Шта можемо учинити да дете одраста у подстицајном окружењу за развој говора!

11 фебруара, 2016

Скоро ме је један дечак са којим радим подсетио зашто је лепо бити дијете-безбрижно, сретно и у сјету маште. Док смо цртали поврће озбиљним гласом ми је рекао: „Тета Недо, овај твој краставац је кисео“. Ја, помало зачуђена, упитах га: „Како знаш да је кисео“? „Па зар не осетиш како мирише“? -одговори ми он.
Заронећи у дечији свет маште, свако од нас би могао осетити мирисе, укусе, боје и видети нешто чега можда и нема у стварном животу. Зато је добро, бар за тренутак, скинути маску одраслог-великог ја и одлутати у дечији свет у којем машта може свашта!
dete
Зашто све ово пишем? Чини ми се да у данашње време, када је савремени темпо живота ужурбан и родитељи преоптерећени послом све теже пронаћи време за заједничке породичне тренутке. С друге стране, примећује се све већи број деце која касније проговарају, имају сиромашан речник и неправилно изговарају гласове. Хајде да се запитамо шта то можемо учинити да дете одраста у подстицајном окружењу за развој говора! Постоји много могућности у свакодневним ситуацијама које стварају позитивну климу у којој ће дете брзо и лако напредовати.
За почетак, потребно је да одвојите довољно времена за своју децу. Деца уче говор кроз слушање, гледање, истраживање, имитирање, одазивање, играње и интеракцију са другима. Зато је важно пронаћи време које ћете посветити само детету, остављајући са стране друге обавезе и активности. Пошто деца најлакше уче кроз игру, важно је да се спустите на њихов ниво да вам јасно види лице и чује глас одржавајући контакт погледом.
 
Коментаришите оно што дијете ради, чиме се игра, а када каже неку реч, понављајте је проширујући је у реченицу. Не постављајте стално питања типа „Ко је то“? „Шта је то“ већ уместо тога обратите пажњу на оно што дете ради и разговарајте о томе. Користите кратке, једноставне реченице за које сте сигурни да их разумије. Да би дете почело користити одређену реч потребно је да је чује много пута у различитим ситуацијама, понављајте реч коју је дете рекло додајући нове речи помажете му да проширује реченицу. Када желите да дете нешто уради, дајте му јасно упутство. Било која свакодневна ситуација може бити корисна за учење нових речи и јачање социјалних вештина. Објашњавајте детету све што види, чује, осети….при томе прилагођавајући свој ниво језика његовом нивоу водећи рачуна да му се обраћате јасним, правилним изговором, никако не тепајући и остављајући му довољно времена за одговор. Код млађе деце пожељно је користити говор тела и гест, временом га „преводити“ у речи.
 
Идите заједно у куповину, разговарајући о предметима у продавници, допустите детету да оно пронађе одређени предмет, разговарајте чему служи….на паци разгледајте воће, поврће….нема бољег начина за учење нових речи од „живих“ ситуација. Заједно читајте, разгледајте књиге, сликовнице, причајте приче, учите песмице. Док кувате, укључите и дете, направите заједно неки колач, разговарајте о рецепту, састојцима, објашњавајте шта радите… ..Охрабрујте дете топлим гласом, наградите нове речи одобравањем и похвалом. Играјте се различитих улога, кроз њих деца развијају машту, богате речник и уче социјалне вештине. Увек имајте довољно времена за одговоре на радознала дечија питања. Не могу а да не споменем већ „озлоглашену“ тему гладања ТВ-а, претпостављам да није потребно да понављам да је потребно свести га на најмању могућу меру контролишући садржај. Истраживања показују да деца која на раном узрасту проводе доста времена испред телевизора касније могу имати тешкоће са пажњом и концентрацијом. Овакав вид „забаве“ не охрабрује дете на било какву врсту интеракције. Децу која још увек користе дуду, флашицу или сисају прст потребно је одвикнути од тих навика које могу довести до каснијег развоја говора и бројних неправилности при изговору гласова. Не заборавите на правилну и редовну хигијену зуба и усне дупље.
Дакле, нема чаробног рецепта када је у питању развој говора и језика код деце. Свако дете се развија индивидуално, некоме је потребно мало више времена, има деце која су по природи причљивија и оних која су ћутљивија, а свима је заједничко то да расту захваљујући вашој љубави. Играјте се са вашим дететом, дозволите му да вас одведе у свет маште с почетка ове приче…….а ако се из неког разлога бринете због развоја говора вашег детета обратите се логопеду 🙂
 
логопед Неда Бијелић, педијатријски центар Аура медиц, Бања Лука

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама