Stvari koje činite s prvim detetom, a potpuno su bespotrebne

Mnoge mame tek s drugim detetom stvarno shvate koliko su preterivale kada su imale samo jednu bebu te da bi bilo bolje da su to stvarno shvatile još tada
beba majka
Obično su s prvom bebom roditelji posebno oprezni, što nije uvek osobito dobro. Zato vam donosimo najčešće stvari koje mame rade svojim bebama, a kada stigne drugo dete, ili čak i ranije, shvate da su bile potpuno bespotrebne i pravo gubljenje vremena i energije.

1. Teranje deteta da jede više no što mu je potrebno

Maloj deci zapravo ne treba puno hrane da bi zadovoljili potrebe svog organizma, no roditelji to češće ne vide. Moljakanje ili teranje deteta da jede ili čak potpuna kapitulacija i dopuštanje detetu da živi na slatkišima samo kako bi pojelo dovoljno hrane (za vaše pojmove). Vrlo brzo ćete shvatiti da ovom taktikom ne pomažete detetu. Kada bude gladno, jesti će i ne koristite ovu rečenicu kao kaznu, već kao činjenicu.

2. Bespotrebno buđenje deteta

Budite dete jer je vreme hranjenja? Ili igre? Ili se bojite da neće moći spavati noću? Došli su gosti koji žele da vide dete? Nijedan razlog nije dovoljno dobar da biste probudili bebu koja mirno spava. Ko  želi da vidi dete može  i dok spava, a ionako je suludo očekivati da će se beba ludo zabavljati s gostima . Ako želite umesto mirnog ispijanja kafe brinuti o razdražljivoj bebi koja je prisilno prenuta iz sna, izvolite.

3. Perete sve što padne na pod

Postoji jedna šaljiva izreka kako roditelj kada prvo dete pojede nešto s poda vodi dete u hitnu, drugom detetu tek ispere usta, a za treće se pita je li mu uopšte potreban ručak. Otprilike tako to i funkcioniše. Razumljivo je da nećete dopustiti detetu da ima pristup prljavim stvarčicama, ali u vlastitom domu detetu neće biti ništa.

4. Dečja hrana

Povrće iz ekološkog uzgoja za domaće kašice zamenit će ono koje je dobro i vama ili ćete jednostavno detetu s vremenom vilicom usitniti hranu koju i vi jedete i gledati ga kako raste i lepo se razvija.

5. Promena pelena

Prvo detetu ćete menjati pelenu istog trenutka kada primetite da se popiškilo, dok će s drugim detetom to morati pričekati dok rešite sve druge neodložne obaveze.

6. Kupovina skupe odeće za bebu

Dok ćete s prvim detetom poželeti imati baš sve te neodoljive kompletiće u ormaru, kasnije ćete shvatiti da to baš i nema nekog smisla. Osim što dete sve vrlo brzo preraste, odeća koju dete svakodnevno bljucka, žvače i u kojoj puzi po podu nema potrebe da bude posebno kvalitetna.

7. Previše brige

Dok prvom detetu nećete dopuštati gotovo ništa, vrlo brzo ćete shvatiti da život pod staklenim zvonom nije dobar za vaše dete.