Шта је то индуктивна дисциплина (и зашто казна и дисциплиновање нису исто)

2 августа, 2022

Психолог Мартин Хофман, професор клиничке и развојне психологије на Универзитету у Њујорку, каже да постоје три типа родитељства: индуктивно, оно засновано на употреби моћи и треће које се односи на одузимање нежности и љубави. Међутим, за индуктивно родитељство сматра се да је најбоље јер је повезано са добрим резултатима код деце.

А шта је индуктивна дисциплина заправо?

Реч је о методу родитељства који подразумева коришћење расуђивања односно сталног изношења разлога како би се објаснили поступци, вредности и дисциплински приступи родитеља. Индуктивно родитељство је родитељски стил који користи индуктивну дисциплину да постави јасне границе, подсети децу на правила и с њима дискутује о разлозима због којих треба да се понашају друштвено-прихватљиво. Овај стил свакако даје боље резултате од оног у ком се родитељи користе употребом моћи да би наметнули правила, своја очекивања и контролисали понашање деце.

Који су бенефити индуктивне дисциплине?

Мање проблема са понашањем

Деца школског узраста чији су родитељи користили овај вид дисциплине у раном детињству, ређе имају проблеме с понашањем или делинквенцијом.

Боља емоционална саморегулација

Индуктивна дисциплина се ослања на вербалну комуникацију и родитељи ту заправо служе као “спољни регулатори”. Деца од њих, из њиховог примера, уче како да контролишу емоције и прилагоде понашање.

Више емпатије и боља социјализација
Боље развијене вештине критичког размишљања и већи успех у школовању

Заправо је индуктивно расуђивање врло важна вештина учења и кључна је за когнитивни и интелектуални развој. А како кажу научници – уско је повезана и са академским успехом. Коришћењем овог модела дисциплине, родитељи заправо уче децу да размишљају критички.

Снажније моралне вредности и алтруизам

Хофманова теорија сугерише да они родитељи који користе индуктивну дисциплину охрабрују децу да се фокусирају на учење из разлога који немају никакве везе с тим шта ће рећи тата и мама. Они својој деци указују на то како наше понашање утиче на друге. И да све што радимо има некакав утицај и на животе других људи. Зато ова деца имају снажније моралне принципе.

А како се користи индуктивна дисциплина?

Савет #1: Користите разлоге

Суштина индуктивне дисциплине је РАСУЂИВАЊЕ. Кад дисциплинујете, уместо да се фокусирате на лоше понашање, концентришите се на разлоге због којих је оно лоше и како може утицати на друге.

Савет #2: Почните рано

Деца већ са 18 месеци су спремна за неки ниво расуђивања. Иако то тако не делује, није рано да почнете да говорите о разлозима. Требаће свакако времена.

Савет #3: Дисциплину користите за учење, не за кажњавање

Треба најпре да разумете разлику између казне и дисциплиновања. Дисциплиновати значи подучити, а не казнити. Учење је процес. Дозволите деци да у том процесу греше. А кад погреше, уместо казне, помозите им да разумеју разлоге због којих је тај поступак лош и како да га убудуће спрече.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама