Шта значи оно “екс” испред презимена жена на друштвеним мрежама и зашто га користе погрешно

24 фебруара, 2021

Све што почиње са назови- пише се спојено: назовипријатељ, назовибрат, назовидругарица, назовистручњаци, назовиправда, назовијунак и сл., осим ако желимо да нагласимо обе саставнице, каже Виолета Бабић, лекторка Креативног центра и администратор Фејзбук групе Описменити писмене.

Само у случају када желимо да нагласимо обе саставнице, пише се с цртицом: назови-Србин, назови-Енглез и сл. Такође и с надри-, квази-, псеудо-, екс- пише се спојено: надрилекар, квазиуметник, псеудонаука, ексчехословачка (осим, опет, кад се наглашавају обе саставнице; тада ће бити екс-Чехословачка).

“Кад наглашавате да је неко тобожњи, лажни Србин, а притом задржавате акценат на обе саставне речи, писаћете с цртицом, рецимо “један од њих је назови-Србин из Чикага, а онај назовисрбин Петар – он се само прави да је добар Србин”.

Ово питање је у групи покренуло и тему тако често коришћеног “екс” које удате жене стављају испред девојачког презимена на друштвеним мрежама.

“Екс значи бивши, некадашњи, ранији. Оне напишу то екс испред некадашњег презимена, али ког? Ако је девојачко, онда би требало да стоји рођена (на пример) Марковић… Ако је пак разведена, које је девојачко по реду? Рецимо: Милена Марковић, екс Милановић. Вероватно је мислила да је јасно да је Милановић девојачко, али није. Асоцира да се развела од господина Милановића. Ја бих пре писала Милена Марковић, рођена Милановић.” – објашњава Виолета Бабић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


2 коментара на "Шта значи оно “екс” испред презимена жена на друштвеним мрежама и зашто га користе погрешно

 1. Tara каже:

  “Milena Marković rodjena Milanović” zvuči kao ime na umrlici. Ne, hvala, ostaću na “ex”.

 2. MILENA каже:

  @Tara
  Izleda kao na umrlici ili čitulji, jer ste, vjerovatno, to samo u čituljama i vidjeli.
  Možda bi se moglo, umjesto rođena, recimo Petrović, napisati djevojački Petrović.
  Kako god, napisati bivša ili eks, meni zvuči kao odricanje od svoje genetske (krvne) veze-porodice. To što promjenite prezime, ne znači da više ne pripadate porodici u kojoj ste rođeni.

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама