Шта је грчко-српски метод дисциплине?

18 јануара, 2016

Начин на који васпитавамо децу зависи од много фактора а један од најважнијих је и култура земље из које долазимо. Једна од најсличнијих нашој је и грчка култура. Највише по начину на који коре своју децу. Ово је текст који је писала млада жена која живи у Америци, а која је пореклом Гркиња. Одмах се осети сличност у менталитету :).
mama
Да не улепшавамо ствари. Грци своју децу дисциплинују на три начина: застрашивањем, претњама, пренаглашеним сујеверјем (ако урадиш то и то, умреће ти мајка).

Никад ми ово није било јасније него тог дана у супермаркету када сам видела седмогодишњака како прави сцену. Побацао је ТикТак бомбонице из рафа, ухватио кесу чипса која му је била на дохват руке и гађао своју породицу која је мирно чекала у реду. Његова мајка је одреаговала тако што је мирно спустила торбу у колица, пришла му и чучнула такода  буду „једнаки”. Мислила сам да ће га ухватити за уши и извући напоље. Али погрешила сам. Једноставно га је питала шта није у реду, одбројала два пута до десет и дала му телефон јер је знала да ће га то умирити у том тренутку. Ово није грчки, па ни српски родитељ из калупа по којем их обично праве. Ово је нешто сасвим друго.

Збуњујуће и фасцинантно истовремено.
Па где су ту претње батинама? Или претње да ће звати оца или полицију? Вероватно је фраза „ево долази полиција па ћеш видети” једно од најчешћих оружја сваког родитеља за борбу против дечјих несташлука. Требало ми је много времена да схватим да полицију заправо запошљава град, а не моји родитељи.
Ако постоји нешто што грчки родитељи више воле од грандиозних и страшних претњи полицијом, онда су то претње страшним насиљем. Ако су вам родитељи Грци или Срби, рођени пре 50 и више година, онда имате стопостотне шансе да је сваки ваш испад у јавности био праћен следећим претњама:
“Tha se sfakso!”
“Tha se skotoso!”
“Tha se pnikso!”
“Tha se psiso!”
“Tha sou vyalo ta malia!”

Илити:
Убићу те!
Пребићу те!
Згазићу те!
Поломићу те!
Пре него што позовете социјалну службу, молим вас да разумете да су ово потпуно нормални и друштвено прихватљиви изрази у грчком језику. Заправо, могу да се опкладим да ни претње полицијом ни батинама нису те које код грчке деце изазивају страх. Не, у питању је смртоносан поглед грчке (илити српске) мајке. Поглед који убија ако сте нешто згрешили и који све говори без иједне изговорене речи. Ако сте икад искусили овај смртоносни поглед, знате да сте озбиљно прешли границу. Рецимо, нисте хтели да пољубите баба-тетку која је дошла у госте или да се играте с досадним рођаком. Или сте рекли нешто што је мама рекла о баби, а није требало да се каже. Или сте у госима рекли да вам се не свиђа храна. Срешћете се тад с тим погледом и без потребе за изговореним речима спустићете нос и урадити тачно оно што се од вас очекује.
Добра вест је да се сви ови родитељи једног дана, неком несхватљивом магијом, трансформишу у дивне, пажљиве, попустљиве бабе и деде који својим унучићима дозвољавају ама баш све, који поткопавају ваш ауторитет и не дају вам да према сопственој деци будете ни упола онакви какви су они били према вама. Та трансформација је невероватна и не може се разумети.
А ви? Па, ваљда мора неко да настави традицију. Трон је сада ваш!
Мој савет: баците га и будите више налик мами из супермаркета. Не брините, неће вам дете због тога израсти у криминалца. Прилично сам сигурна да је мама код куће обавила озбиљан разговор са овим малим несташком…
Део текста: huffingtonpost.com
Уредила: А. Ц.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама