Šta tačno podrazumevamo pod terminom ’razmaženo dete’

22 aprila, 2016

Nauka o razmaženosti
 
Prvo je što nam padne na pamet kada razmišljamo o razmaženom detetu, da ono poseduje previše materijalnih dobara, bucmastog je izgleda, lenj, sa preširokim izborom svega, i brza hrana mu je lako dostupna. Naravno, sve ovo uopšteno važi za našu decu. Oni su, u pogledu materijalnih dobara i masnog tkiva, bogatiji i deblji nego ikad pre i rođeni su u blagostanju roditelja s visokim primanjima, koji imaju mogućnosti i beneficije za kakve njihovi babe i dede nikada nisu ni čuli. Ako je to slučaj, onda bi dužnička kriza i ekonomska recesija trebalo uskoro da zaustave ovaj najnoviji istorijski nastup kvarenja dece.
dete
Međutim, mnogi od nas već znaju da je ovo samo delić slike. Sasvim je moguće da neko dete bude debelo i bogato, ali da ne bude uopšte razmaženo. A još je veća mogućnost da dete ima sve te tri karakteristike. I to se može izvesti na daljinu i preko državnih granica: Institut za razvojne nauke na Filipinima je 2008. podneo izveštaj kako su Filipinci koji rade u inostranstvu „izrodili generaciju razmažene dece i koja veliča momentalno zadovoljenje potreba“. Roditelji decu obično obasipaju materijalnim luksuzom, kao na primer mobilnim telefonima, da bi nadomestili svoje odsustvo iz porodice, a zatim uzimaju dobar školski uspeh sopstvene dece kao pokazatelj uspešnosti svoje migracije. „Ali u dubini duše imate osobu koja pokušava da pronađe sebe, osećaj sopstva.“ Ironično je međutim, što je razmaziti dete često posledica prikraćenosti – posebno je to nedostatak roditeljske pažnje – a materijalizam je mamac koji zavarava i često ga primenjuju roditelji koji time prikrivaju svoje roditeljske podbačaje. Takođe je mnogo lakše ukazati na fizička materijalna dobra i tvrdu valutu ili dobru platnu karticu kao sredstva kojim će se razmaziti dete jer se ono apstraktnije, poput pažnje i ličnog kontakta roditelja sa detetom, teže ostvaruje.
 
Za razliku od modernih tema kao što je ’samopoštovanje’, malo je empirijskih studija i čvrstih dokaza da bismo rasvetlili šta tačno podrazumevamo pod terminom ’razmaženo dete’. Ovo je delom posledica činjenice da je termin promenio značenje, te je ono što smo nekada nazivali nevaspitanjem ili lošim ponašanjem, sada pažljivije preformulisano u ’nedostatak socijalnih veština’. Meni se lično dopada kako zvuči taj pokušaj definisanja razmaženosti u stavu: razmaženo dete je ono koje ima osećaj da ima pravo na nešto – ’Zaslužujem šta god poželim’ – dete sa manje saosećanja i razumevanja, dete koje je više zainteresovano za sebe nego za druge.
 
U ovome vidim još jednu dimenziju koja pojačava ovaj osećaj zasluživanja: povećana dimenzija momentalnog zadovoljenja želja. To se može opisati na još jedan način, a to je smanjena ’kontrola impulsa’ naše dece. Ne radi se tu prosto o detetu koje nešto želi; danas deca očekuju da će to i dobiti, i to mnogo brže nego ranije. To se može objasniti kao rezultat kulture po principu ’klikni i pogledaj’ i ’klikni i kupi’, tj. kulture na monitoru, ali se i ovo pojačalo velikim pomeranjima u roditeljstvu, promenama društvenih vrednosti i zakonodavstva. Naravno, svako dete se rađa sebično i kao središte svog sopstvenog univerzuma i bez obzira na to da li je to dete sin Sokrata ili Paris Hilton, ili kćerka Joce vodoinstalatera, mi kao roditelji moramo da oblikujemo i socijalizujemo duše, vrednosti i postupke naših plemenitih malih divljaka, koji verovatno nemaju niti jednu misao o osećanjima drugih i čije ponašanje služi isključivo za zadovoljenje svojih potreba i komfora. Ovo se zajedno zove civilizovanje naše dece. Ali za sve naše napore postoje prepreke bez presedana.
Profesor,
Svetomir Bojanin

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Jedan komentar na "Šta tačno podrazumevamo pod terminom ’razmaženo dete’"

  1. Ana kaže:

    Mislim da pogresno tumacite pojam razmazene dece. Materijalni status nije merilo. Pripadam srednjem statusu ako to uopste postoji u Srbiji moje dete nema mnogo ali ima dovoljno za njene potrebe. Veci broj razmazene dece cete naci medju siromasnijim stanovnistvom. Gledano u okruzenju posmatram drugare mog deteta deca koja su pristojno obezbedjena gde su roditelji posveceni su uglavnom dobra deca. Medjutim imamo onaj malo siromasniji stalez gde roditelji trpe prosto se odricu hleba da bi kupili detetu skupu igracku sto je po meni bacanje para moje dete 1 godisnje dobije skupu igracku sve ostale su sa svrhom kupljene e sad ja imam i srece da moje dete trazi kreativne igracke sto u stvari i nisu igracke nego predmeti za odrasle ali ona kroz njih uci i stvara. Problem je negde drugde gledala sam 7-godisnjaka kako sutira majku na sred ulice . KOmsinica koja ima dete istog uzrasta je pokusala da smiri decaka prisla mu je medjutim i ona je dobila sut u cevanicu dosao je njegov tata odnekud mali mu je toliko vulgarnih psovki rekao da smo ja i komsinica zinule nismo mogle da verujemo imamo decu istog uzrasta. Elem to je mladi bracni par koji jedva da ima da prezivi kao takvi gaje svoje dete kao da je dete milionera oni u ritama dete u brendiranoj garderobi pri tom majka dozvoljava detetu od 7 godina da je tuce nasred ulice i to onako krvniicki agresivno i nogama i rukama uz socne psovke da nauci da njega niko ne sme da dira. Mali nema pojma u skolici ne zna koliko je 2 + 2 prosto divan recept za odgoj Zemunskog kriminalca jer njegovi prohtevi rastu zajedno sa njim a mama koja radi u pekari i tata na gradjevini to ne mogu da mu priuste. MOj i komsinicin komentar je samo bio kad smo se sklonile ne bila u kozi uciteljice i dece koja ce sa njim biti u razredu ovaj ce pobiti decu oko njega. Crecom da se nasa deca ne druze sa decom iz te zgrade da su odvojeni u nasoj slepoj ulici da su jako slicni i da prosto uzivaju u svojim igrama i idejama

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama