Šta sve nauče deca u vrtiću, a ne mogu naučiti kod kuće

20 juna, 2016

Ličnost nas čini onime što jesmo i kao takva utiče na skoro svaki aspekt našeg života. Ličnost utiče na izbor zanimanja, odnos prema porodici, način na koji biramo prijatelje ili partnera, pa čak i na način izbora političkog kandidata na izborima. No, znate li da većinu osobina stičemo kao deca?
Naša ličnost je praktično neodvojiva od našeg svakodnevnog života i upliće se u sve odluke i izbore koje kroz život donosimo. Zavisi od mnogih faktora, a jedan od njih je i vaspitanje. Naime, psiholozi se slažu sa postulatom da većinu svojih karakternih osobina izgradimo u ranoj fazi života, pre no što navršimo 7 godina.
vrtiKad je vaspitanje i obrazovanje u pitanju, roditelji to čine najbolje što mogu, ali u vrtićima je zaposleno stručno osoblje sastavljeno od vaspitača, pedagoga, psihologa koji bi trebalo da nas usmere bolje nego što bi to roditelji učinili. Stoga, zanimalo nas je koje to osobine stičemo u vrtiću korisne za ceo život.
Odgovor smo pronašli u privatnoj predškolskoj ustanovi Kolibri u Banjaluci. U razgovoru sa direktokom vrtića Dijanom Grčić, po zanimanju pedagog – psiholog, te pedagogom vrtića Tanjom Todorović, otkrili smo koje osobine osoblje vrtića Kolibri izgrađuje kod dece. To su osobine koje predstavljaju osnovu za intelektualnu, emocionalnu, socijalnu i fizičku zrelost.

Disciplina i odgovornost

Prvo što učimo jesu radne navike. Svakodnevnim usmerenim aktivnostima kojima osoblje vrtića razvija naše intelektualne, kognitivne i motorne sposobnosti stičemo osećaj discipline i poštovanja pravila, te stičemo naviku učenja i rada koja se zadržava tokom celog života.

Društvenost

Jedna od osnovnih osobina koje stičemo u vrtiću, a koja je deci odgajanoj kod kuće u većoj ili manjoj meri uskraćena, jeste potreba za socijalizacijom i deljenjem vremena i prostora sa drugim ljudima. Osim toga, dete u vrtiću stiče, a kao odrastao čovek koristi, pozitivan osećaj za deljenje onoga što je njegovo sa drugima, čime se eliminiše sebičnost i istovremeno kreira ličnost koju će i drugi rado prihvatiti u društvo i zavoleti.

Komunikativnost

U vrtiću stičemo veštine komunikacije, i to: sa decom koja vrtić pohađaju, osobljem vrtića, kao i roditeljima druge dece. Još u vrtiću stičemo ispravan način komunikacije koji nas uči da, iako je važno šta kažemo, važan je i način na koji poruku prenesemo.

Samostalnost i samosvesnost

Verovali ili ne samostalnost stičemo još u vrtiću. Time što se deci prepuštaju radnje kao što je samostalno oblačenje, obuvanje, obavljanje lične higijene, dete stiče potvrdu da samostalno može obaviti sve aktivnosti koje se pred njim nalaze. Ovo ne samo da je potvrda njegove ličnosti, nego mu i podstiče samopouzdanje i sveopšte zadovoljstvo samim sobom. To praktično znači da dete postaje samosvesno i stiče jednu pozitivnu sliku o sebi.

Jednakost i ravnopravnost

Ono što bi obavezno trebalo da ponesemo iz vrtića jesu osnove demokratije, odnosno jednakost i ravnopravnost sa svim ljudima nezavisno od njihovog pola, intelektualnih sposobnosti, fizičkih predispozicija, karakternih osobina, socijalnog statusa ili etničke, verske i rasne pripadnosti. Zadivila nas je činjenica da u vrtiću Kolibri zaista rade na tome punom parom i da su deca to svim srcem prihvatila. Važno je napomenuti i to da vrtić od svog osnivanja vodi politiku inkluzije marginalizovanih grupa čime dodatno podstiče ravnopravnost kod dece.

Empatija

Između ostalog (barem je takav slučaj u Kolibriju), deca razvijaju empatiju kao osećaj za emotivno stanje drugih, brigu o drugoj deci, te zaštitnički stav starijih prema mlađima.

Intelektualne i druge sposobnosti

U vriću takođe stičemo neka od svojih prvih saznanja o svetu koji nas okružuje, postavljaju nam se prve zagonetke, kreiramo svoja prva remek dela, bavimo se fiskulturom. Sve ovo utiče na razvoj naših intelektualnih, motornih, kreativnih sposobnosti. Važno je reći da u vrtiću stičemo i svoja prva saznanja o pravilnoj i zdravoj ishrani, koja je višestruko korisna za zdravlje i stil života koji ćemo voditi kasnije.
Ovo su samo neke od osnovnih karakternih osobina i znanja koje dobijamo u vrtiću. Vrtić deci postaje druga kuća i druga porodica, te nije ni čudo da nas u ogromnoj meri gradi kao ličnosti dajući nam osobine koje su nam korisne i mnogo godina kasnije.
Izvor: sanmagazin.com

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


4 komentara na "Šta sve nauče deca u vrtiću, a ne mogu naučiti kod kuće

 1. m kaže:

  kako da ne nista bez porodice

  1. Draska kaže:

   Ne potcenjujte vrtic….ogromna je razlika izmedju dece koja pohadjaju vrtic i one koja ne pohadjaju.Govori vaspitac

   1. Gricko kaže:

    Tako je. O tome sam ranije pričala smatrajući da zajednica vaspitava dete a ne samo porodica.
    Svako ima svoju ulogu: porodica, vrtić, škola pa i “ulica” na svoj način, gde dete takođe može imati susret sa vaspitanjem i onda se tek dobije kompletan čovek.

 2. Sandra kaže:

  U potpunosti se slažem sa vama Gricko ???

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama