Зашто деци НЕ треба скидати повишену температуру осим ако је баш висока

Са својим мужем стално водим борбу кад је реч о примени антипиретика код деце. Док он пожури да им да лек чим види да их температура мало “ломи”, ја то избегавам.

Foto: Canva

Како бих му доказала да није ствар само у томе да не желим децу да “кљукам лековима” који несумњиво јесу хемија и имају своје штетне ефекте, направила сам мало истраживање.

Иако звучи нелогично, за децу старију од шест месеци, повишена телесна температура може бити ДОБРА ствар. Она вам говори да се организам вашег детета бори против вируса или бактерије који га нападају. Зато многи доктори саветују родитеље да дозволе температури да “ради свој посао” јер ће на тај начин смањити трајање и интензитет многих болести, уместо да пожуре да му дају лек за спуштање температуре.

Прочитајте и: Златна правила за скидање температуре код деце

Како температура помаже детету које је болесно
  • Повишена температура стимулише имуни систем да производи више белих крвних зрнаца, антитела и протеина под називом интерферон, а њихова улога је да заштите дете од микроорганизама који га нападају.
  • Кад температура вашег детета порасте за неколико ступњева, то бактеријама и вирусима отежава ширење кроз његов организам. Што је температура тела виша, то је мања шанса да ће микроорганизми преживети.
  • Температура помаже да се гвожђе усмери према јетри, чиме се смањује њена могућност да подстакне раст бактерија које нападају организам.

Студија објављена у Journal of Allergy and Clinical Immunology открива да деца која су имала повишену температуру у првој години живота имају мање шансе да током детињства развију алергије, у поређењу с децом која нису имала грозницу.

Ево још неколико разлога због којих је повишена температура добра за вашу бебу или дете.

1. Антипиретици маскирају симптоме. Кад деца имају грозницу, обично леже, мало једну и много дремају. Ово је зато што је природа савршено уредила ствари – наша тела знају да варење захтева енергију и зато је апетит смањен, како би се чувала снага. Кад температуру спуштате лековима, дете се осећа боље, постане активније, уместо да се одмара и тако помогне телу да се избори са вирусом.

2. Лек без контраиндикација не постоји. Оно о чему би требало водити рачуна су, пре свега, дугорочне последице честог коришћења лекова против болова или повишене температуре. У ком год облику да долазе, они су обично препуни вештачких боја, укуса, заслађивача и састојака које би заправо требало избегавати. Такође је важно поменути да парацетамол може негативно утицати на јетру, а бруфен узроковати гастритис, ако се често користи.

3. Грозница помаже телу да се брже опорави. Једно истраживање показало је да, кад се разболимо од грипа, у просеку нам треба три дана дуже да оздравимо ако користимо лекове.

4. Само 4% деце склоно је фебрилним конвулзијама које воде губитку свести, дрхтавици, узрокују окретање очима и могу бити веома застрашујуће за родитеље. Али не узрокују трајна оштећења. Оштећења мозга могу узроковати само температуре које иду изнад 42 степена Целзијуса.

Наши лекари су сагласни да се температура не скида, осим ако прелази 38,5 степени, а у многим развијеним земљама, та лествица померена је на 39.

Родитељи, маме посебно, често се успаниче кад дете клоне под температуром и пожуре да проблем реше лековима. На крају крајева, ко воли да гледа дете које само лежи, уместо да се пење уз рагастове од врата? Ипак, следећи пут кад посегнете за лековима, помислите на то да се организам вашег детета бори да постане јачи и отпорнији. Немојте му ускраћивати ту прилику.

За писање овог текста коришћене су информације са сајта www.westchesterhealth.com