svoje dete i trudi se da mu to i pruži, ali očekivanja nisu uvek ista.

Neizbežna odgovornost svakog roditelja je da se interesuju šta učitelji rade sa njihovom decom u školi.

Da li njihova deca vole i uživaju u školskoj sredini? Da li će nastavnici naučiti decu dobrom vladanju i onome šta treba da znaju?

Isto tako, nastavnicima je korisno saznanje koliko se roditelji bave svojom decom kada dođu iz škole i kakva je emocionalna klima u porodici. Ovo služi njihovoj boljoj organizaciji i pristupu u individualnom radu sa detetom.

Ukoliko ste roditelj ili učitelj i uzajamno ste zainteresovani za dobrobit deteta koje vaspitavate i obrazujete, vaša dužnost je da uspostavite blizak i značajan međusobni odnos. Ako je odnos između deteta i učitelja loš, i roditelji će ispaštati u tom odnosu isto koliko će se na učitelja odraziti loš odnos deteta sa porodicom.

I roditelj i učitelj imaju koristi u odnosu koji dete ostvaruje sa onim drugim.

Šta bi trebalo da radite ako ste roditelj koji želi da poboljša odnos sa školom i učiteljem:

  • Nemojte komunicirati sa učiteljem putem društvenih mreža!
  • Uredno se odazivajte na roditeljske sastanke i učestvujte na njima.
  • Zakazujte individualne razgovore sa učiteljem (barem jednom polugodišnje, a češće ukoliko zejdnički rešavate problem vezan za dete).
  • Uvek budite iskreni sa učiteljem. U vašem je interesu, a i interesu vašeg deteta, da izgradite obostrano poverenje sa učiteljem.
  • Nemojte opravdati detetove greške: izostanci iz škole ili kašnjenja, zaboravljeni materijali i domaći zadaci…
  • Učitelji nisu vaši prijatelji, oni su profesionalci koji zajednički sa vama rade na odrastanju i sveobuhvatnom razvoju deteta.
  • Sa vedrim duhom se jednostavnije rešavaju problemi.
  • Uključite se u organizovanje školskih priredbi, izleta i dofatnih školskih aktivnosti.
  • Odazivajte se na humanitarne akcije koje škola organizuje i to radite zajedno sa vašim detetom.
  • Pošaljite bombone i častite odeljenje za rođendane, za kraj školske godine ili neki drugi važan datum u godini.

Tokom školovanja roditelji treba da imaju stalan kontakt sa učiteljima, nastavnicima, profesorima, pedagoško psihološkom službom škole i da zajedno sa njima donose odluke o obrazovnoj budućnosti deteta. Uloga škole nikada ne treba da se završava sa ponudom škole i obrazovanjem koje nudi, već treba da ide van granica ustanove i utiče na društveni, kulturni i emotivni život deteta. Da bi škola ispunila sve pozitivne efekte vaspitnog i obrazovnog rada ostanite u kontaktu i iskoristite svaki momenat da saznate više o obrazovnim procesima ili ‘školskom životu’ vašeg deteta.

Autor: Porodicnicentar.com

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama