Шта тачно подразумевамо под термином ’размажено дете’

22 априла, 2016

Наука о размажености
 
Прво је што нам падне на памет када размишљамо о размаженом детету, да оно поседује превише материјалних добара, буцмастог је изгледа, лењ, са прешироким избором свега, и брза храна му је лако доступна. Наравно, све ово уопштено важи за нашу децу. Они су, у погледу материјалних добара и масног ткива, богатији и дебљи него икад пре и рођени су у благостању родитеља с високим примањима, који имају могућности и бенефиције за какве њихови бабе и деде никада нису ни чули. Ако је то случај, онда би дужничка криза и економска рецесија требало ускоро да зауставе овај најновији историјски наступ кварења деце.
dete
Међутим, многи од нас већ знају да је ово само делић слике. Сасвим је могуће да неко дете буде дебело и богато, али да не буде уопште размажено. А још је већа могућност да дете има све те три карактеристике. И то се може извести на даљину и преко државних граница: Институт за развојне науке на Филипинима је 2008. поднео извештај како су Филипинци који раде у иностранству „изродили генерацију размажене деце и која велича моментално задовољење потреба“. Родитељи децу обично обасипају материјалним луксузом, као на пример мобилним телефонима, да би надоместили своје одсуство из породице, а затим узимају добар школски успех сопствене деце као показатељ успешности своје миграције. „Али у дубини душе имате особу која покушава да пронађе себе, осећај сопства.“ Иронично је међутим, што је размазити дете често последица прикраћености – посебно је то недостатак родитељске пажње – а материјализам је мамац који заварава и често га примењују родитељи који тиме прикривају своје родитељске подбачаје. Такође је много лакше указати на физичка материјална добра и тврду валуту или добру платну картицу као средства којим ће се размазити дете јер се оно апстрактније, попут пажње и личног контакта родитеља са дететом, теже остварује.
 
За разлику од модерних тема као што је ’самопоштовање’, мало је емпиријских студија и чврстих доказа да бисмо расветлили шта тачно подразумевамо под термином ’размажено дете’. Ово је делом последица чињенице да је термин променио значење, те је оно што смо некада називали неваспитањем или лошим понашањем, сада пажљивије преформулисано у ’недостатак социјалних вештина’. Мени се лично допада како звучи тај покушај дефинисања размажености у ставу: размажено дете је оно које има осећај да има право на нешто – ’Заслужујем шта год пожелим’ – дете са мање саосећања и разумевања, дете које је више заинтересовано за себе него за друге.
 
У овоме видим још једну димензију која појачава овај осећај заслуживања: повећана димензија моменталног задовољења жеља. То се може описати на још један начин, а то је смањена ’контрола импулса’ наше деце. Не ради се ту просто о детету које нешто жели; данас деца очекују да ће то и добити, и то много брже него раније. То се може објаснити као резултат културе по принципу ’кликни и погледај’ и ’кликни и купи’, тј. културе на монитору, али се и ово појачало великим померањима у родитељству, променама друштвених вредности и законодавства. Наравно, свако дете се рађа себично и као средиште свог сопственог универзума и без обзира на то да ли је то дете син Сократа или Парис Хилтон, или кћерка Јоце водоинсталатера, ми као родитељи морамо да обликујемо и социјализујемо душе, вредности и поступке наших племенитих малих дивљака, који вероватно немају нити једну мисао о осећањима других и чије понашање служи искључиво за задовољење својих потреба и комфора. Ово се заједно зове цивилизовање наше деце. Али за све наше напоре постоје препреке без преседана.
Професор,
Светомир Бојанин

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Један коментар на "Шта тачно подразумевамо под термином ’размажено дете’"

  1. Ana каже:

    Mislim da pogresno tumacite pojam razmazene dece. Materijalni status nije merilo. Pripadam srednjem statusu ako to uopste postoji u Srbiji moje dete nema mnogo ali ima dovoljno za njene potrebe. Veci broj razmazene dece cete naci medju siromasnijim stanovnistvom. Gledano u okruzenju posmatram drugare mog deteta deca koja su pristojno obezbedjena gde su roditelji posveceni su uglavnom dobra deca. Medjutim imamo onaj malo siromasniji stalez gde roditelji trpe prosto se odricu hleba da bi kupili detetu skupu igracku sto je po meni bacanje para moje dete 1 godisnje dobije skupu igracku sve ostale su sa svrhom kupljene e sad ja imam i srece da moje dete trazi kreativne igracke sto u stvari i nisu igracke nego predmeti za odrasle ali ona kroz njih uci i stvara. Problem je negde drugde gledala sam 7-godisnjaka kako sutira majku na sred ulice . KOmsinica koja ima dete istog uzrasta je pokusala da smiri decaka prisla mu je medjutim i ona je dobila sut u cevanicu dosao je njegov tata odnekud mali mu je toliko vulgarnih psovki rekao da smo ja i komsinica zinule nismo mogle da verujemo imamo decu istog uzrasta. Elem to je mladi bracni par koji jedva da ima da prezivi kao takvi gaje svoje dete kao da je dete milionera oni u ritama dete u brendiranoj garderobi pri tom majka dozvoljava detetu od 7 godina da je tuce nasred ulice i to onako krvniicki agresivno i nogama i rukama uz socne psovke da nauci da njega niko ne sme da dira. Mali nema pojma u skolici ne zna koliko je 2 + 2 prosto divan recept za odgoj Zemunskog kriminalca jer njegovi prohtevi rastu zajedno sa njim a mama koja radi u pekari i tata na gradjevini to ne mogu da mu priuste. MOj i komsinicin komentar je samo bio kad smo se sklonile ne bila u kozi uciteljice i dece koja ce sa njim biti u razredu ovaj ce pobiti decu oko njega. Crecom da se nasa deca ne druze sa decom iz te zgrade da su odvojeni u nasoj slepoj ulici da su jako slicni i da prosto uzivaju u svojim igrama i idejama

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама