Стигле су четири нове терапеутске сликовнице, овог пута говоре о СРЕЋИ

5 марта, 2022

Терапеутске сликовнице о емоцијама које је издао ЈРЈ Мој издавач имале су одличан одзив код читалаца. По свему судећи, свиделе су се деци, али и њиховим родитељима и васпитачима, који у овим књижицама могу да нађу објашњења зашто се дете тако осећа и како настаје та емоција, као и корисне стручне савете који ће им помоћи да адекватно реагују на реакцију детета у одређеној ситуацији. 

До сада су биле издате четири групе сликовница о основним емоцијама: туга, љутња, страх, погрешно понашање. Једноставне приче о животињама у овим књижицама помажу деци да препознају и именују емоцију коју осећају и нуде начине како да ту неугодну емоцију олакшају. Поред стручних савета, и саме приче ће родитељима дати смернице како да у васпитавању своје деце избегну посрамљивање, критику или понижавање који остављају нежељене последице на дететов психоемоционални развој. 

Серија сликовница о срећи последња је у низу ових терапетуских прича. Срећа подразумева пријатно емоционално стање које се често веже уз осећај слободе, задовољства, сигурности, унутрашњег мира. Можете се упитати зашто бисте онда обраћали посебну пажњу на ситуацију када се дете осећа срећно…

Дечје психотерапеуткиње Татјана Гјурковић и Теа Кнежевић,  ауторке ових књига, саветују родитеље да, када се дете осећа узбуђено и бурно реагује на своју срећу тако што скаче, трчи, баца јастуке у ваздух и слично, треба да га упознају и с једном другачијом врстом среће – оном која је тиха и смирена. Тако је главни јунак сликовнице Хрчак осећа да постоји тиха и смирена срећа научио да у тренуцима одмора и опуштености можемо да осећамо задовољство и нежну срећу која је последица фокуса на унутрашњи свет и отпуштања утицаја спољашњег света, умора и стреса.

У сликовници „Када се потруди и успе, коњић зна да подели срећу с другима”, коњић учи како да прихвати помоћ других и уложи труд да би постигао наизглед немогући циљ, да би потом осетио срећу и самопоуздање због оствареног успеха.

Важно је да дете буде срећно због других, а не само када се њему лично догоди нешто лепо. Сликовница „Лавица уме да буде срећна због другога доноси решење како научити децу да је за наше емоционално здравље важно знати радовати се због других људи и њиховог успеха.

Живимо у потрошачком друштву, а то може посебно да има утицаја на најмлађу групацију. Ако од почетка децу засипамо поклонима и наградама, она ће усвојити тај образац и схватити да једино материјалне ствари могу да нас усреће. Сликовница “Лисица је научила да срећа станује у срциманаучиће их да срећа није изван нас – у играчкама и предметима, већ да она произилази из лепо проведеног времена са нама драгим особама и уопште из искустава која делимо с другима. Ово је поука и за одрасле који можда нису као деца научили ову важну лекцију. Никада није касно за срећу.

Ауторке Теа Кнежевић и Татјана Гјурковић кроз своје савете поручују да све емоције, па тако и срећа, најчешће трају кратко, док се њихово одржавање постиже размишљањем о ситуацији која је одређену емоцију подстакла. Ове сликовнице ће помоћи детету да то постигне, а родитељима да науче како да се понашају када дете испољава срећу, али и како да је подстакну, како би израсло у емотивно зрелу и срећну особу.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама