Ваше дете понекад спава у кревету са вама? Сигурно сте већ чули да то "није добро", а ево шта кажу стручњаци

29 септембра, 2018

Понекад спавају са вама, па шта?

Да ли ваше дете понекад спава у кревету са вама? Сигурно сте већ чули да то “није добро”, а ево шта кажу стручњаци о овој вечитој дебати.

Многи родитељи се, због информација које добијају из различитих извора, готово плаше да дете спава са њима јер то “повећава ризик од изненадне смрти”, а неки се боје да ће тако размазити децу и да ће се касније плашити да спавају сама. Има чак и оних који ће вас упозорити да би то могло да остави “психолошке последице” на дете.

Уколико су вас већ заплашили свим овим упозорењима, знајте да нема разлога за страх. Др Јони Шваб каже да повремено дељење кревета са дететом не носи опасност од било каквих негативних психолошких последица.

Он додаје да, све док дете жели да понекад спава са родитељима, то заправо може добро да утиче на њихов развој. Јер, деца се осећају сигурно и заштићено када су са родитељима, а тешко да то може да остави последице на њихов развој?!

Када је реч о бебама, студија је показала да дељење кревета са мајком може да олакша дојење, посебно на почетку, јер се тиме продубљује веза између мајке и бебе, а постоје и докази да бебе имају бољи сан када спавају са родитељима.

Са друге стране, нема научних доказа да повремено дељење кревета са родитељима може негативно да утиче на психолошки развој деце.

Осим тога, професор специјализован на тему дечјег развоја др Дејвид Месер каже да нешто попут спавања у кревету са родитељима не може значајно да утиче на било који аспект њиховог каснијег развоја.

Дакле, пустите их понекад да спавају са вама, ионако ће порасти брже него што бисте хтели и убрзо више неће желети да спавате заједно…

Извор: Мондо

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама