Ако сте мислили да ће макар један цртаћ вашег детињства остати нетакнут критикама савременог друштва, преварили сте се!

Још један класик међу цртаћима на мети критика!


Цртани филмови на којима су генерације одрастале последњих година све чешће су на мети критика под оптужбама некоректности – најпре је цензурисан Елмер који у новој верзији лови Душка Дугоушка без пушке, а затим су забрањени Петар Пан, Маза и Луња, Дамбо, због расизма и предрасуда.

Ако сте мислили да ће макар један цртаћ вашег детињства остати нетакнут критикама савременог друштва, преварили сте се!

На мети се сада нашао “Снежана и седам патуљака”, због, како кажу критичари, недозвољеног пољупца!

Принц ју је пољубио да би је спасио, али то очигледно није довољно добра поука за децу…

Да се вратимо на почетак – после више од 400 дана паузе, Дизни парк у Калифорнији отворио је своја врата прошле недеље, а обогаћен је и новим садржем названим “Снежанина зачарана жеља”.

Управо то је подстакло Кејти Доуд и Џули Тремејн да на порталу СФГате објаве рецензију у којој критикују чувени цртаћ због “пољупца који принц даје Снежани без њеног пристанка, док она спава, што никако не може да буде права љубав ако само једна особа зна што се дешава”.

“Зар се нисмо већ договорили да је пристанак у раним Дизнијевим филмовима главни проблем? Да учење деце да љубљење, кад није потврђено да обе стране својевољно у томе учествују, није у реду”, написале су оне.

“Тешко је разумети зашто би Дизниленд 2021. године укључио сцену с тако старомодном идејом о томе што мушкарац сме да уради жени”, додале су.

Очекивано, њихове критике наишле су на опречне коментаре на друштвеним мрежама, а многи су им поручили да су претерале!

“Снежана би још увек спавала да је зависила од оваквих лудака”, био је један од коментара, док је други гласио “Престаните да критикујете класике због којих смо сви желели срећан крај, снове и могућности за боље. Родитељи би требало да уче децу о пристанку, као и разлици између стварног живота и бајки. Одрасла сам уз бајке и добро сам разумела важност пристанка. Допустите деци да уживају у чаролији бајки”.

Из Дизниленда су поручили да “желе да њихови гости виде порекло и традицију који се огледају у причама, искуствима и производима с којима се сусрећу у интеракцији с Дизнијем”.

Извор: Мондо