Шта садржи ЕПИДУРАЛ и у којој фази порођаја нема ефекат

Епидурал нема ефекат у другој фази порођаја, открива студија

Студија објављена у часопису Гинекологија и акушерство је указала на то да епидурал нема никаквог ефекта у другој фази порођаја. Иначе је друга фаза порођаја најболнија и најризичнија, јер се беба тада сместила у порођајни канал и помоћу контракција вагиналних мишића излази из њега. У студији су испитане две групе жена. Једној је дата ниска концетрација епидуралне анестезије док је другој био убризган физиолошки раствор. Обема групама је речено да су добиле епидурал.
Епидурал је комбинација наркотика и анестетика који се прима кроз катетер који је позициониран близу нерава кичме. Његова сврха је да олакша болове приликом порођаја. До сад се веровало да епидурал има за сврху да другу, најболнију фазу порођаја, олакша. У другој фази је грлић материце највише проширен и жене су баш ту фазу описале као најболнију.
Предуго трајање друге фазе порођаја је најризичнији део истог. У тој фази беба је већ напустила материцу и не би смела предуго да се задржи у порођајном каналу. У супротном, мозак остаје без довољне количине кисеоника и компликације након порођаја су извесне.
Епидурал успорава другу фазу порођаја која би, баш супротно, требала да траје најкраће.
Др Филип Хес, главни анестезиолог једне болнице и сарадник ове студије је изјавио: “Открили смо да су се жене које су примиле епидурал и оне које су примиле физиолошки раствор налазиле исти временски период у другој фази порођаја. Такође смо открили да су обе групе пријавиле исти интензитет болова током те фазе.”
Студија је обухватила 400 жена којима је то био први порођај. Током прве фазе, женама је дато да саме себи пуштају дозе епидурала, у зависности од болова.
Током друге фазе порођаја, доза епидуралне анестезије и физиолошког раствора је контролисана од стране анестезиолога. Иако су жене могле да кликћу колико су хтеле. Резултат је био изненађујући за све.
Друга фаза прођаја је трајала готово пођеднако и код групе која је примала епидурал и код групе која је примала физиолошки раствор.
Око 52 минута за мајке које су примале анестезију и 51 минут за мајке које су примале плацебо (физиолошки раствор).
Оно што ову студију чини још занимљивијом јесте да су мајке из обе групе имале могућност да затраже од анестезиолога да прекине са епидуралом. Од 400 породиља (по 200 у свакој групи), 17 њих које су примале плацебо и 21 која је примала епидуралну анестезију су затражиле да се прекине са терапијом током порођаја. Др Хес је такође потврдио да је већина мајки које су примиле плацебо биле задовољније својим болом, за разлику од оних које су примиле епидурал.
Извор: pasarella.rs