Šta možemo učiniti da dete odrasta u podsticajnom okruženju za razvoj govora!

11 februara, 2016

Skoro me je jedan dečak sa kojim radim podsetio zašto je lepo biti dijete-bezbrižno, sretno i u sjetu mašte. Dok smo crtali povrće ozbiljnim glasom mi je rekao: „Teta Nedo, ovaj tvoj krastavac je kiseo“. Ja, pomalo začuđena, upitah ga: „Kako znaš da je kiseo“? „Pa zar ne osetiš kako miriše“? -odgovori mi on.
Zaroneći u dečiji svet mašte, svako od nas bi mogao osetiti mirise, ukuse, boje i videti nešto čega možda i nema u stvarnom životu. Zato je dobro, bar za trenutak, skinuti masku odraslog-velikog ja i odlutati u dečiji svet u kojem mašta može svašta!
dete
Zašto sve ovo pišem? Čini mi se da u današnje vreme, kada je savremeni tempo života užurban i roditelji preopterećeni poslom sve teže pronaći vreme za zajedničke porodične trenutke. S druge strane, primećuje se sve veći broj dece koja kasnije progovaraju, imaju siromašan rečnik i nepravilno izgovaraju glasove. Hajde da se zapitamo šta to možemo učiniti da dete odrasta u podsticajnom okruženju za razvoj govora! Postoji mnogo mogućnosti u svakodnevnim situacijama koje stvaraju pozitivnu klimu u kojoj će dete brzo i lako napredovati.
Za početak, potrebno je da odvojite dovoljno vremena za svoju decu. Deca uče govor kroz slušanje, gledanje, istraživanje, imitiranje, odazivanje, igranje i interakciju sa drugima. Zato je važno pronaći vreme koje ćete posvetiti samo detetu, ostavljajući sa strane druge obaveze i aktivnosti. Pošto deca najlakše uče kroz igru, važno je da se spustite na njihov nivo da vam jasno vidi lice i čuje glas održavajući kontakt pogledom.
 
Komentarišite ono što dijete radi, čime se igra, a kada kaže neku reč, ponavljajte je proširujući je u rečenicu. Ne postavljajte stalno pitanja tipa „Ko je to“? „Šta je to“ već umesto toga obratite pažnju na ono što dete radi i razgovarajte o tome. Koristite kratke, jednostavne rečenice za koje ste sigurni da ih razumije. Da bi dete počelo koristiti određenu reč potrebno je da je čuje mnogo puta u različitim situacijama, ponavljajte reč koju je dete reklo dodajući nove reči pomažete mu da proširuje rečenicu. Kada želite da dete nešto uradi, dajte mu jasno uputstvo. Bilo koja svakodnevna situacija može biti korisna za učenje novih reči i jačanje socijalnih veština. Objašnjavajte detetu sve što vidi, čuje, oseti….pri tome prilagođavajući svoj nivo jezika njegovom nivou vodeći računa da mu se obraćate jasnim, pravilnim izgovorom, nikako ne tepajući i ostavljajući mu dovoljno vremena za odgovor. Kod mlađe dece poželjno je koristiti govor tela i gest, vremenom ga „prevoditi“ u reči.
 
Idite zajedno u kupovinu, razgovarajući o predmetima u prodavnici, dopustite detetu da ono pronađe određeni predmet, razgovarajte čemu služi….na paci razgledajte voće, povrće….nema boljeg načina za učenje novih reči od „živih“ situacija. Zajedno čitajte, razgledajte knjige, slikovnice, pričajte priče, učite pesmice. Dok kuvate, uključite i dete, napravite zajedno neki kolač, razgovarajte o receptu, sastojcima, objašnjavajte šta radite… ..Ohrabrujte dete toplim glasom, nagradite nove reči odobravanjem i pohvalom. Igrajte se različitih uloga, kroz njih deca razvijaju maštu, bogate rečnik i uče socijalne veštine. Uvek imajte dovoljno vremena za odgovore na radoznala dečija pitanja. Ne mogu a da ne spomenem već „ozloglašenu“ temu gladanja TV-a, pretpostavljam da nije potrebno da ponavljam da je potrebno svesti ga na najmanju moguću meru kontrolišući sadržaj. Istraživanja pokazuju da deca koja na ranom uzrastu provode dosta vremena ispred televizora kasnije mogu imati teškoće sa pažnjom i koncentracijom. Ovakav vid „zabave“ ne ohrabruje dete na bilo kakvu vrstu interakcije. Decu koja još uvek koriste dudu, flašicu ili sisaju prst potrebno je odviknuti od tih navika koje mogu dovesti do kasnijeg razvoja govora i brojnih nepravilnosti pri izgovoru glasova. Ne zaboravite na pravilnu i redovnu higijenu zuba i usne duplje.
Dakle, nema čarobnog recepta kada je u pitanju razvoj govora i jezika kod dece. Svako dete se razvija individualno, nekome je potrebno malo više vremena, ima dece koja su po prirodi pričljivija i onih koja su ćutljivija, a svima je zajedničko to da rastu zahvaljujući vašoj ljubavi. Igrajte se sa vašim detetom, dozvolite mu da vas odvede u svet mašte s početka ove priče…….a ako se iz nekog razloga brinete zbog razvoja govora vašeg deteta obratite se logopedu 🙂
 
logoped Neda Bijelić, pedijatrijski centar Aura medic, Banja Luka

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama