Шта се то догоди са женама кад постану маме. Где нестану?

Не тако давно, пре него што сам добила дете, питала бих се често шта се то догоди са женама кад постану маме. Где нестану?

Готово тренутно, оне нестану са слике и на тој слици их замени – беба. И буквално и метафорички. Не умем баш да објасним због чега, али ужасно ме је то иритирало. Питала бих се како је могуће толико изгубити себе у мајчинству?

Foto: Canva

А сад? Сад РАЗУМЕМ.

Да, постоји губитак идентитета код већине жена кад дође беба. Тачно је то. Бар је за мене било тачно.

Обузму вас ствари и догађаји на које никад пре тога не бисте ни помислили. Да ли да данас одем на кафу с Милицом? стижем ли после тренинга у шопинг? – замене друга питања. Има ли млека у дојкама? да ли беба једе довољно? да ли спава по распореду? да ли сам ја крива што толико плаче? да ли капи за грчеве помажу? И негде успут – изгубите део себе.

Заборавите како да разговарате о стварима које немају везе с мајчинством. Изгубите додир са стварима које су вам некад биле најважније. Репертоар вам постане прилично ограничен и, ако ћемо бити сасвим искрени – досадан.

Али, на срећу – нисте једини! Некако се на том путу нађу и друге маме. Жене с којима се можда, пре деце, никад не бисте дружили, али сте се сада нашли на истом путу и сличности су избрисале разлике.

Знам ја да сам, откако сам постала мама, на неки начин нестала. Готово сам заборавила да тамо напољу постоји читав свет, живот изван родитељства. Знам и да бих могла да будем део тог света и да би требало да мој син види да је његова мама нешто више од маме.

И покушавам. Не дозвољавам да до мене допру коментари оних који тврде да мама мора бити све, да се не сме ни на тренутак запустити. Балансирам. Желим да будем ту за своје дете, али и да чувам себе. Да, десиће ми се да због њега не оперем косу седам дана и да заспим а да се нисам истуширала. Али ћу пронаћи и оне тренутке када ћу са уживањем посветити време себи и опет бити она стара ја. Неким данима ћемо ићи у парк који он воли, а другим данима ћемо седети у кафићу који спрема моју омиљену кафу.

Јер како ћу му, иначе, помоћи да развије свој идентитет, ако му не покажем како чувам свој?