Шта се дешава у глави малог детета кад добије бату или секу

17 августа, 2017

Шта се дешава у његовој глави и како да му помогнете да се навикне?
Долазак нове бебе у кућу је велика ствар, поготово за ваше старије дете. Морате знати да су све његове реакције оправдане, колико год вам се чиниле неразумним и неприхватљивим. Ви сте једина особа која му може помоћи да се навикне на новог брата или сестру.

Замислите ситуацију да је ваш супруг довео другу, млађу жену у кућу и рекао вам је: „Она је млада, треба јој времена да се навикне. Ти треба да је волиш и пазиш.” Kако се ви осећате?
Вероватно пуцате од љубоморе и беса.
Сада замислите ситуацију да, када покажете та своја осећања на било који начин (а поготову неадекватан), и бивате сваки пут на неки начин кажњени (викање, претње, …). Kако се осећате? Претпостављам да ћете рећи да се осећате додатно резигнирано, бесно и љубоморно.
1. Прихватите њихове емоције које су потпуно очекиване и покушајте да га не осуђујете
Уколико се ставите сада у ситуацију свог прворођенчета, онда вам је јасно да се осећања љубоморе, љутње и беса не могу никако избећи. Зато је важно да прихватите то као потпуно природну реакцију на новонасталу ситуацију. Такође, врло је важно да дете не осуђујете и да га не кажњавате.
2. Размишљате и препознајте своје емоције, а затим се потрудите да се смирите
Деца ове емоције могу манифестовати на различите начине: испадима незадовољства, сталним мољакањем да се играте са њима, поновним пишкењем у гаћице, тражењем да млеко пије из флашице (као беба), па чак и агресивним тенденцијом према родитељима и беби (ударање и слично). Све ово су „тригери” за родитеља који могу пробудути осећања љутње на дете, забринутост, па чак и кривицу. И ово су потпуно нормална осећања која могу да се јаве. Међутим, ово су нефункционална осећања зато што ће вас довести у ситуацију да вичете и/или кажњавате дете, или пак да стално покушавате да надокнадите неко изгубљено време са старијим дететом. Због тога је важно да када препознате тачно како се осећате прво то регулишете, па се онда бавите даљим корацима шта треба урадити у одређеној ситуацији.
3. Уколико је дете агресивно, немојте кажњавати, већ…
Уколико је ваше прворођено дете било агресивно према беби или вама, покушајте да га без панике и смирено склоните из ситуације (ако треба без речи узмете га у руке и физички склоните, без грубости). Сачекате да се сви смире, а затим, када су сви спремни, разговарате са старијим дететом о томе да вам се то не допада и које су последице тог понашања. Наравно, ово треба понављати све док агресивно понашање не нестане.
Уколико је дете мало и још увек није проговорило, довољно је само склонити га из ситуације са кратком реченицом „ми не ударамо друге”. Ова реченица треба да је изговорена као неко правило, без викања али одлучно.
4. Организујте време са својим прворођеним дететом један на један
Kако би се ваше прворођено дете осећало прихваћено у породици, онда је важно да бар једном седмично оба или један родитељ проведу време са њим без бебе. Одлазак у биоскоп, у шетњу, у куповину, у посластичару може да помогне у томе да се дете осећа важним у очима родитеља, као и да се гради и одржава квалитетна комуникација.
5. Учините прворођено дете да се осећа корисно када треба бринути о беби
Било би пожељно да дете укључујете у рутинске активности око бебе. На пример, дете може бити задужено за доношење пелена и влажних марамица када треба пресвући млађег брата или сестру. Или када се беба купа, да старији бата или сека перу ногице. На овај начин задовољава се потреба детета да доприноси породици. Наравно, неће сва деца бити спремна на ово, и ако је ситуација таква, не треба инсистирати.
6. Још неколико савета који могу да помогну да се ваше првенче што пре навикне на новонасталу ситуацију:
• Пре рођења другог детета, немојте правити никакве велике промене које могу утицати на старије дете да помисли да је беба узрок томе (на пример издвајање у посебну собу и сл). Такође будите искрени и објасните детету да када беба дође на свет биће досадна, стало ће плакати и биће потребно стално да мама или тата буду уз њу. Међутим, истичите да ће старији бата или сека бити бебин заштитник и учитељ, и да ће беба много ствари научити од њега/ње.
• Kада се мама и беба врате кући из породилишта врло је важно, пре него да се дете упозна са својим новим батом и/или секом, да се мама срдачно поздрави са дететом, а након упознавања са новом бебом, да му/јој се да неки „велики” поклон који је беба донела само за свог старијег брата или сестру.
• Било би пожељно да и своје пријатеље и рођаке, који долазе да виде бебу, замолите да се прво посвете старијем детету и говоре како је беба срећна што има тако доброг брата или сестру (не да је он/она срећан/на што има тако слатку бебу).
• Показујте свом старијем детету слике када је он/она био/ла беба и како су сви били око њега/ње. Објашњавајте како ће када беба порасте онда она сама моћи да се брине о себи, али и да ће старији брат или сестра бити велики заштитник и учитељ.
Извор:www.zena.blic.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Један коментар на "Шта се дешава у глави малог детета кад добије бату или секу"

  1. Marija каже:

    A sta cemo ako mama rodi dve bebe?

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама