Старе и необичне приче наших предака

Мудрост старих жена развијала се током векова живота и људског искуства – и док су сада нека од њих доказана путем модерне науке да су само сујеверја, нека од њих имају заиста праву научну подлогу.
roditelj
Приче које су нам причале наше баке изгледа да нису далеко од истине, бар према неким научним истраживањима. Мудрост старих жена развијала се током векова живота и људског искуства – и док су сада нека од њих доказана путем модерне науке да су само сујеверја, нека од њих имају заиста праву научну подлогу.

1. Пилећа супа као лек
Сви смо чули од бака да када се прехладите треба да једете пилећу супу, зар не? Па, испоставило се да има неке истине у томе. Иако вас пилеће супа неће у потпуности излечити од прехладе, она ће ублажити неке од симптома.
Научници су открили да пилећа супа стварно може да смањи упалу успоравањем активности белих крвних зрнаца који су одговорни за изазивање упале. Тако да, само напред – једите супу…

2. Дуг и напоран порођај – биће дечак!
Ово је истина – наука је доказала да дечаци задају мајкама више бола током порођаја него девојчице. Ирска студија из 2003. године доказала је да жене које рађају бебе дечаке имају веће шансе да „налете“ на компликацију током порођаја, што доводи и до већег броја хитних царских резова.
Зашто? Студија сугерише да је то зато што су дечаци углавном већи и тежи него девојчице – и имају веће главе.

3. Једна јабука дневно држи вас даље од доктора
Да, да – сви знамо да воће треба јести сваки дан и да то је добро за наше здравље. Али јабука? На дан? Изгледа да ова бапска прича није измишљотина, заправо је потпуно тачна.
Студија из 2013. године показала је да када би сви људи изнад 50 година у Великој Британији, јели по једну јабуку на дан, они би заправо спречили или одгодили 8.500 срчаних и можданих удара сваке године. Дакле, једите јабуке.

4. Чоколада помаже да се ослободите предменструалних грчева
Испоставило се да она чоколадна жудња коју имате пре него што вам почне циклус није то само да би покопала вашу здраву исхрану. Жудња се заправо дешава из физиолошких разлога.
Студије показују да чоколада садржи хранљиве материје и антиоксиданте као што је анандамид, што може да има смиријући ефекат и држи анксиозност и расположење у балансу. Дакле, не морате да осећате кривицу због те додатне шните чоколаде, али не претерујте!

5. Жгаравица у трудноћи је знак да беба има пуно косе
Ово сте сигурно чули, чак и ако још увек немате децу, јер готово да не постоји старија жена која у то не верује. Овај мит су потврдили и лекари из Џон Хопкинс болнице у Балтимору
Они су спровели истраживање не би ли у потпуности побили ово веровање, али су открили сасвим нешто супротно. Они су сами били изненађени резултатом који је говорио да повећан ниво хормона који изазива жгаравицу у ствари узрокује раст бебине косице.

6. Пун месец
Не, нисте измислили да ваша деца мало поблентаве када је пун месец. Ова бапска прича препричава се већ вековима, тачније да неки људи мењају расположење за време пуног месеца и не само људи, већ и животиње.
Генерално, истраживачи тек треба да докажу да су понашање, плодност и наталитет погођени лунарним обрасцем. Али једна студија је доказала да неки људи теже спавају у време пуног месеца, упркос спуштеним ролетнама.

7. Клин се клином избија
Ако сте претерали са пићем прошле ноћи и осећате се мамурно и никакво? Баке би рекле да се одмах „вратите на коња“ и попијете једно пиће како би сте се решили мамурлука.
Да ли причају истину? Наука каже – да. Истраживачи су показали да конзумирањем мале дозе алкохола може заправо да олакша мамурлук. Али ипак реч, две упозорења – ублажавање ефекта мамурлука на овај начин може да повећа зависност од алкохола и на тај начин се ствара зачарани круг. Дакле, најбољи начин да се избегне мамурлук? Попијте огромну чашу воде пре одласка у кревет. Или још боље…једноставно немојте толико да пијете!

8. Бројте овце да лакше заспите
Старе жене говориле су деци која не могу да заспу да затворе очи и броје овце. Испоставило се да су у праву. Тако некако.
Видите, није била посебна студија која доказује да бројање оваца заиста утиче на сан, употреба визуелизације или менталних снимака свакако може да помогне да брзо „одете у земљу снова“. Како? То вам помаже да одвратите мисли од стресних размишљања или анксиозних мисли које су често повезане са несаницом.

9. Сир може да узрокује чудне снове
За то да конзумација сира или млечних производа пред спавање може да изазове чудне снове се дуго веровало да је најобичнији мит, али једна студија објављена у Великој Британији говори другачије.
Они су тестирали 200 испитаника који су пред спавање јели различите врсте сира, и већина њих је потврдила да су имали јако чудне снове.

10. Масније рибе су заиста храна за мозак
Веза између омега-3 масних киселина и маснијих риба заиста постоји и добро је позната.
Масне киселине које се налазе у риби доказано побољшавају кондуктивност између можданих ћелија и на тај начин побољшавају деловање мозга. Једно истраживање је чак показало да редовном конзумацијом рибе, мозак расте.