Vaše dete ponekad spava u krevetu sa vama? Sigurno ste već čuli da to "nije dobro", a evo šta kažu stručnjaci

29 septembra, 2018

Ponekad spavaju sa vama, pa šta?

Da li vaše dete ponekad spava u krevetu sa vama? Sigurno ste već čuli da to “nije dobro”, a evo šta kažu stručnjaci o ovoj večitoj debati.

Mnogi roditelji se, zbog informacija koje dobijaju iz različitih izvora, gotovo plaše da dete spava sa njima jer to “povećava rizik od iznenadne smrti”, a neki se boje da će tako razmaziti decu i da će se kasnije plašiti da spavaju sama. Ima čak i onih koji će vas upozoriti da bi to moglo da ostavi “psihološke posledice” na dete.

Ukoliko su vas već zaplašili svim ovim upozorenjima, znajte da nema razloga za strah. Dr Joni Švab kaže da povremeno deljenje kreveta sa detetom ne nosi opasnost od bilo kakvih negativnih psiholoških posledica.

On dodaje da, sve dok dete želi da ponekad spava sa roditeljima, to zapravo može dobro da utiče na njihov razvoj. Jer, deca se osećaju sigurno i zaštićeno kada su sa roditeljima, a teško da to može da ostavi posledice na njihov razvoj?!

Kada je reč o bebama, studija je pokazala da deljenje kreveta sa majkom može da olakša dojenje, posebno na početku, jer se time produbljuje veza između majke i bebe, a postoje i dokazi da bebe imaju bolji san kada spavaju sa roditeljima.

Sa druge strane, nema naučnih dokaza da povremeno deljenje kreveta sa roditeljima može negativno da utiče na psihološki razvoj dece.

Osim toga, profesor specijalizovan na temu dečjeg razvoja dr Dejvid Meser kaže da nešto poput spavanja u krevetu sa roditeljima ne može značajno da utiče na bilo koji aspekt njihovog kasnijeg razvoja.

Dakle, pustite ih ponekad da spavaju sa vama, ionako će porasti brže nego što biste hteli i ubrzo više neće želeti da spavate zajedno…

Izvor: Mondo

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama