Шта значи бити добар родитељ (са становишта једног педијатра)

Да ли сте се икада запитали шта значи бити добар родитељ из дечијег угла? Педијатар Кристи Риверс јесте и управо је то питање поставила свом седмогодишњем сину. Он јој је одговорио да добар родитељ не виче и води своју децу на рођенданске забаве, да купује поклоне деци, води их на летовање и зимовање и мази се са њима. Овај једноставан и искрен одговор невиног малог дечака је насмејао и истовремено навео на размишљање. Она каже да што је дуже размишљала о његовим речима то је боље схватала истину скривену у њима.

Као педијатар, Кристи се сусреће са родитељима различитог имовинског статуса. Један дан лечи породицу из прихватилишта а сутрадан дете из богате породице. Из ове поделе је схватила да су прави родитељи они који имају чврст карактер без обзира на стање на њиховом банковном рачуну или нивоу образовања који имају.


Ово је 5 истина са становишта педијатра које се односе на добре родитеље:

Добри родитељи контролишу своје емоције. Они не реагују на сваки дететов излив беса, безобразлук или превартање очима. Знају када треба да пређу преко неких ствари, када да опомену за лоше понашање а да не изгубе своју хладнокрвност било пред злочестим дететом или раздражљивим тинејџером.

Добри родитељи стално показују своју љубав. Истраживања су показала да деца коју родитељи често грле и љубе и мазе кад порасту буду финије и саосећајније особе. Добри родитељи не штеде загрљаје а за узврат њихова деца се осећају сигурније и задовољније.
Добри родитељи постављају границе ради сигурности своје деце. Неки родитељи се плаше да ће постављање граница довести до конфликата било са малим дететом или тинејџером. У стварности, добри родитељи схватају да што су деца свеснија граница мање ће имати жељу да их крше.

Добри родитељу поштују независност своје деце. Као што дете које учи да хода не морамо стално држати за леђа тако и старију децу не морамо стално чувати од пада. Иако је део наше природе да их чувамо, добри родитељи знају да свака грешка води у независност.

Добри родитељи се забављају са својом децом. Родитељи су често преокупирани васпитавањем савршеног детета, од часова клавира до тренинга кошарке. Али дан траје само 24 сата и зато не остаје времена за забаву. Родитељи треба да проведу квалитетно време са својом децом јер срећа коју деца тада осећају ствара нераскидиве везе које ће их пратити током целог периода одрастања.

Деца једноставно знају шта им треба да би се осећала сигурно и заштићено. Често родитељи у књигама или на интернету траже упутства како да васпитавају децу. Али без обзира какав сте родитељ, попустљив, посесиван, без граница, постоје неке особине које су карактеристичне за добре родитеље.

Питајте своју децу ко је за њих добар родитељ. Можда се изненадите одговорима.

Извор: Најбољамаманасвету