Шта је „мамнезија“

4 марта, 2017

„Мамнезија“ која се јавља код младих мама нормална је појава која ће проћи после неколико месеци.

Заборавност је врло честа и нормална појава раног мајчинства. Наиме, маме које имају бебе често се не сете да одговоре на поруке, заборављају имена, а не могу да се сете чак ни да ли су обавиле неке друге ствари које је требало да учине. Многе маме боје се да је то велики проблем и да је то знак слабости и да ће увек остати заборавне. Међутим, нема разлога за бригу. Амнезија код мама је, кажу научници, медицинско стање.

Научници су, наиме, открили узроке заборавности, а то су хормоналне промене, умор, стрес и брига за дете. Зато лекари упозоравају да маме не би требало да се узрујавају око овог феномена. Ради се, наиме, о краткорочном проблему који ће проћи након неколико месеци. Касније жене чак имају још боље памћење него пре порођаја, а и способност обављања више послова одједном се повећава.

Такозвани „мамнезија“ феномен истраживали су научници са Универзитета Бостон и Института Масачусетс, који су установили да се постпорођајна заборавност може свести на четири фактора: приоритете, бол, хормоне и умор. Наиме, након рођења детета мајке подсвесно реорганизују цео свој живот. Младе маме су посвећене искључиво новорођенчету.

С друге стране, заборав је добар јер помаже мајкама да забораве болове током порођаја. Наиме, да сећања на порођајне болове не избледе, нико више не би имао полне односе. На заборавност утиче и промена хормона у телу, па ниво хормона естрогена, који је био веома висок у трудноћи, након порођаја нагло пада. Како је он важан неуротрансмитер који шаље сигнале мозгу, није ни чудо да младе маме не могу све да запамте.

Истраживања су још открила да жене у првој години дететовог живота могу да изгубе 700 сати сна, односно два сата за ноћ. Људи који не спавају довољно често заборављају, јер дневни догађају не могу да се похране у дугорочно памћење.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама