Шта никада не треба да радите пред децом

29 јуна, 2021

Замислите следећи сценарио: Водите дете у вртић и дебело касните јер сте се успавали. Васпитачици говорите како сте морали хитно да одете до посла да однесете неке папире, па сте довели дете одмах после тога, али ето, саобраћајна гужва. Ваше дете стоји поред вас, слуша вас и зна да говорите лажи.

Foto: Canva

Лагање да бисмо се извукли из непријатне ситуације је толико уобичајено код одраслих људи, да многи ни не примећују када то раде, поготову када су у питању тзв. “беле”, безазлене лажи. Када су деца у близини, ни једна лаж није безазлена. Пратећи ваш пример, ваше дете би могло да закључи да је лагање сасвим у реду, чак и када су неке веће ствари у питању.

Кријете ствари од партнера

Ако имате навику да, на пример, купите нешто скупо за себе, а детету кажете “Шшшш, тата не мора да зна да смо ово купили”, то звучи као крајње безазлена ствар. Или, ако детету дате слаткиш и кажете да не каже мами. Можда ћете чак помислити да то може да буде добар начин да се повежете и зближите са дететом. Међутим, истина је да тиме показујете детету да је сасвим у реду да лаже родитеља и уједно поткопавате његов ауторитет.

Задиркујете дете

Можда вам звучи забавно да пред другим људима или партнером унесете мало сарказма у комуникацију са дететом – на пример, да му кажете да ће се претворити у лубеницу ако прогута семенку из тог воћа – али ваш малишан неће увек знати да се ви шалите.

Деца све схватају буквално, па је зато најбоље да прескочите овакав вид забаве и да пронађете други начин да увеселите себе или друштво.

Проводите превише времена на телефону

Ако мислите да је у реду да ваше дете има мобилни телефон са 6 година и да се игра на таблет рачунару пре него што научи да хода, онда слободно проводите колико год желите времена на телефону.

Али, ако спадате у родитеље који би волели да њихово дете проведе детињство бавећи се стварима као што су књиге и “Лего” коцкице, онда би требало и ви да се окренете књигама и креативној забави уместо телевизије и Инстаграма.

Губите живце

Вероватно знате да не треба да губите живце и да се дерете на децу. Али, не би требало да то радите ни са ким, ако је ваше дете у соби. Наиме, ако се изнервирате на мужа и кренете да се дерете на њега, велика је вероватноћа да ће ваш малишан помислити да је он крив за то. Деца у већини случајева мисле да су за лоше расположење родитеља они криви, тако да нервирање и драње из било ког разлога – чак и ако се у филму који гледате десило нешто лоше – треба избегавати.

Исмевате пријатеље или рођаке

Једна шала на рачун “сенилног деда Жике” може да се уреже у сећање вашег детета. Не само да ће то учинити да дете помисли како је у реду да омаловажава мање срећне људе, већ постоји шанса и да ће следећи пут када будете видели особу коју сте исмевали, ваше дете поновити ваше речи.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама