Svađe između braće i sestara mogu da ubrzaju dečji mentalni razvoj i dostizanje zrelosti

27 avgusta, 2018

Svađe između braće i sestara mogu da ubrzaju dečji mentalni razvoj i dostizanje zrelosti. Takođe, česte prepirke između dece pogoduju razvoju njihovih emocionalnih i društvenih veština, ustanovili su naučnici sa Univerziteta Kembridž nakon petogodišnjeg istraživanja.

Istraživanje je izvršeno nad decom između druge i šeste godine života.
Važno je da oba deteta zajednički nastoje da dođu do rešenja problema ili nadilaženja razlika, a ne da jedno od njih uvek bude u podređenom položaju, prenosi„The Sun“.
Što se deca međusobno više uznemiravaju, to će pre i bolje naučiti kako da kontrolišu svoje emocije, ali i to kako pojedini postupci utiču na emocije ovoga drugog, objasnili su naučnici.
– Što su deca borbenija, što se više svađaju, te, ne manje važno, što starije dete više „muči“ mlađe, to će se oboje učiti složenim lekcijama komunikacije i finesama u razgovoru. Naravno, roditelj nikada ne sme da dopusti da svađice prerastu u agresiju ili zlostavljanje, ali roditelji mogu da budu spokojni znajući ovo što mi sada znamo, a to je da deca prepirkama razvijaju vrlo važne društvene veštine i inteligenciju.
To je nešto što će im jako pomoći u spoljnom svetu dok su deca, a naročito kad odrastu – objasnila je doktor Klara Hudžes.
Izvor: Telegraf

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama