Roditelji, evo šta vam učitelji najviše zameraju

1 januara, 2015

Gde su greške u ponašanju roditelja?

Ima ih i te kako. Ne možemo samo mi, nastavnici, učitelji, profesori, biti odgovorni za neuspeh i neznanje njihove dece. Pokušaću da nabrojim neke od grešaka, a nadam se da će svima biti jasno da ne mislim da su svi roditelji takvi, niti da ima roditelja koji prave sve navedene greške.

Žele od nas s punim pravom da njihovu decu naučimo gradivu. Da im pružimo znanje! S druge strane, ne vole da čuju da mi od njih očekujemo da svoju decu nauče lepom ponašanju i radnim navikama, a to je u najvećoj meri njihova odgovornost.

Ne uče ih samostalnosti. Nude im instrukcije i kad treba i kad ne treba. Izgubili su korak s vremenom – ni ne znaju što njihova deca sve rade i što gledaju i čitaju na internetu.

Ne postavljaju ograničenja i pravila u korišćenju slobodnog vremena – deca često imaju kompjutere i televizore u svojim sobama, a da roditelji pojma nemaju šta deca gledaju satima.

Nemaju vremena (a neki ni naviku) da proveravaju da li je dete učilo dovoljno za sutrašnji dan, ima li test ili usmeno odgovara sutra.

U školu dolaze kad mnogo moraju, a nekada ni tada.

Ako njihovo dete razbije prozor, plate, a dete prođe nekažnjeno.

Nemaju dovoljno kontrole nad večernjim izlascima kada je sutra radni dan.

Ne razgovaraju dovoljno sa svojom decom o lošim pojavama u društvu, lošim modelima u okruženju.

Pred decom govore s omalovažavanjem o diplomi, znanju, pa i prosvetnim radnicima. Slažem se da imaju pravo na takvo mišljenje, ali nemaju svest o tome da na taj način oblikuju decu u nepoželjnom smeru.

Često se hvale da su najbolji prijatelji svojoj deci, što je glupost prve vrste – deca u tim godinama teže za autoritetom, kao stabilnim osloncem u životu.

Imaju nerealne zahteve – zahtevaju najviše ocene, uspehe na takmičenjima, čak i kada deca ne mogu odgovoriti takvim zahtevima. Strogost te vrste često vodi u otpor prema školi, ili besomučno bubanje i izolovanje od sveta.

Imate ogromna očekivanja od nas, a ne shvatate da mi provodimo samo četvrtinu dana sa vašom decom. Preostalih 18 sati, ona su vaša i samo vaša odgovornost. Ono što se tu ne odradi, mi ne stižemo popraviti, i to nemojte od nas očekivati.

Želite da vašoj deci pružimo obrazovanje za 21. vek, sa kojim će se sutra lako i dobro zaposliti.

Ne brinu o tome ko su heroji njihovoj deci, i tko su im uzori.

Ne bave se dovoljno svojom decom, bilo iz nedostatka vremena, zanimanja ili znanja. (Odgovor tipa ‘ni moja majka se nije bavila mnome, ili baba mojom majkom’ može da stoji jedino ako je u životu vašeg deteta sve isto kao u vašem, ili babinom u tim godinama).

Krivi su i mediji, nego šta nego da su krivi! Ali, ne zato što pišu o lošim primerima iz prosvete, već zato što ih dobri primeri ni malo ne zanimaju.  Ne znam da sam pročitala reportažu napravljenu sa omiljenim učiteljem, nastavnikom, profesorom u školi. Ne pamtim da su došli na jedan čas da vide kako to danas izgleda, pa o tome pišu.

Pa, naravno da nisu i neće! To ne prodaje novine. Novine prodaju starlete, žutilo, crna kronika i slično.

O sistemu ne bih! Nismo u ljubavi!

Tu su neki problemi pa možemo ustanoviti da i prosvetni radnici, i roditelji, od ovih drugih imaju neispunjena očekivanja.

Učenici se tu slabo pitaju. Škola im je dosadna, jer im niko nije objasnio da prioritet škole nije da bude zabavna, već da pruži znanje. Demotivisani su, jer im je jasno da se zaposliti neće, ako nemaju vezu. Ako je imaju, nebitno je kakve će im ocene biti. U društvu u kome se diploma ne ceni, nije ni fer da od dece očekujemo da cene obrazovanje.

Ali, kada već tako stoje stvari, možda bismo makar mogli da shvatimo da su nastavnik i roditelj na istoj strani – na strani deteta. To se u većini zemalja podrazumeva, što znači da nije nemoguće!

Nadam se da će dosta roditelja i nastavnika ovo pročitati i da ćemo u skoroj budućnosti zajedno doći do istog cilja!

Izvor: ucenici.info

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


8 komentara na "Roditelji, evo šta vam učitelji najviše zameraju

 1. mm kaže:

  a to sto omalovazavaju ti isti prosvetni radnici decu, maltretiraju ih nikom nista

 2. MILAN VUCINIC kaže:

  Ovaj komentar ce verovatno prihvtiti vecina dobronamernih roditelja ali uvek postoji i postojace ona zlonamerna manjina koja je spremna da za svoj i neuspeh svog deteta okrive njihove ucitelje i nastavnike kao sto je ovaj autor prethodnog nazovi komentara Sta onda reci?Oni koji nisu spremni da podele sopstvenu odgovornost za nevaspitanje i nerad svoje dece NECE POKAZATI RAZUMEVANJE za saradnju sa nastavnicima ma koliko mi to zeleli JER I MI SMO NA ISTOJ STRANI NA STRANI DETETA a ovaj prethodni tekst ne zavredjuje nasu paznju jer on je na pogresnoj strani

 3. prosvetarka kaže:

  Roditelji i prosvetni radnici su na istom zadatku – vaspitavati i uciti dete da nude radosno i srecno . Grese prosvetni radnici,omalovazavaju dete, to se zna.Sa takvima u skoli ce uvek nesto uraditi strucna sluzba, direktor. Ali roditelj mora da zna da u skoli postoji red i pravila ponasanja,kultura govora,postoje pravila i zabrane, i deca i roditelji imaju svoje obaveze prema skoli radu i redu. To se u nasoj skoli gubi. Zbog toga najvise stete imaju deca.

 4. MILAN VUCINIC kaže:

  Ako i postoji omalovazavanje dece od strane nekih prosvetnuh radnika onda su ona pre izraz nemoci istih da se izbore sa lose vaspitanom decom bez znnja i radnih navika Mada to i nije neko opravdanje ali je posledica roditeljske nebrige inedostatka saranje roditelja ja makar mislim tako koleginice N
  ema ili ih je bar zanemarujuce malo onih prosvetnih radnika koji to cine bez razloga Treba malo razgraniciti uzrocno-posledicneveze u ovakvim odnosima skole-porodice-nastavnika

 5. m kaže:

  Milane to sto kazete je skoy besmisleno, a i pismenost Vam je jednaka 0. Ja radim sa takvom decom i znam o cemu pricam, roditelji i deca daju sve od sebe dok nailaze na odboj i mrznju kod nastavnika.zbog nacionalnosti, da to su Romska deca odlcni djaci koji su omalovazani.

 6. MILAN VUCINIC kaže:

  Pa ni ja ne zavidim Vasoj pismenosti a to sto Vi radite sa TAKVOM decom je samo dokaz da ne znate da u skoro svim skolama i sredinama ima TAKVE dece ali da ona nisu diskriminisana osim u glavama takvih sujetnih osoba kao sto ste Vi!A sto se tice moje pismenosti(mislite na greske u kucanju)to je zato sto tome i ne pridajem neku vaznost jer ce se uvek naci neko PISMEN kao Vi pa ce to kao kompetentni strucnjak da komentarise!

 7. ironija kaže:

  slazem se sa m, jer sam se susrela sa slucajevima da su Romska deca odlicni djaci, a da ih urinisu i maltretiraju nastavnici samo zbog nacionalnosti. A verujem da ta rec takvom se odnosi na opis dece koje je m obrazlozio u komentaru, a Vi Milane treba da se stidite sto imate predrasude o drugima, a radite predpostavljam u prosveti

 8. Mocart kaže:

  Nepostoji nikakav interes da prosfetni radnik diskriminise ili mrzi nekog ucenika , postoje ucenici koji su zapusteni , bez radnih navika, kulture i elementarnog vaspitanja zahvaljuci istim takvim roditeljima koje niko ne kontrolise i proverava njihov nivo i sposobnost da budu vaspitaci svoje dece , takvi najvise napadaju prosvetne radnike.Nazalost prava takve dece i takvih roditelja su neogranicena , sto nepostoji nigde u svetu , Evropa , Amerika , Afrika…………

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama