Šta kad vam se dete požali da ga drugari maltretiraju?

15 septembra, 2022

Može biti vrlo teško kada vam dete kaže da je neko bio zao prema njemu, povredio njegova osećanja ili osramotio ga. Deca ne govore uvek baš sve detalje tako da vaši dobronamerni odgovori mogu da udare u nevidljive okidače i učine da se dete povuče u sebe još više. Dakle, šta zabrinut roditelj da uradi?

Šta treba izbegavati od komentara:


Ako dete počne tako što će reći nešto nejasno, kao, “neka deca su me maltretirala” pitajte ga da vam da više pojedinosti jer ćete tako imati bolje razumevanje onoga što se dogodilo. Kada to shvatite, evo šta nikako ne treba da govorite:

“Oni su ljubomorni na tebe. Oni su nesigurni.”

Ovaj odgovor je neefikasan, jer ne postoji ništa što dete može uraditi sa ovim informacijama. Čak i ako je to tačno, to ne zaustavlja drugu decu. Ne biste ni želeli da vaše dete kaže drugoj deci da su ljubomorni na njega jer će se to smatrati objavom rata.

“Budi fin.”

Kada ti prilaze ljudi koji su zli prema tebi, tada ne izgledaš kao da si fin. Izgledaš kao da si slab i da te je lako izmanipulisati.

“Verovatno dolaze iz loše kuće. Trebalo bi da ti ih je žao.”

Iako je tužno da neka deca imaju jako teške situacije u kući, to nije izgovor da napadaju drugu decu. Osim toga, podsticanje sažaljenja ka nekom detetu i izazivanje neke vrste superiornosti kod vašeg deteta može samo dovesti do još više problema.
“Da li si siguran? Možda nisi dobro shvatio.”

Ovo znači da ne verujete svom detetu ili mislite da je previše osetljivo i preteruje.

“Samo ga ignoriši. Pomeri se odatle.”

Do trenutka kada je došlo da priča s vama, dete je već verovatno pokušalo da ignoriše ili pobegne od problema, ali to nije uspelo. Zato je i došlo kod vas.

Šta treba reći

Zapamtite, vaš odgovor treba da bude neka kombinacija sledećih odgovora:

“Meni je jako žao što to čujem.”

“Hvala što si mi rekao.”

“Hajde da malo razmislimo, pa da vidimo šta da uradiš da bi to mogao da rešiš.”

Šta ako vaše dete kaže: “Ja ću da ti kažem, ali moraš da obećaš da nećeš raditi ništa”? Ovo je neverovatno zbunjujuć trenutak. Želite da vam kaže šta nije u redu, tako da je razumljivo da ćete to obećati, inače će vas dete isključiti. Ali ne želite da obećate nešto što ćete morati da prekršite, jer će onda vaše dete otići kod nekog drugog odraslog po savet. Umesto toga, ovo je ono što biste mogli da kažete:

“Volela bih da to obećam, ali ne mogu. Razlog za to je što ćeš mi možda reći nešto što zajedno ne možemo da rešimo, ili ja ne znam šta treba da se uradi. Ali, ono što ja mogu da obećam je da ako je potrebno mišljenje druge osobe, reći ću ti to i mi ćemo odlučiti zajedno ko je najbolja osoba za naš problem”.

Ako uključite svoje dete kao deo procesa, ono može da toleriše vaše odluke, čak i ako se stvarno ne slaže sa njima. Vi sami morate da shvatite da su problemi vašeg deteta njegovi lični problemi i da će za sve što uradi morati da snosi posledice.

Priredila: Andrijana Maksimović

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


5 komentara na "Šta kad vam se dete požali da ga drugari maltretiraju?

 1. Teslić kaže:

  Borila sam se s takvim roditeljima kao s vjetrenjačama. Mog sina su kinjili što ne posti, što je dobio 5 dok su svi dobili 1….naime trebao je da se solidariše. On je bio fin, baš kao u ovom tekstu ali su ga zbog njegove finoće počeli da gaze. Čak je završio i na operaciji ruke koju su mu polomila ta “zlatna, nevina ” dječica. Bezbroj puta sam pokušala da roditeljima ukažem da nasilje ne trebaju podržavati, da sve dolazi iz porodice, da su post i vjera lična stvar…nisu marili. Danas je moj sin, lijepo vaspitan, pametan momak, omiljen je u gimnaziji, dok oni koji su ga maltletirali, u većini slučajeva, srednju školu nisu ni upisali…polako postaju potencijalni delikventi. Prosto im od mene bilo i njima i njihovim roditeljima…

  1. Ana kaže:

   Ja sam juce svom detetu odrzala predavanja a bogami sami povisila glas pod pretnjom batina. Naime kad je krenula u skolu nikog nije poznavala i pocela su deca da je kinje. Onda je stekla jednu drugaricu finu devojcicu i jedan decak dobrica im se pridruzio i moje dete se polako adaptiralo, Elem taj decak je sada meta celog razreda a on je dobar i nezreo za skolu mladji je od ostalih svi ga tuzakaju i kad nije i kad jeste kriv stalno mucenik ide kod direktora psihologa pedagoga uciteljice ga postrojavaju, Deca ga optuzuju za sve rekla sam mojoj bude li ga tuzila za nesto ubicu je od batina prvi joj je pruzio ruku prijateljstva a bude li videla da ga deca tuzakaju bez razloga da istu decu prijavi kod uciteljice ne moze on mucenik sam da se izbori i ne moze medju njih da bude dezurni krivac. Zadatak joj je da drugarim objasni da to nije lepo i da je on dobar i da treba da ga brane i da mu pomognu a on je samo pricljiv i on bi da se igra ne kapira da je posao u skolu

   1. Maslacak kaže:

    Isto tako

 2. Zoran Životić kaže:

  Ponovo se odgovornost svaljuje na one koji nemaju nikakvo pravno sredstvo ni ovlašćenje da rešavaju takve slučajeve. Odgovornost mora biti u institucijama društva koje moraju biti iznad pojedinca, makar taj pojedinac pripadao takvoj instituciji. Međutim, donošenje i primana zakona zavise od kulture samog društva. Prema tome, morate biti svesni gde živite pa se prema tome i upravljati. Kako ovo zaista možete da rešite, ali i kako da zloupotrebite, nećete naći u uputstvima na javnim sajtovima i u zvaničnim stavovima institucija.
  Imate bar tri izbora: 1. da se prilagodite takvom društvu; 2. da se borite protiv takvog društva i da ga menjate; ili da 3. Pasivno podnosite ono što vas snađe.

 3. Milica kaže:

  Ovo je baš važna tema, žao mi je što je prevedena pomoću Google prevodioca, bilo bi dobro da neko makar pročita pre objave i sredi makar glagolska lica, da bude u istoj rečenici “sigurno ne želite, zato ćeš reći, ovo treba da vam kažem”, a očigledno je u originalnom tekstu sve bilo u istom glagolskom licu. Želela sam da podelim ovaj tekst na FB grupi o mentalnom zdravlju, ali zaista je nečitljiv.

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama