За неколико година, максимално 20, више неће бити људи који ће учити децу

Пре неколико дана ме звали да коментаришем слаб упис на „наставничке факултете“. Срећом био сам на одмору и касно видео поруку.

Али заиста треба сваког да зачуди због чега је на биологији (наставнички смер) уписано 0 (НУЛА) студената!? Ни други факултети и смерови нису много бољи. Баш изненађење!

Или сасвим нормална реалност?

Како су ови људи чудни па не желе да „троше“ време и новац 5-6 година и уче па после лагано 10 година на биро, 15 година рада у три школе да се „набере“ норма, да спроводе неке „реформе“ које су замислили људи по неким канцеларијама и све то за лаганих 600 еура месечно!

Баш су ови нови студенти чудни!

Треба овоме додати и да се сви петљају у тај посао и да морате трпети позиве и галаме од „члана саветништва, саветника, ментора, помагача држача столице заменику секретара меснозаједничке организације познатог члана странке за боље сутра“ који вози ауто вредности ваше петогодишње плате.

Додајмо и како су сви постали стручњаци за дидактику, психосоматику, психомоторику, педагошке стандарде, планове и програме, системе оцењивања, тестове, начине предавања и да сте подложни критици од министарства до конобара (дубоко извињење људима који се баве овим послом).

И све то за 600 еура…

За неколико година, максимално 20, више неће бити људи који ће учити децу. И то је чињеница!

А онда ће они родитељи који имају новац то моћи да плате, а остали!? Они нек гласају.

Ево и разлога:

1. Не знам ниједног колегу наставника чије се дете школује за наставника. Иначе су то била породична занимања (моји родитељи су профе). Мој син је далеко од тога.

2. Не знам да неко дете кроз игру више жели да буде учитељ/ица. Више би их било инфлуенсер. То је део економске политике. Деца прате медије и виде шта је „успешно“.

3. Не знам особу из образовања која је задовољна односом друштва и државе према образовању.

4. Најбољи ученици већ годинама иду на техничке (ИТ сад доминира), медицинске и сродне факултете. Наставнички смерови се углавном „попуњавају“ од ученика који су имали слабији успех.

5. Не знам инжењера који би радио у школи за 600 еура. Како отварате ИТ смерове? Можете и за астронауте, али где су вам наставници?

6. Пре четврт века је свака месна заједница почела школовати кадар. То је сад свакако дошло на наплату јер се тржиште заситило.

7. Пре месец дана сам имао актив/семинар. Са 46 година био сам један од млађих колега у сали. Уместо смањивања норме и деловања на едукацију млађих ми експлоатишемо наставнике и „крпимо“ им норме док не оду у пензију

8. Реално, наставници и не треба да постоје кад је већ ту Википедија и Јутјуб. То је мишљење људи!

Већ сада немате наставнике за бројне области и наставне предмете. Углавном ће се у школама запошљавати „чувари и контролори“!

9. Још не знам особу која је отишла из наставе па се вратила у њу. Оних 10% што се није снашло, а и то „гања“ да буде нешто друго. Чуди ме да не желе у наставу јер је тамо четири месеца распуста и само мало се прича са децом!?

10. Нема друштвене свести о потреби за образовањем нити поштовања. То је велика грешка која долази на наплату.

Баш су чудни ови нови студенти па не желе да се школују за наставнике. Или су само економски довољно паметни…

Због овога ускоро можете „угасити“ наставничке смерове јер је то економски неисплативо држати „у животу“. То је реалност!

Зато цените мисионаре и оне који то воле!

Аутор: Ведран Зубић, наставник из Сарајева