Шта све науче деца у вртићу, а не могу научити код куће

20 јуна, 2016

Личност нас чини ониме што јесмо и као таква утиче на скоро сваки аспект нашег живота. Личност утиче на избор занимања, однос према породици, начин на који бирамо пријатеље или партнера, па чак и на начин избора политичког кандидата на изборима. Но, знате ли да већину особина стичемо као деца?
Наша личност је практично неодвојива од нашег свакодневног живота и уплиће се у све одлуке и изборе које кроз живот доносимо. Зависи од многих фактора, а један од њих је и васпитање. Наиме, психолози се слажу са постулатом да већину својих карактерних особина изградимо у раној фази живота, пре но што навршимо 7 година.
vrtiКад је васпитање и образовање у питању, родитељи то чине најбоље што могу, али у вртићима је запослено стручно особље састављено од васпитача, педагога, психолога који би требалo да нас усмере боље него што би то родитељи учинили. Стога, занимало нас је које то особине стичемо у вртићу корисне за цео живот.
Одговор смо пронашли у приватној предшколској установи Колибри у Бањалуци. У разговору са директоком вртића Дијаном Грчић, по занимању педагог – психолог, те педагогом вртића Тањом Тодоровић, открили смо које особине особље вртића Колибри изграђује код деце. То су особине које представљају основу за интелектуалну, емоционалну, социјалну и физичку зрелост.

Дисциплина и одговорност

Прво што учимо јесу радне навике. Свакодневним усмереним активностима којима особље вртића развија наше интелектуалне, когнитивне и моторне способности стичемо осећај дисциплине и поштовања правила, те стичемо навику учења и рада која се задржава током целог живота.

Друштвеност

Једна од основних особина које стичемо у вртићу, а која је деци одгајаној код куће у већој или мањој мери ускраћена, јесте потреба за социјализацијом и дељењем времена и простора са другим људима. Осим тога, дете у вртићу стиче, а као одрастао човек користи, позитиван осећај за дељење онога што је његово са другима, чиме се елиминише себичност и истовремено креира личност коју ће и други радо прихватити у друштво и заволети.

Комуникативност

У вртићу стичемо вештине комуникације, и то: са децом која вртић похађају, особљем вртића, као и родитељима друге деце. Још у вртићу стичемо исправан начин комуникације који нас учи да, иако је важно шта кажемо, важан је и начин на који поруку пренесемо.

Самосталност и самосвесност

Веровали или не самосталност стичемо још у вртићу. Тиме што се деци препуштају радње као што је самостално облачење, обување, обављање личне хигијене, дете стиче потврду да самостално може обавити све активности које се пред њим налазе. Ово не само да је потврда његове личности, него му и подстиче самопоуздање и свеопште задовољство самим собом. То практично значи да дете постаје самосвесно и стиче једну позитивну слику о себи.

Једнакост и равноправност

Оно што би обавезно требало да понесемо из вртића јесу основе демократије, односно једнакост и равноправност са свим људима независно од њиховог пола, интелектуалних способности, физичких предиспозиција, карактерних особина, социјалног статуса или етничке, верске и расне припадности. Задивила нас је чињеница да у вртићу Колибри заиста раде на томе пуном паром и да су деца то свим срцем прихватила. Важно је напоменути и то да вртић од свог оснивања води политику инклузије маргинализованих група чиме додатно подстиче равноправност код деце.

Емпатија

Између осталог (барем је такав случај у Колибрију), деца развијају емпатију као осећај за емотивно стање других, бригу о другој деци, те заштитнички став старијих према млађима.

Интелектуалне и друге способности

У врићу такође стичемо нека од својих првих сазнања о свету који нас окружује, постављају нам се прве загонетке, креирамо своја прва ремек дела, бавимо се фискултуром. Све ово утиче на развој наших интелектуалних, моторних, креативних способности. Важно је рећи да у вртићу стичемо и своја прва сазнања о правилној и здравој исхрани, која је вишеструко корисна за здравље и стил живота који ћемо водити касније.
Ово су само неке од основних карактерних особина и знања које добијамо у вртићу. Вртић деци постаје друга кућа и друга породица, те није ни чудо да нас у огромној мери гради као личности дајући нам особине које су нам корисне и много година касније.
Извор: sanmagazin.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


4 коментара на "Шта све науче деца у вртићу, а не могу научити код куће

 1. m каже:

  kako da ne nista bez porodice

  1. Draska каже:

   Ne potcenjujte vrtic….ogromna je razlika izmedju dece koja pohadjaju vrtic i one koja ne pohadjaju.Govori vaspitac

   1. Gricko каже:

    Tako je. O tome sam ranije pričala smatrajući da zajednica vaspitava dete a ne samo porodica.
    Svako ima svoju ulogu: porodica, vrtić, škola pa i “ulica” na svoj način, gde dete takođe može imati susret sa vaspitanjem i onda se tek dobije kompletan čovek.

 2. Sandra каже:

  U potpunosti se slažem sa vama Gricko ???

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама