Оба или обадва? Или оба?

август 7, 2015

Веровали или не – и једно и друго. У Правопису је обадвојица и обадва окарактерисано као исправно, као и оба и обојица. „Оба” значи и један и други. „Обојица” је бројна именица од оба. У Речнику Матице српске из 2013. обојица=обадвојица, са примером из Вукових приповедака.
Obadva„Обадва”, „обадве”, „обадвоје” се некима не свиђа јер личи на плеоназам (a не мора бити; могуће је да је остатак старе двојине). Зато они који држе до бољег стила у језику овај склоп углавном избегавају и замењују га речима „оба”, „обе“, „обоје”. Међутим, Правопис допушта и једно и друго (и „оба” и „обадва”).

Оно што збуњује многе јесте чињеница да су их професори у школи учили да је „обадва” неправилан облик и да то заправо значи четворица. Сигурни смо да су због овога пљуштале јединице на писменим задацима, а заправо је било у питању незнање наставника. Наиме, облик „обадва” користи се још од Вука и сматра се правилним од тада до данас.

Заговорници једнакости ова два облика кажу да чак није у питању плеоназам, зато што „оба” и „два” немају исто значење. Рецимо, није исто рећи „оба пута сам пао испит” и „два пута сам пао испит”.

Дакле, ако је ваш одговор на питање у наслову био НЕ, нисте били у праву. Немојте више исправљати пријатеље, рођаке и колеге када изговоре ову, признајемо помало рогобатну реч.

Извор: Зелена учионица

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


3 коментара на "Оба или обадва? Или оба?

 1. Tanja каже:

  Pošto nisam dovoljno obrazovana. Molim Vas da mi objasnite još jednom razliku između “oba puta sam pao ispit” i “dva puta sam pao ispit”?

  1. Luka каже:

   “Oba puta” = izašao dva puta, i pao dva puta.
   “Pao dva puta” ostavlja prostor za više pokušaja, na primer mogao je ići tri puta, pasti dva ali ipak na kraju položiti.
   Stvar je u tome da oba uvek govori dva od ukupno dva, dok samo dva ne govori koliko je ukupno nečega.

   1. Nikola каже:

    U primeru koji ste naveli, jasno se vidi razlika u značenju. Ipak, ovim niste dokazali da nije u pitanju pleonazam. Ukoliko neko kaže: “Oba puta sam pao ispit”, već ste time dobili informaciju da je on ukupno dva puta izašao na ispit, pa je dodavanje reči “dva” čist pleonazam. Ukoliko se ne slažete, molim Vas da mi objasnite – koju novu informaciju ste dobili dodavanjem reči “dva”? Ukoliko neko kaže “dva”, to ne podrazumeva “oba”, jer ih je moglo biti i više… ali ako se već upotrebi “oba”, onda je “dva” sasvim suvišno. Zaključak “oba” i “dva” nikako ne mogu ići zajedno jer dupliraju informaciju koja je već sadržana u “oba”. Pozdrav

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама