Шта бисте ви радили да немате баш никаквих проблема, а много слободног времена?

Фото: Приватна архива

– Ево једнe темe за размишљање. Шта би ти радила да немаш никаквих проблема? Или да имаш баш превише слободног времена?

– Како мислиш?

– Па, рецимо, да је у породици све савршено, као на професионалним фотографијама родитеља и деце који се смеју и леже на трави загрљени. Да имаш велики стан и не мораш више да бринеш о кредиту за гарсоњеру који отплаћујеш. Да Милош нема кеца из физике и да Марија не пије превише. Да су ти односи са родитељима сјајни, да су они здрави и да ти не придикују иако имаш четрдесет осам година… Да су ти односи са пријатељима дивни, редовно се виђате, искрени сте једни према другима и волите се. Да си на послу задовољна и зарађујеш довољно. Да ти твој бивши муж не прави проблеме око алиментације него има фирму која супер ради, разумеш? Рецимо, да ли би била џангризава или задовољна? Да ли би у свему видела нешто позитивно или, напротив, негативно? Ето, чисто да чешемо језике, како кажу…

– Ух… тешко питање… Просто не могу да замислим да тако баш све иде као подмазано… Немам појма. Ево овако напамет, била бих максимално позитивна, насмејана и ширила бих ту енергију свуда. Ти?

– Па и ја исто. Знаш зашто те питам? Јуче видим текст о матури у Петој гимназији и момцима који су се обукли у телетабисе.

– Јааао, видела сам. Па, стварно нема смисла! Та гимназија је некад имала неки ниво… Замисли да имаш заједничку фотку са матуре и неко стоји као телетабис… Баш без везе! Какви су то родитељи који су дозволили детету да купи костим уместо одела?? Написала сам коментар на сваком порталу, баш сам се изнервирала!

– Аааа, имала си времена да пишеш…

– Па реци ми да ти ниси написала! То никог не може оставити равнодушним…

– Нисам. Не зато што сам ја мудрија од тебе, него зато што познајем те момке, иначе бих и ја прогутала удицу и свађала се са невидљивим противником. Лепо каже моја кума, треба укинути те коментаре, овако сви мисле да је њихово мишљење невиђено важно!

– Знаш телетабисе?

– Да, живе у мом крају, дивни момци, складна породица, па ми је било потпуно смешно да читам коментаре, а нарочито убеђеност да су „телетабиси“ такође матуранти.

– А нису?

– Нису. Један је рођени брат матуранта, има двадесет четири године, а двојица су његови другари. Ето, хтели су да се нашале, да мало искоче из колотечине, а и иначе облаче те костиме за Ноћ вештица, увек привуку пажњу пролазника. Просто, млади су, весели су, духовити…

– Мени није смешно!

– А што? Да ли је боље да сви буду увек исти и по нашим правилима? Ако ми мислимо да на матуру пратиоци треба да дођу обучени тако и тако, то је једино валидно?

– Добро, али ипак…

– Што се не би глупирали? Кад ће ако не сада?

– Мени је то превише.

– Теби јесте, мени није и ко је у праву? Њих сад чека пријемни испит за факултет, велики стрес, а боље да не улазимо у то шта ће тек учити ако и упишу факултете, где и како ће наћи посао, да ли ће имати новца да негде отпутују… Не дај Боже да размишљају о свему томе, него су још увек пуни оптимизма и духа. И зашто бисмо избацивали бес и јед, а немамо појма да су у овој причи једини матуранти момак који је у оделу и девојка поред њега?

– То јесте…

– Зато сам те и питала шта би радила да немаш својих проблема. Често помислим, какве животе воде људи који су тако стално негативни и лепе се само за вести где имају кога да искритикују, понизе, увреде, макар немали ни основне информације о томе што критикују… Зашто су толико бесни, незадовољни, очајни, а убеђени да баш они показују примером како треба?

– Ух, сад се и ја препознајем у овоме…

– Знаш, уместо што тако чекамо жртву да искалимо сав бес због немаштине, незадовољства, неизвесности и других проблема, боље да се виђамо и дружимо, гледамо како нама да буде боље. И да се волимо и поштујемо и са осмехом гледамо те младе људе који још нису потонули у очај као ми матори.

– Важи! Од сутра ми је то циљ – хоћеш да одемо на Аду ујутро? Понећу ја кафу у термосу!

– И ја ћу направити кифлице за доручак! Договорено!