Stručnjaci kažu da su dečji snovi ključ njihove duše

7 marta, 2016

Ako vam vaše dete prepričava snove, a vi na to samo odmahnete rukom i zaboravljate ih istog trenutka, pravite veliku grešku. Jer, stručnjaci kažu da su dečji snovi ključ njihove duše, pa je dužnost roditelja da svakog dana najmlađe pitaju šta su sanjali.

dete spavaPsiholozi su zaključili da su to najčešće slike vode, što simbolizuje konflikt između poverenja i kontrole, kao i scene spasavanja, koje se prevode kao briga o rastanku sa porodicom. Ako se dete u snu penje, onda znači da napreduje u nečemu, a ukoliko pada, želi da bude samostalnije. San o oronuloj kući je vapaj za porodičnom srećom i toplinom. Dok spavaju, oni često proživljavaju ono što još nisu u stanju da ostvare ili prihvate u stvarnom životu, pa je važno da oslušnete u kom pravcu to ide.
Istraživanje sprovedeno u SAD je pokazalo da u svakom drugom dečjem snu glavne uloge igraju životinje i likovi iz mašte. Šta to govori o njihovom unutrašnjem svetu?

Ako se bore sa zmajem ili nekom drugom opasnom nemani, zapravo imaju konflikt sa sopstvenim osećanjima. Ako sanjaju domaće životinje, to znači da im je potrebno više pažnje i nežnosti.

Tokom detinjstva se menja sadržaj snova, tvrdi dr Keli Balkeli, američki dečji psiholog. Između treće i četvrte godine mališani najčešće sanjaju jedno biće, uglavnom životinju i radnja je kratka. Petogodišnjaci imaju složenije i maštovitije snove, dok oni od sedam do devet godina sebe često sanjaju u ulozi superjunaka ili filmskih zvezda.

Izvor: Novosti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama