Родитељи, ево шта вам учитељи највише замерају

1 јануара, 2015

Где су грешке у понашању родитеља?

Има их и те како. Не можемо само ми, наставници, учитељи, професори, бити одговорни за неуспех и незнање њихове деце. Покушаћу да набројим неке од грешака, а надам се да ће свима бити јасно да не мислим да су сви родитељи такви, нити да има родитеља који праве све наведене грешке.

Желе од нас с пуним правом да њихову децу научимо градиву. Да им пружимо знање! С друге стране, не воле да чују да ми од њих очекујемо да своју децу науче лепом понашању и радним навикама, а то је у највећој мери њихова одговорност.

Не уче их самосталности. Нуде им инструкције и кад треба и кад не треба. Изгубили су корак с временом – ни не знају што њихова деца све раде и што гледају и читају на интернету.

Не постављају ограничења и правила у коришћењу слободног времена – деца често имају компјутере и телевизоре у својим собама, а да родитељи појма немају шта деца гледају сатима.

Немају времена (а неки ни навику) да проверавају да ли је дете учило довољно за сутрашњи дан, има ли тест или усмено одговара сутра.

У школу долазе кад много морају, а некада ни тада.

Ако њихово дете разбије прозор, плате, а дете прође некажњено.

Немају довољно контроле над вечерњим изласцима када је сутра радни дан.

Не разговарају довољно са својом децом о лошим појавама у друштву, лошим моделима у окружењу.

Пред децом говоре с омаловажавањем о дипломи, знању, па и просветним радницима. Слажем се да имају право на такво мишљење, али немају свест о томе да на тај начин обликују децу у непожељном смеру.

Често се хвале да су најбољи пријатељи својој деци, што је глупост прве врсте – деца у тим годинама теже за ауторитетом, као стабилним ослонцем у животу.

Имају нереалне захтеве – захтевају највише оцене, успехе на такмичењима, чак и када деца не могу одговорити таквим захтевима. Строгост те врсте често води у отпор према школи, или бесомучно бубање и изоловање од света.

Имате огромна очекивања од нас, а не схватате да ми проводимо само четвртину дана са вашом децом. Преосталих 18 сати, она су ваша и само ваша одговорност. Оно што се ту не одради, ми не стижемо поправити, и то немојте од нас очекивати.

Желите да вашој деци пружимо образовање за 21. век, са којим ће се сутра лако и добро запослити.

Не брину о томе ко су хероји њиховој деци, и тко су им узори.

Не баве се довољно својом децом, било из недостатка времена, занимања или знања. (Одговор типа ‘ни моја мајка се није бавила мноме, или баба мојом мајком’ може да стоји једино ако је у животу вашег детета све исто као у вашем, или бабином у тим годинама).

Криви су и медији, него шта него да су криви! Али, не зато што пишу о лошим примерима из просвете, већ зато што их добри примери ни мало не занимају.  Не знам да сам прочитала репортажу направљену са омиљеним учитељем, наставником, професором у школи. Не памтим да су дошли на један час да виде како то данас изгледа, па о томе пишу.

Па, наравно да нису и неће! То не продаје новине. Новине продају старлете, жутило, црна кроника и слично.

О систему не бих! Нисмо у љубави!

Ту су неки проблеми па можемо установити да и просветни радници, и родитељи, од ових других имају неиспуњена очекивања.

Ученици се ту слабо питају. Школа им је досадна, јер им нико није објаснио да приоритет школе није да буде забавна, већ да пружи знање. Демотивисани су, јер им је јасно да се запослити неће, ако немају везу. Ако је имају, небитно је какве ће им оцене бити. У друштву у коме се диплома не цени, није ни фер да од деце очекујемо да цене образовање.

Али, када већ тако стоје ствари, можда бисмо макар могли да схватимо да су наставник и родитељ на истој страни – на страни детета. То се у већини земаља подразумева, што значи да није немогуће!

Надам се да ће доста родитеља и наставника ово прочитати и да ћемо у скорој будућности заједно доћи до истог циља!

Извор: ucenici.info

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


8 коментара на "Родитељи, ево шта вам учитељи највише замерају

 1. mm каже:

  a to sto omalovazavaju ti isti prosvetni radnici decu, maltretiraju ih nikom nista

 2. MILAN VUCINIC каже:

  Ovaj komentar ce verovatno prihvtiti vecina dobronamernih roditelja ali uvek postoji i postojace ona zlonamerna manjina koja je spremna da za svoj i neuspeh svog deteta okrive njihove ucitelje i nastavnike kao sto je ovaj autor prethodnog nazovi komentara Sta onda reci?Oni koji nisu spremni da podele sopstvenu odgovornost za nevaspitanje i nerad svoje dece NECE POKAZATI RAZUMEVANJE za saradnju sa nastavnicima ma koliko mi to zeleli JER I MI SMO NA ISTOJ STRANI NA STRANI DETETA a ovaj prethodni tekst ne zavredjuje nasu paznju jer on je na pogresnoj strani

 3. prosvetarka каже:

  Roditelji i prosvetni radnici su na istom zadatku – vaspitavati i uciti dete da nude radosno i srecno . Grese prosvetni radnici,omalovazavaju dete, to se zna.Sa takvima u skoli ce uvek nesto uraditi strucna sluzba, direktor. Ali roditelj mora da zna da u skoli postoji red i pravila ponasanja,kultura govora,postoje pravila i zabrane, i deca i roditelji imaju svoje obaveze prema skoli radu i redu. To se u nasoj skoli gubi. Zbog toga najvise stete imaju deca.

 4. MILAN VUCINIC каже:

  Ako i postoji omalovazavanje dece od strane nekih prosvetnuh radnika onda su ona pre izraz nemoci istih da se izbore sa lose vaspitanom decom bez znnja i radnih navika Mada to i nije neko opravdanje ali je posledica roditeljske nebrige inedostatka saranje roditelja ja makar mislim tako koleginice N
  ema ili ih je bar zanemarujuce malo onih prosvetnih radnika koji to cine bez razloga Treba malo razgraniciti uzrocno-posledicneveze u ovakvim odnosima skole-porodice-nastavnika

 5. m каже:

  Milane to sto kazete je skoy besmisleno, a i pismenost Vam je jednaka 0. Ja radim sa takvom decom i znam o cemu pricam, roditelji i deca daju sve od sebe dok nailaze na odboj i mrznju kod nastavnika.zbog nacionalnosti, da to su Romska deca odlcni djaci koji su omalovazani.

 6. MILAN VUCINIC каже:

  Pa ni ja ne zavidim Vasoj pismenosti a to sto Vi radite sa TAKVOM decom je samo dokaz da ne znate da u skoro svim skolama i sredinama ima TAKVE dece ali da ona nisu diskriminisana osim u glavama takvih sujetnih osoba kao sto ste Vi!A sto se tice moje pismenosti(mislite na greske u kucanju)to je zato sto tome i ne pridajem neku vaznost jer ce se uvek naci neko PISMEN kao Vi pa ce to kao kompetentni strucnjak da komentarise!

 7. ironija каже:

  slazem se sa m, jer sam se susrela sa slucajevima da su Romska deca odlicni djaci, a da ih urinisu i maltretiraju nastavnici samo zbog nacionalnosti. A verujem da ta rec takvom se odnosi na opis dece koje je m obrazlozio u komentaru, a Vi Milane treba da se stidite sto imate predrasude o drugima, a radite predpostavljam u prosveti

 8. Mocart каже:

  Nepostoji nikakav interes da prosfetni radnik diskriminise ili mrzi nekog ucenika , postoje ucenici koji su zapusteni , bez radnih navika, kulture i elementarnog vaspitanja zahvaljuci istim takvim roditeljima koje niko ne kontrolise i proverava njihov nivo i sposobnost da budu vaspitaci svoje dece , takvi najvise napadaju prosvetne radnike.Nazalost prava takve dece i takvih roditelja su neogranicena , sto nepostoji nigde u svetu , Evropa , Amerika , Afrika…………

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама