Šta učiniti kada se dete svakodnevno buni zbog odlaska u vrtić

10 septembra, 2017

Razumljivo je da roditelji odvode dete u vrtić jer nema ko da ga čuva dok su oni na poslu i jer žele da nauči da funkcioniše u kolektivu. Ali nakon što dete stigne kući, trebalo bi mu posvetiti što više vremena.

Neretko se događa da tokom nedelje najmlađi provode veoma malo vremena s roditeljima. To se, nažalost, često odnosi i na vikend, kada roditelji pokušavaju da obave kupovinu, počiste kuću i opet nemaju vremena za decu koja tada provode vreme s bakom ili dadiljom…

Nije ni čudo što se onda deca bune zbog odlaska u vrtić. Čini im se da su upravo odlasci u vrtić krivi za nedovoljno druženje s roditeljima, za čim toliko žude. Ostaju emocionalno neispunjena i njihova tuga je iz dana u dan sve veća. Tada nastoje da se dosete kako da ostanu kod kuće i zadrže bar jednog roditelja uz sebe.

Jednom kad otkriju da mama može ostati s njima kod kuće kada su bolesna, moguće je da se požale na bolove ili neke druge poteškoće i kad ih ne budu stvarno osećali… Deca se snalaze kako znaju i umeju pa često krivo zaključuju zašto roditelji nisu stalno prisutni.

Dete može postati nesrećno ako u vreme kad dobije brata ili sestru krene u vrtić. Može pomisliti da ga roditelji odvode u vrtić samo kako bi više vremena mogli provoditi s mlađim detetom. Zato nemojte dete upisati u vrtić odmah nakon rođenja bebe, nego nekoliko meseci pre ili kasnije.

Pružite detetu dovoljno pažnje i ljubavi. Nastojte da što češće komunicirate s detetom. Za to nije potreban nikakav poseban povod. Jednostavno, izmenjujte misli i osećaje – time ćete produbiti odnos i stvoriti još veću bliskost. Tako će vaše maleno znati da ga cenite i volite, da je vaša ljubav bezuslovna.

Trudite se da vreme koje posvetite detetu bude ispunjeno kvalitetnim sadržajima, što je puno važnije od količine zajednički provedenog vremena. Nakon što stigne kući iz vrtića, porazgovarajte s njim o tome što mu se tog dana dogodilo, poigrajte se zajedno i neka oseti da je centar vašeg sveta. Često ga hvalite i govorite mu koliko ga volite. Ono mora u svakom trenutku znati da ga mama i tata vole najviše na svetu.

Tekst: Ivančica Tarade

Izvor: kerefeke.org.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.


2 komentara na "Šta učiniti kada se dete svakodnevno buni zbog odlaska u vrtić

  1. galeb kaže:

    “Šta učiniti kada se dete svakodnevno buni zbog odlaska u vrtić”
    Prosto, ne maltretirati dete sa vrtićima. Dete ima potrebu za domom, za roditeljima, za njihovom pažnjom, energijom, ljubavlju, zaštitom, i to najviše, upravo, u tom, prvom periodu života, prvih 5-6-7 godina… Svako manipulisanje sobom i detetom, da je odvajanje od roditelja za njegovo dobro, jer mama i tata treba da zarade da bi on imao, je jedna nebulozna iluzija…

    1. Iva kaže:

      A kad krene da kuka sto zivi na ulici i nema sta da.obuce i jede treba mu reci, to je sve iluzija bitno da je mama tu. Gde ti zivis i od cega ne znam. Al neki od nas moraju da rade kako bi preziveli. Jel ti zaista misis da je i jednoj majci milo.da dete ostavi sa potpunim strancima i ode da dirindzi u neku glupu firmu kako bi mogla da priusti naj osnovnije? Komentar ti hit.

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama