Шта се тачно дешава са здрављем детета чији родитељи пуше

1 фебруара, 2023

Чак и ако сами нисте пушач, честа изложеност дуванском диму може бити узрок болести и смрти. Пасивно пушење годишње убије 3.000 људи који оболе од рака плућа иако никад нису запалили цигарету и десетине хиљада њих због болести срца, само у САД где је и рађено ово истраживање.

А због чега ми о овоме пишемо? Због тога што код нас, још увек, не постоји довољна свест о томе колико велику штету чинимо деци излажући их дуванском диму – током трудноће али и кад се роде.

Foto: Canva

Многе мајке ће рећи да су целу трудноћу пушиле и да им се дете родило здраво и добило оцену 10. Добро је што је тако, али две ствари не смемо заборавити. Прва је та да ће врло тешко било која мајка која је добила дете са здравственим проблемом зато што је у трудноћи пушила то јавно и рећи. Друга је још важнија – то што се дете родило потпуно здраво и расте окружено дуванским димом, не значи да га последице тога неће сачекати када мало одрасте.

Милиони деце су пасивни пушачи. Сваког дана. У својим домовима, у ресторанима, кафићима, кад оду у госте. Једно истраживање показало је, каже пулмолог др Драгана Јовановић, да, ако неко пред вама попуши десет цигарета, то је као да сте ви попушили четири. Када су у питању деца, ситуација је још гора јер они дишу брже, па удахну већу количину дуванског дима, а с њим и свих штетних материја. Њихова плућа се још развијају, па је изложеност дуванском диму директно угрожавање здравог развоја.

Укратко, пушачи, штети својој деци. Чак и ако не пушите у кући. Студије су јасно показале да последице пасивног пушења постоје и код деце чији родитељи су пушачи, све и да они у кући не пуше. То значи да је једини начин да не угрозите здравље своје деце својим лошим навикама – да оставите дуван. Не да не пушите док су деца ту. Не чак ни да пушите на тераси.

Шта је пасивно пушење?

То скоро сигурно знате. Пасивном пушењу изложени су непушачи (али и пушачи) који удишу дим цигара, цигарета или дувана из луле, а који садрже око 4.000 различитих врста хемикалија. Многе од њих су опасне а за најмање 50 је потврђено да су узрок канцера. Сваки пут кад су у просторији у којој је дувански дим, незрела плућа детета изложена су овим хемикалијама. И пре него што кажете да је то било тако и кад смо били деца, вратите се на почетак текста, где ћете видети да су једна од последица срчана обољења. Она која су водећи узрок смрти у Србији.

Али, Америчка академија педијатара отишла је још један корак даље и истражила последице нечег што су назвали thirdhand smoke (грубо преведено, то је пушење из треће руке) и утврђено је да је овај вид изложености хемикалијама из дуванског дима штетан по децу. Thirdhand smoke је заправо изложеност остацима дуванског дима, чак и кад у просторији у којој боравимо у том тренутку нико не пуши. То су остаци који се могу наћи у зидовима, намештају, седиштима у аутомобилу, па чак и у дечјој коси. 

Пушење у трудноћи

Ако сте од оних којима је доктор саветовао да не оставе пушење јер је то велики стрес у трудноћи, то свакако може бити згодан изговор. Да прекинете полако. Никако да наставите по неколико цигарета на дан. Јер пушење у трудноћи носи вишеструке ризике од:

 • Побачаја
 • Превременог порођаја
 • Мање тежине детета на рођењу, што може значити и да беба има здравствени проблем
 • Изненадне смрти новорођенчета
 • Проблема у учењу и поремећаја пажње и хиперактивности

Што више и дуже трудница пуши или је изложена дуванском диму, ризик је већи. Кад год да прекинете током трудноће, учинили сте својој беби огромну услугу.

Како пасивно пушење утиче на здравље деце

Поред већег ризика од СИДС-а и озбиљних здравствених проблема, деца која су изложена дуванском диму имају повећан ризик од:

 • Инфекције уха
 • Чешћих прехлада и кашља
 • Респираторних проблема
 • Проблема са зубима

Деца пушача чешће и више кашљу и дуже им треба да преброде прехладу. Истраживање је показало да због тога и више изостају из школе у односу на децу непушача.

Дугорочни ефекти пасивног пушења

Деца која расту уз родитеље пушаче имају већу шансу да и сами постану зависни од цигарета. А чак и ако се то не деси, уколико су одрастали као пасивни пушачи, повећали сте им шансу да касније у животу имају здравствене проблеме попут:

 • Непотпуног развоја плућа
 • Рака плућа
 • Болести срца
 • Катаракте

Зато, ако сте пушач и родитељ, не тражите изговоре.

“Лекар је рекао да у трудноћи не смем да оставим цигарете” није добар изговор.

“И моји су родитељи пушили испред мене и немам здравствени проблем” није добар изговор.

“Пушила сам целу трудноћу и добила здраву бебу.” није добар изговор.

Јер добар изговор да пушите у трудноћи или у кући у којој је дете – не постоји.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама