Шта је “одсутна” мајка и какве последице оставља на дете

24 јануара, 2020

Деценијама већ нам психолози, психијатри, педагози, специјалисти за дечји развој говоре нам да детету може недостајати било шта, осим сигурног и вољног присуства његове мајке.

Недостатак материјалног, недостатак образовања, па чак и недовољно присутан отац, могу се надокнадити када мајка испуни своју улогу пружања љубави и сигурности.

Foto: Canva

Томас Верни у својој књизи “Тајни живот нерођеног детета” након што је годинама проучавао хиљаде трудница и потом пратио животе њихове деце, открио је да жена с одговарајућим ставом, задовољна животом који води, и уз довољно љубави и занимања за своју децу, може превазићи најнеповољније услове живота и створити снажну, сигурну и емоционално стабилну децу. Али мајка која није заинтересована оставља озбиљне последице на дете које је у периоду развоја.

Дете може превазићи смрт мајке, али не и њено вољно одсуство или емоционалну одвојеност.

Смрт није одсуство

Дете коме је умрла мајка може бити изграђено као особа без већих емоционалних проблема када су информације које има о њој емоционално здраве; то јест када је дете било свесно да га мајка безусловно воли.

Шта се подразумева под „одсутном мајком“?

Мајка која је напустила или напуштала дете

Без икаквог објашњења или, још горе, остављајући дете у уверењу да је макар и малим делом одговорно за њен одлазак. Ове ситуације дугорочно узрокују озбиљну емоционалну штету.

Има дуже или веома честе периоде одсуства 

Данас многе мајке раде, путују и из различитих разлога можда не проводе довољно времена са својом децом. Међутим, дете осећа и зна када није вољено или важно. Скупи поклони или било који предмет који се даје детету не надокнађују одсуство, јер дете зна да су они ту због осећаја кривице, а не из искрене љубави.

Мајка која није емоционално повезана са децом

Постоје мајке које из различитих разлога, укључујући биолошке или емоционалне проблеме, своју децу не вежу здравим емоционалним везама; Оне су удаљене и хладне. Постоје и оне које са дететом и не разговарају нити имају физички контакт. Овакви случајеви захтевају да мајка прихвати да постоји проблем и потражи професионалну помоћ како би се избегло трајно оштећење детета. Ова врста одсуства је веома опасна.

Физички је присутна, али ометана је другим питањима

Занимљиво је да је ова врста изостанка најчешћа, најапсурднија и она која тренутно наноси највише штете. То су мајке које су физички ту, уз дете, али не обраћају ни најмању пажњу јер су заправо концентрисане на друге ствари као што су телевизија, рачунар или мобилни телефон.

Foto: Canva

Ова врста одсуства може бити најмање емоционално опасна, али формира нову генерацију деце без икаквих ограничења, поштовања, вештина социјализације. То су деца која су одрасла у жељи да привуку мајчину пажњу па су се навикла да је примају само кад учине нешто заиста лоше што би јој скренуло пажњу са мобилног телефона.

Знакови упозорења који одају дете које се осећа напуштено

Проблеми са спавањем

Агресија или пуно љутње

Туга

Страх од остављања

Ако сте у некој од ставки препознали себе или своје дете, знајте: признавање проблема увек је први велики корак. Одвојте мало времена да размислите о томе где сте можда били недовољно присутни. Сигурно ћете открити да постоји много тога што можете променити и што дубље анализирате, то вам је жеља за променом и побољшањем одлучнија. А професионална помоћ увек може бити само добра ствар.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама